Engelliler ve Sağlığın Rengi (2)

0
64

Değerli okurlarım, hangimizin başına ansızın bir kaza gelmeyeceğini söyleyebiliriz. Tribünde otururken, taraftarlar arasında yaşanan yabancı madde atışlarında bir cisim size isabet ediyor. “Maça gitmeseydim bu kaza olmazdı” demeyin. Adam balkonunda oturuyor ve stattan çıkan magandaların kurşununa hedef oluyor. Balkonda oturmak yasak mı?

Gerek muhtelif yerlerde, gerek futbol müsabakalarında, başımıza ne gelirse gelsin, “Olmasaydı daha iyi olurdu” duygularını taşımakla birlikte, yaşam felsefemiz “Bundan sonra ne yapabilirim? Nasıl başarıp mutlu olabilirim, kendi ihtiyaçlarımı giderebilirim?” olmalı.

Bu olumsuzlukların hiç birisi yaşanmadan, bir ebeveyn olarak çocuklarımızla yakından ilgilenmeliyiz. Çocuklarınızın elinden tutup kapalı spor salonlarına götürün, örneğin basketbol oynamasını destekleyin. Genel olarak bunları hiç birimiz yapmıyoruz ve hatta denemiyoruz bile. Hangimiz eksik olan bir şeyleri görüp çocuklarımızı spor, sanat, edebiyat vb. alanlarda hem kendimiz için hem de toplum için geliştirmeye çalışıyoruz?

Çocuğun karnını doyurup, cebine para koyup çocuğu okula göndermek bana göre eksikliklerle dolu bir yaklaşımdır. Çocukla yakından ilgilenmek, kişilik oturmasına büyük etkendir. Sporu sevdirmek de, onu özellikle kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır. Sporun faydaları çoktur. Ancak, çocuk obez olduktan sonra, rejim yaptırmak, spora yöneltmek günümüz koşullarında ne kadar faydalı olur bilemiyorum. Ağaç yaş iken eğilir!

Birçok olumsuzluklardan söz ettim. Başa dönmeyeceğim, bunlar her ne ise hepimiz rahatlıkla yapıyoruz. Bildiğiniz gibi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak geçiyor. Geçiyor geçmesine de ama ne hikmetse pek etkili olmuyor.

Ülkemizde engelli sporcu ve engelliler konusunda yaşanan sorunlar düşünüldüğünde, bu engelliler gününün hiç de öyle eğlenerek kutlanacak bir gün olmadığı gerçeği ortaya çıkar. Bu nedenle, “Engelliler Günü”nün daha çok sorunlara dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için iyi bir fırsat olduğu düşünülebilir. Bazı festivallerde insan hakkı temelli döviz ve pankartların varlığı, bu konudaki bilincin artmasının göstergesi olarak sevindirici olduğunu söyleyebilirim.

Avrupa Birliğinin de engelliler konusuna sıcak baktığı da bilinmektedir. AB’nin ilerleme raporunda olumlu çalışmalara karşın, temel hak ve özgürlükler kapsamında hayata geçirilemeyen haklar olduğunu da belirtmeliyiz. Zaten, ülkemizde, temel hak ve özgürlükler, demokrasi, cumhuriyet, Ata’ya saygı gibi ciddi konularda unutkanlığımız ve vurdumduymazlığımız ön planda. Bu nedenle engelli dostlarım da bazı haklarının savsaklanmasını fazla ciddiye almayacaklardır.

Engellilerin, ulaşabilirlik, erişebilirlik konularında ulusal politikaların oluşturulmaması büyük eksikliktir. Engelli bireylerin eğitiminde önemli rolü olan rehabilitasyon merkezlerinin önemi her fırsatta anımsatılıyor ve aynı zamanda bu kurumların denetimindeki eksiklikler olduğu ve çalışmalarında ciddi sıkıntılar olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here