Gençler Tatilde Ne Yapıyor? (5)

0
57

Değerli okurlarım, bu sütunları, gençlerimize sporu sevdirmek ve spora yöneltmek için çaba göstermek adına doldurmaya çalışıyorum. Biz bu yoğunlukta çalışırken velilerin, ebeveynlerin üstlerine düşen görevler yok mudur? Çocuklarımız, gençlerimiz sporla iç içe olurken onları izlemekle yetinemeyiz, yetinmemeliyiz. Üzerimize düşen görevler tabi ki vardır ve onları yerine getirmekle mükellefiz.

Çocukların fizyolojik, psikolojik ve anatomik yönden gelişmeleri devam ettiği sürece onların sağlık güvenliği de ön planda olmalıdır. Çocukların aşırı egzersize veya travmaya bağlı büyüme plağının yaralanma riski büyüktür. Hal böyle olunca yeni aktivitelerle toleransının ve becerisinin artması için düşük yoğunluk kademeli olarak arttırılmalıdır.

Çocuklarda vücut ısısının ortama göre ayarlanması sistemi tam olarak gelişmediğinden çok sıcak ve soğuk ortamlarda spor yaparken mevsimsel etkinliklere uyumda zorlanabilir. Bu nedenle, ortama uygum kıyafet (teçhizat) ve de yeterli sıvı (en önemlisi su olmalıdır) alımı tahmin edilenden çok önemlidir.

Çocuklar her hangi bir aktivite içindeyken sadece onları izleyelim. İzlerken de baskıcı değil, onları cesaretlendirici olalım. Sonuç olarak; çocuklarımızın spor yapma alışkanlıklarının gelişmesi ve kalıcı olması için ebeveynlerin üzerine düşen görevleri şöyle sıralayabiliriz…

-Mümkün olduğu kadar biz de spor yaparak örnek olup motivasyonlarını azami şekilde arttırmalıyız.

-Sporla ilgili ortamda olursa yanlarında olmalıyız. Ebeveyn olarak varlığımız, yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz.

-Baskıdan uzak durup, öncelikle sporun sağlık için elzem olduğu fikrini aşılamalıyız.

-Bazı hallerde düşen moral-motivasyonunu, yapıcı eleştirilerle üst düzeye çıkarmaya özen göstermeliyiz.

-Futbol popüler bir spordur ama herkesinde futbolcu olması beklenemez. Bu nedenle daha yatkın olacağına inandığımız sporu yapmasını sağlamalıyız.

-Çocuğumuz spor yaparken onu strese sokacak yaklaşımlardan kesinlikle kaçınmalıyız. Aksi halde hesapta olmayan sakatlıklar ya da spordan kopmalar yaşanabilir.

Çocuklarımız küçük yaşlarda (8-10) kişilik kazanacaklarından bir süre sert sporlardan uzak tutulmalıdır. Grup aktivitelere, takımca mücadele, liderlik, kişisel disiplinin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Unutmayalım ki, her çocuk lider konumunda olmak mister.

Efendim, çocuklarımız Allah’ın bizlere lütfü ve emanetidir. Tıpkı hepimizde emanet duran canımız gibi. Mümkün olduğu kadar onlarla yakından ilgilenmek görevimiz olduğu gibi, cesaretlendirmek, kişiliklerinin oturmasına yardımcı olmak yine görevlerimiz arasındadır. Allah, hiç kimseye evlat acısı göstermesin.

Mutlu olum, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here