Kişisel Tercihe Saygı Duyulmalı!

0
628

Referanduma çok az kaldı. Halkın önünde iki seçenek var. Biri ‘Evet’ bir diğeri ‘Hayır!’ Belli bir kesim, vatandaşın ‘Evet’i tercih etmesi için çaba sarf ediyor. Diğer bir kesim de ‘Hayır’ın tercih edilmesi gerektiği doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Buraya kadar her şey normal, ancak normal olmayan bu istekleri yaparken diğer tarafa yapılan eleştiri ve yorumlar.

Şimdi bakıyorsunuz ya da dinliyorsunuz; yapılan eleştirilerde karşıt görüşlü insanlar, tamamen ‘Vatan Haini’ veya ‘Terörist’ gibi yakıştırmalara maruz kalıyorlar. Hayır diyecek olan Evet diyecek olana ‘Sen Vatanını Sevmiyorsun!’ şeklinde yorumlar yapıyor. Evet diyecek olan da Hayır diyecek olana ‘Sen Vatan Hani misin?’ gibi yakıştırmalar yapıyor ve hiç kimse karşısındakinin fikrine saygı duymuyor.

Bu bir ‘Tercih’ meselesidir. İnsanlar dinleyecek, okuyacak, ölçecek, tartacak ve kendi kafasında oluşan fikirlere göre kararını verecek, tercihini de ‘Evet ya da Hayır’dan yana verecek. Bundan kime ne? Sen kim oluyorsun da karşındakinin fikrine saygı göstermiyorsun?

Son durumlara bir göz atacak olursak, hemen-hemen başa baş gitse de ‘Hayır’ oylarının ‘Evet’ oylarına göre önde olduğunu görmekteyiz. Nitekim yurt genelinde araştırmalar yapan ve anket sonuçlarını açıklayan birçok şirket ‘Hayır’ın önde olduğunu söylüyor.

evet mi hayır mı ile ilgili görsel sonucu

Hayır’ın önde olmasının sebebi; bence ‘Hayır’ oyu kullanılması gerektiğini söyleyenlerin yani ‘Hayır’ cephesindekilerin, vatandaşa gerekçelerini daha açık ve net bir şekilde söyleyebilmeleridir. ‘Evet’ oyu isteyen ya da kullanacak olan her kim ise neden ‘Evet’ dediğini sorsanız; doğru dürüst bir cevap alamıyorsunuz. ‘Peki, bu değişecek anayasa maddelerinde ne anlatıyor, nasıl bir uygulama olacak ya da bu şekilde değişecek yasada bir sakınca yok mu?’ diyorsunuz, aldığınız cevap ‘Ben bir sakınca görmüyorum’ oluyor. Bu üstün körü bir cevaptır, altı tamamen boş. Açıklama yok. Yorum yok! Peki, insanları nasıl ikna edeceksiniz?

Bırakın kişisel suçlamaları, laf atmaları ve ithamda bulunmaları… Anayasamızda değişecek olan maddeleri tam anlamıyla vatandaşlara anlatın! Vatandaş da bu anlatılanlar doğrultusunda kararını versin. Baskısız ve sadece kendini dinleyerek!

Bu bir siyasi seçim değil. Gerçekleştirilecek referandum sonunda hükümet değişmeyecek, Başbakan değişmeyecek, milletvekilleri değişmeyecek. Siyasi çekişme yoksa kimseyle kavga etmek zorunda da değilsiniz. Bu millet bu kargaşa ortamlarından çok çekti. Bırakalım insanlar özgürce tercihini belirlesin ve ‘bütün milletimizin geleceği’ konusunda ‘kişisel’ kararını versin!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here