Belediye Başkanı Seyfi Dingil Konuya Açıklık Getirmeli

0
588

Kentimizde önemli bir konuma sahip olan ve yıllarca ne olacak tartışmalarıyla ‘Yılan Hikâyesine’ dönen ‘Karayolları Arazisi’ son günlerde yine kamuoyunun bir numaralı tartışma konusu haline geldi. Öyle ki ‘Rezerv Alanı’ olarak ilan edilen alanın devam eden süreçte Ekopark’a dönüştürüleceği, bizzat Belediye Başkanı Seyfi Dingil tarafından söylenmişti. Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilciliği de son günlerde yeniden tartışılan 62 bin metrekarelik arazinin ‘Rezerv Alanı’ olarak dönüştürülmesiyle burasının ‘imara’ açılacağını iddia etti.

Tartışılan konuya gelmeden önce arazinin yakın geçmişteki kısa hikâyesine bir göz atalım.

Daha önce de bir kaç kez imara açılmak istenmiş ancak imara açılması engellenmiş olan şehir merkezimizin orta yerindeki 62 bin metrekarelik yeşil alanımız Karayolları Arazisi; son olarak İskenderun Belediyesinin talebi ile Bakanlık tarafından rezerv alanı ilan edildi.

İmara açılmak istenen Karayolları Arazisi, İskenderun Belediyesi tarafından Mimar Ercüment Kimyon’un daha önce açtığı davanın sonuçlanmasıyla yani mahkeme kararıyla “yeşil alan” olarak tescillenmişti. Yeşil alanın mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğüne aitti ve İskenderun Belediyesinin bu alanın mülkiyetini Karayollarından almak için ‘rayiç bedeli üzerinden satın alması’ gerekiyordu. Ancak yerin değerini ödeyecek bütçesi bulunmayan belediye, söz konusu yeri ‘Kentsel Dönüşüm Kanunu’ diye anılan 6306 Kanunun kapsamından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden “Rezerv Alanı” olarak bünyesine aldı.

DSCF1725

Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Nalân Akkülah da açtığı davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının rezerv yapı kararının iptalini istedi. Avukat Akkülah dava dilekçesinde, söz konusu taşınmazın daha önce dava konusu yapıldığını ve mahkeme kararıyla “yeşil alan” olarak tescillendiğine dikkat çekti. Akkülah, mahkemenin kesinleşmiş kararına rağmen söz konusu yeşil alanın rezerv yapı olarak tahsis edilmesinin hukuka aykırı olduğunu da belirtti. Kısa hikâye bu!..

Ancak anılan arazi, ‘Rezerv Alanı’na dönüştürülmüş ve imzalanan bir protokol ile İskenderun Belediyesine tahsis edilmişti. Geçtiğimiz hafta içerisinde Karayolları Kapısının önünde ‘Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilciliği’nce bir protesto gösterisi yapıldı. Bu gösterinin amacı arazinin rezerv alanı ilen edilmesiyle ‘imara açılacağı’ iddiasıydı. Dernek üyeleri bu iddia üzerine karayolları arazisinin rant kurbanı olmaması, yeşil alan olarak düzenlenmesi için taleplerini haykırmak üzere bir araya geldiler. Yani vatandaşlar taleplerini ‘arazinin park olarak kalması’ şeklinde haykırdılar.

Derneğin İskenderun Temsilcisi Avukat Bülent Akbay ise burada yaptığı açıklamalarda önemli detaylara dikkat çekti. İskenderun Belediyesinin alanla ilgili ihaleyi “blok esaslı zemin etüdü” yapmak üzere gerçekleştirdiğini anlatan Av. Akbay, ihalenin iptali için Hatay Barosu’nca dava açıldığına da işaret etti.

Belediye Başkanı Seyfi Dingil’e yönelik sorular da yönelten Akbay, park yapmaya niyetlenildiyse arazinin neden “rezerv alanı” ilan edildiğini, madem park yapılacak o halde neden “betonlaşma esaslı ihale” yapıldığını, park yapılacaksa neden hemen yapılmadığını hatta neden imar için bazı iş adamlarıyla “gizli” toplantılar yapıldığını da sorguladı.

Bu protesto toplantısının üzerinden yaklaşık 4-5 günlük bir süre geçti. Bekledim, belki Başkan Seyfi Dingil gerekli görür de bir açıklama yapar diye ancak herhangi bir açıklamaya denk gelmedim. Şimdi bu alanın kesinlikle imara açılmayacağını bizzat kendi ağzından söyleyen ve meclis toplantısında Belediye Meclis üyelerine “taahhüt” veren Belediye Başkanı Seyfi Dingil’e bizler de tüm İskenderun halkı adına soruyoruz ve cevap bekliyoruz…

Karayolları Arazisi neden Rezerv Alan ilan edildi? Gerçekten mülkün alınabilmesi için mi yoksa imara açılabilmesi için mi? Anılan bu arazi için “betonlaşma esaslı ihale” gerçekleştirildi mi yoksa bu tamamen bir iddia mı? İmar için bazı işadamlarıyla görüşmeler yapıldı mı veya yapılıyor mu?

İskenderun halkı olarak bu sorulara açıklık getirilmesini ve konu üzerindeki “sis bulutunun” kaldırılmasını istiyoruz. Belediye Başkanı Sayın Seyfi Dingil, bu sorulara cevap vermeli ve konuya bir an önce açıklık getirmelidir!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here