Başbakan Yardımcısı Babacan, MKÜ’de Konferans Verdi

0
55

babacan konferansBabacan, Ülkemiz Ekonomisinin Bugünü ve Geleceğini Anlattı

Geçtiğimiz hafta sonu bir diz temaslarda bulunmak üzere kentimize gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuar Salonu’nda düzenlenen “Ülkemiz Ekonomisinin Bugünü ve Geleceği” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

İskenderun Sanayici ve İş Adamları Derneği (İSSİAD)’nin düzenlediği konferansa, Ak Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Mehmet Öntürk, Adem Yeşildal’ın yanı sıra Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, kaymakamlar, kurum müdürleri, bölge iş adamları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin 2002’den bu yana çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve ülke olarak yüksek bir ekonomik büyüme dönemini geride bıraktıklarını ifade etti. Sadece geçtiğimiz 11 yılda değil bundan sonraki 10 yıllık ve sonrasındaki 20 yıllık dönemde de Avrupa’nın en hızlı büyüyecek ekonomisinin Türkiye olacağını ileri süren Ali Babacan, OECD’nin, Dünya Bankası’nın ve bağımsız pek çok uluslararası kuruluşun da bu büyümeyi tespit ettiğini belirtti.

Bizim daha çok Avrupa ile bağlantılı olduğumuzu ve bu bağlantıların da hızla geliştirilmesine çaba harcadıklarını söyleyen Babacan, Avrupa’da çok ciddi krizlerin yaşanmasına rağmen Türkiye’nin iyi bir performans çizdiğini aktardı.

Ortadoğu ve Afrika Bizim En Önemli İhracat Pazarımız

Bugün AB üyesi 28 ülkenin olduğunu hatırlatan Babacan, bu 28 ülkenin ortalamasına bakıldığında ise 25 yaş altı gençlerde işsizlik oranının yüzde 23 olduğunu aktardı. Ve yine 4 yılda Avrupa’da toplam 5 milyon ABD’de ise 4 milyon istihdam kaybı olduğunu belirten Babacan; “Bizde ise aynı dönem içinde 6 milyon kişilik bir istihdam artışı oldu. Yani biz tek başına neredeyse Avrupa’nın kaybettiği istihdam kadar istihdam artışı yaşadık bu kriz ortamında. Burada bizim ihracat pazarlarımızı genişletmemizin çok büyük faydası oldu. Avrupa bizim hala ihracat pazarımız. Ama hemen iki numaraya baktığımızda artık Ortadoğu ve Afrika’yı görüyoruz. Afrika ve Ortadoğu’yu bir kıta olarak topladığınızda toplam ihracatımız Avrupa ihracatına yaklaşmış durumda” diye konuştu.

Konuşmasında Afrika ile olan ilişkilere dikkat çeken Babacan; “Bizim 2008 yılında Afrika’da 12 tane büyükelçiliğimiz vardı. 12’den 35’e çıkardık. Ve bu 35 büyükelçilik demek Afrika’nın kıta olarak nüfusunun yüzde 95’inde bizim diplomatik varlığımız var demektir. Bayrağımızın oralarda dalgalanması demektir” dedi.

THY’nin Başarısı

Türk Hava Yolları’nın ulaştığı başarıya da değinen Ali Babacan, Türk Hava Yolları’nın (THY) bugün itibariyle 35 tane Afrika şehrine uçtuğunu aktardı. Aynı zamanda dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketinin THY olduğunu belirten Babacan; “THY tam 104 ülkeye uçuyor. Dünyada başka hiçbir havayolu şirketi bu kadar çok ülkeye uçmuyor. THY uçtuğu ülke sayısı olarak dünyanın bir numarası” şeklinde konuştu. Babacan, THY’nin ulaştığı bu başarının yanı sıra İstanbul’un da şu anda New York’tan sonra dünyada en çok başkonsolosluk açılan şehir olduğunu belirtti. Bu rakamların Türkiye’nin ne kadar dışa açık ve dünya ile entegre bir ülke olduğunu gösterdiğini belirten Babacan, bunun da iş dünyamız için büyük fırsatlar doğurduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan konuşmasında uzun yıllar süren Avrupa Birliği ısrarımızın gerisinde yatan nedenlerden de söz etti. Babacan; “Bizim hukuk normlarımızın referansı Avrupa Birliği’dir. Bütün dünyanın kabul ettiği ve teslim ettiği en yüksek standartlar, normlar oradadır. Dolayısıyla Avrupa Birliği sürecinde bu kadar ısrarlı olmamızın sebebi budur” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bölge iş adamlarına yönelik verdiği konferansta Babacan’a iş adamları tarafından sorular da yöneltildi. Program, Ali Babacan’ın kendisine yöneltilen soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here