Hatay, CHP, Lütfü Savaş ve Köşe Yazı Tarihim 11 Şubat 2024

0
73

İlk seçim zaferini Adalet eski Bakanı Ak Parti adayı Sadullah Ergin’e karşı kazanan ikinci seçim zaferini ise dönemin Ak Parti Hatay İl Başkanına karşı kazanan Lütfü Savaş’ı, Ak Parti Genel Merkezi, seçimlerde mağlup edemedi. Şimdi Ak Parti’nin mağlup edemediği Lütfü Savaş’ı, sözde CHP’liler devirmek istiyor. CHP’linin CHP’liye ettiğini bu dünyada hiç kimse yapmaz.

CHP geçmişte Hatay’da çıkardığı milletvekilleriyle adeta tulum çıkarır sadece bir milletvekilini bazen de iki vekilini sağa cenaha verirdi. CHP’lilerin birbirini yeme hastalığı gel zaman git zaman partiyi seçim zaferlerinden ve tulum çıkarmadan uzaklaştırdı. Artan nüfusla birlikte seçilecek Hatay Milletvekillerinin sayısı da arttı. Sayı artsa da CHP kale illerden biri olarak gördüğü Hatay’da şiddetle siyaseten kan kaybetmeye başladı. Milletvekili sayısı, 11 vekilliği olan Hatay’da, 4’e hatta tekrar RP rozetini takan Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan ile 3’e düştü.

*Ak Parti’nin Hatay’da Aleyhte Propaganda Yapmasına Gerek Yok!

Lütfü Savaş giderse; CHP, Hatay’da bundan sonra 3 vekilliği bile bulamaz. Hatay ilçelerindeki CHP’li belediyeler de birer ikişer el değiştirir. Hatay’da Ak Parti’nin borusu artık eskisinden daha güçlü öter ve Hatay milletvekillerinin ve belediyelerin çoğunluğu, Ak Parti, MHP, CHP solunun ilerisindeki sol partilere ve 11’de 1 hisse olarak da İYİ Parti’ye düşer.

Lütfü Başkan Hatay’da her kesimden oy alabilecek bir siyasi figürdür. Başkan Savaş önceki iki seçimde Hatay’a özel dengeleri gözettiği için bunu başarmıştır. Bugün Lütfü Savaş’a muhafazakâr kesim, milliyetçi kesim, özellikle kırsaldaki hizmetlerinden memnun olduğu için oy vermektedir. Elde böylesi bir avantaj varken, Ak Parti’nin ekmeğine yağ sürmek için birbirleriyle yarışanlar var.

Bugün Lütfü Savaş seçilmesin diye inadına Ak Parti adayı Mehmet Öntürk’e oy verme eğiliminde olan CHP’lileri tahmin edebiliyorum. Çünkü yıllardır birbirini çelmeyen CHP’lilerin klasik tavırlarıdır, bunlar ve benzer gelişmeleri Hatay ve ülke genelinde artık ezberledik. An itibarıyla Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan ile Ak Parti Genel Merkezi’nin CHP adayı Lütfü Savaş için siyaseten aleyhte propaganda yapmasına gerek yok! Bir birinin kuyusunu kazanlar, Lütfü Savaş’ın da kuyusunu kazmakta yarışır hale gelip aslında CHP’yi Hatay’da, kör kuyuya atacaklardır.

*Hatay’ın Dengeleri Değişecektir

Lütfü Savaş aday olmaz ise Hatay’ın dengeleri değişecek, Hatay Büyükşehir Belediyesi AKP’ye Mehmet Öntürk’e, Hatay ilçeleri de Ak Partili ve MHP’li başkanlara teslim edilecektir. 1 Nisan sabahı, sanırım siyaseten kan davalı olan yılların bildik hizipçi, geçimsiz CHP’lileri, Ak Partililer ile birlikte gerek Büyükşehir gerekse küçük şehir belediyelerinde hazır bulunup, yeni seçilen belediye başkanlarını doya-doya alkışlarlar ve eserleriyle gurur duyarlar!

*Kişi Karşısındakini Kendi Gibi Bilir…

Bir önceki yazımda Lütfü Savaş için düşüncelerimi yazdığımda belirli çevreler kısmi tepkileriyle beni defe tuttular. Lütfü Savaş tarafından satın alındığım, kiralık kalem olduğum ve ondan nemalandığım iddia edildi. 37 yıldır ben bu mesleğin içindeyim. Beni iyi tanıyanlar parayla işim olmadığını, dünya malında gözüm olmadığını çok iyi bilirler. Ancak ‘kişi karşısındakini kendi gibi bilir’ diye bir söz vardır. Sanırım paraya tamah edenler, beni kendileri gibi görüyorlar.

Benim böyle bir durumum olsa iki dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Lütfü Savaş döneminde, benim İskenderun ya da Hatay genelinde HBB kadrosuna girmem ya da taşeron şirketlerden birinde taşeron elaman olarak çalışmam gerekirdi.

Veya Hatay Büyükşehir Belediyesine ihale teklifi verenlerden biri olmam gerekirdi. O da olmadı, Hatayspor’un Basın Sözcüsü olmam gerekirdi. Hiçbiri olmadım. Ve yıllardır para içinde yüzen biri değilim.

Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Önyargılılar hariç İskenderun ve Hatay kamuoyu benim inandıklarımı yazdıklarımı bilirler. Bunu en iyi bilenler ise Ak Parti kurulduğu günden bu yana İskenderun bölgesini temsilen seçilen Hatay Milletvekilleri ve Hatay ilçe belediye başkan adaylarıdır…

*Lütfü Başkan Kolay Bir Lokma Değildir

Bugün Başkan Lütfü Savaş’la ters düşenlere bakalım. Pek çoğu Lütfü Savaş’ı avuçlarının içine alıp yönetmek isteyen kişiler, gruplar ve oluşumlardır. Başkan Savaş zekâsıyla hep yöneten olmuş, aklı kendine yetmeyenlerin kendisini yönetmesine müsaade etmemiştir. Lütfü başkana karşı çıkanlar genellikle, danışıklı dövüş ile ihale bekleyenler, armut piş ağzıma düş maddiyatı isteyenler, ideolojik beklentilerini yaşama geçiremeyenler, iki taraf için geçerli mezhepsel kadrolaşmayı istedikleri gibi yapamadıkları için Lütfü başkana iki taraflı cephe alanlar, tarikat kadrolaşmasına girmek isteyip bir sonuç alamayanların hüsranları neticesi tepki verenler.

Elbette arzuladıkları hizmeti gerek deprem öncesi gerekse deprem sonrası alamadıklarını iddia eden yerel hizmet taleplileri de Lütfü başkana karşı olmuşlardır.

*Desteğini Sürdürüyor…

Memnuniyetsizliğin genel tablosu budur. Bir de Lütfü başkandan memnun olanlar vardır ki anketlerde Lütfü başkan çıkmıştır. Herkes, ortalığı velveleye verenler gibi düşünmemektedir. Lütfü başkana destek veren çoktur ve bunlar her türlü olumsuz propaganda ve pravokosyona rağmen desteğini sürdürmektedir.

Son provokasyondaki belirli kişileri tanıyoruz. Aklı selim, asil Hatay halkı asla provokatör olmadı ve olmayacaktır. Artı gaza ve oyuna gelmeyecektir. Daha önemlisi söz konusu protestocu grubun içine Ak Partili yandaşların katılmadığının garantisini kim verebilir? Sizler şayet bulanık su yaratırsanız, bulanık suda balık avlamak isteyen uyanıklar çok olur. Uyanın artık!…

*8 Soruyla Gökhan Zan

Hatay sevdalısı Gökhan Zan! Madem Lütfü Savaş kötü adamdı. Neden geldin vaktiyle ona destek verdin? Neden Hatayspor’a, bedeli mukabili hizmet verdin? CHP’yi madem çok önemsiyor ve seviyordun neden İyi Parti Hatay Milletvekili 2. sıra adayı oldun ve CHP’nin Hatay’da oyunu böldün? Madem kendine çok güveniyorsun neden Hatay Bağımsız Belediye Başkan adayı olmuyorsun? Neden sanatçı Haluk Levent gibi sadece Hatay ve diğer deprem illerine yardım elçisi olmaya devam etmiyorsun? Gökhan Zan olarak sana siyaseti bir etiket şart mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyelerin yatırımlarını gerçekleştirmek için yurt içinden yapacakları borçlanmayı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Biriminin onayına bağladı. Resmi gazetede yayımlanan yönetmenliğe göre, saraydan onay almayan merkezi yönetimle el ele vermeyen hiçbir belediye bundan sonra yatırımını tamamlamak için borç alamayacak. Devamı var ancak yazı uzadı ve yerim yok. Sevgili Gökhan Zan, Hatay’ı çok seviyorsan, biraz da bu konularda röportaj versen ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan’a tepki versen nasıl olur?…

*Görüşlerimi Beyan Ediyorum…

12 Eylül 1980 askeri darbesinde daha doğmamış olup, darbeyi görmemiş Gökhan Zan, nasıl fikirlerini beyan ediyorsa ben de 37 yıllık gazeteci 63 yaşındaki bir insan olarak fikirlerimi beyan ediyor ve altına imzamı atıyorum. Hepimiz aynı şeyleri düşünmek zorunda değiliz. Farklı fikirler, değişik bakış açıları istişareyi ve doğruyu getirir. Bugün, her meslek grubundan ama her meslek dalından bazı kesimler Lütfü Savaş başkanı diledikleri gibi yönlendirip, yönetemedikleri için ona cephe almışlardır. Lütfen bu cümlemi, çok geniş kapsamlı düşününüz. Sanırım daha fazlasını anlayacaksınız…

*Köşe Yazı Tarihim 11 Şubat 2024 Pazar

Ben bu Köşe yazımı 11 Şubat 2024 Pazar akşamı yazdım. Yarın 12 Şubat 2024 Pazartesi günü CHP Genel Merkezi hareketli bir gün yaşayacak. CHP, şu ana kadar açıklamadığı bazı belediye başkanları ile Lütfü Savaş gibi gel git yaşadığı başkanlarının kararını verecek. Ben Genel Başkan Sayın Özgür Özel, Sayın MYK üyeleri ya da sayın parti meclisi üyelerine, partinin onursal kurmaylarına güveniyorum.

Lütfü Savaş, Hatay ilinin siyasi dengesidir. Bunu pas geçerseniz, Hatay’ı toptan pas geçme ihtimaliniz bana göre çok yüksek! Hatay ve ülke siyasetine ayar verecek biri değilim. Haddimi de bilirim, gereken hallerde had bildirmesini de bilirim. CHP’nin, Atatürk’ün emaneti Hatay ve ülke için sadece naçizane görüşlerimi samimiyet ve cesaretle ifade ettim.

*Hatay’ın Denge Unsurudur. Bunu Dikkate Alın

Lütfü başkan hatasız bir kul, kusursuz bir belediye başkanı değildir. Onu parti olarak hatasıyla ve sevabıyla kabul etmeniz gerekir.

İster Lütfü Savaş’ı belediye başkan adaylığından alın, isterseniz adaylığını devam ettirin. Lütfü Savaş Hatay’da denge unsurdur. Bunu çok dikkatle siyası hesabınıza katın. Ak Parti Genel Merkezi’nin ve Meral hanımın uygun yerlerde beklediklerini unutmayın.

Kararınız her ne olursa olsun. Hayırlı olsun. Ancak sonunda ‘kendim ettim, kendim buldum şarkısın koro olarak söylemeyin’ Bu sizleri çok yaralar. Ben kendi adıma MYK ve PM de, son tahlilde sağduyunun hâkim olacağına inanıyorum. Sonuç her ne olursa olsun ülkemize ve CHP’ye hayır getirsin inşallah…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here