Kerkez; “Tütün Ürünlerini İçmek, Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır”

0
137

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bayram Kerkez; “Tütün Ürünlerini İçmek, Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır”

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bayram Kerkez, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, tütün kullanımının ölüm nedenlerinin başında geldiğini ancak bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade ederek tüm sigara bağımlılarını sigara bırakma hattından faydalanmaya çağırdı.

Tütün kullanımının, dünyada ve ülkemizde önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında geldiğini kaydeden Kerkez; “Tütün kullanımı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki diğer kanserler olmak üzere gebelik ile ilgili sorunlara ve diğer birçok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini içmek; bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.

Ülkemizde her yıl 100.000 kişinin tütüne bağlı hastalıklardan öldüğünün bilindiğini söyleyen Kerkez; “Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir.

Tütün kontrolünde temel amaç; kullanım yaygınlığı dikkate alınarak, tüketimi azaltmak. Özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmaktır. Bu sebeple kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanılmasının yasaklanması, mevcut ve gelecek nesillerimizin sağlığının korunmasına yönelik önemli bir adımdır. Unutulmamalıdır ki; bulunulan ortamda bir kişi tütün ürünü içiyorsa bu kirliliği temizleyecek hiç bir yöntem yoktur. Klima, aspiratör çalıştırmanın ya da herhangi bir havalandırma sisteminin koruyucu hiç bir yararı yoktur. Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı da görülmüştür” şeklinde konuştu.

İlimizde de ‘Dumansız Hava Sahası’ denetimlerinin tüm hızıyla devam ettiğini ve bu kapsamda, 2016 yılı içerisinde toplam 25789 işyeri denetlenerek, İhlal uygulayan işletmelere toplam 1.588.078 TL idari para cezası uygulandığını hatırlatan Kerkez, sigarayı bırakma polikliniklerinin önemine de değindi.

Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada ‘Sigarayı Bırakma Poliklinikleri’nin etkinliğinin kabul gördüğünü belirten Kerkez; “Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.

Bu amaçla İlimizde, Antakya KETEM ve İskenderun KETEM’de ‘Sigarayı Bırakma Poliklinikleri’ hizmet vermeye devam etmektedir. Ayrıca tüm vatandaşlarımız 171 Sigara Bırakma Hattından yararlanarak tedaviye yönelik randevu alabilirler.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısı ile tüm halkımızın gününü kutlar ‘Dumansız Bir Hava Sahasında’ yaşamalarını temenni ederim” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here