Farkındalık Varsa Engel Yok!

0
33

Engelsiz Dünya Federasyonu ile federasyonun üyesi olan Engelliyim Engel Tanımam Derneği, 7-14 Ocak “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” münasebetiyle ortak bir basın açıklaması yaptılar.

Engelliyim Engel Tanımam Derneği önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk olarak söz alan Dernek Başkanı Kamil Göçmen; “Gözlerimiz görmese de, beyaz bastonlarımız bizim kulağımız, gözümüz, rehberimizdir. Baston olmazsa bir reye gidemeyiz, sosyalleşemeyiz. Bu yüzden beyaz baston her açıdan önemlidir. Engelleri aşmak için, yolda, kaldırımlarda, engellilerin yürüyüş alanlarında insanların biraz daha duyarlı olmalarını, beyaz bastonları gördüklerinde çekilmelerini arz ediyoruz. Görme engelli birey her şeyi yapabilir. Engelli farkındalığı varsa engel yok” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Engelsiz Dünya Federasyonu Başkanı Serhat Gökpınar, beyaz bastonun hikâyesinden söz ederek; “Bağımsız hareketin en önemli bölümünü oluşturan Beyaz Baston görme engelli için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. 1921 yılında trafik kazası sonucu kör olan Londralı bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmasıyla başlar ve simgeleşmesini sağlar. Bu amaçla her yıl Dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Haftası olarak görme engellilerin sorunlarının anlatıldığı farkındalık çalışmaları yapılmaktadır” dedi.

Sorunlarını dile getirmekten geri durmayacaklarını ifade eden Gökpınar; “Uluslararası sözleşmelerde, bildirgelerde, anayasalarda, yasalarda, yönetmeliklerde her ne kadar aksine hükümler bulunsa da engelliler şu veya bu biçimde görmezden gelinen, dolayısıyla hesaba katılmayan bir kesim olarak ötekileştirilmişlerdir.

Engellilerin toplum yaşamına katılımının sağlanması, görünür kılınması ve gündeme girebilmeleri, sorunların engellilerin de hesaba katılarak tartışılıp, çözümlemelerin buna göre yapılması için önce fizik çevre koşullarının düzeltilmesi gerekmektedir.

Fiziki çevre engellerinin kaldırılması engellilerin haklarını kullanabilmesinin, “eşit” insanlar haline gelebilmesinin yolunu da açacaktır. Eğitimden istihdama hemen her alanda engelliler varlıklarını gösterebileceklerdir. Haklara, hizmetlere, mekânlara ve bilgiye erişebilmemizin önünde halen büyük engeller bulunmaktadır. Görme engelli öğretmenlikte yapabilir, mühendislikte, hâkimlikte. Yeter ki şartlar sağlansın. Engelli bireyler artık sırf görme engelli olduğu için okulda istenmeyen öğretmen, ofiste istenmeyen mühendis, adliyede istenmeyen hâkim olmak istemiyor. Zihinsel dönüşüm hareketi biran önce başlamalı… Bizler, himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Toplum, sağlamcı anlayıştan sıyrılarak, toplumda yaşayan her bireyin eşit ve adil bir şekilde yaşam hakkı olduğunu göz önüne alıp ona göre hareket etmelidir”  diye konuştu.

Görme engelli kadrolu öğretmenlerin okulda müdürleri tarafından istenmemesi gibi şikayetler aldıklarını kaydeden Gökpınar, bu durumun kentimizdeki bazı okullarda da yaşandığını söyledi. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde hiçbir engelli bireyin işini yapamamasının söz konusu olmadığını belirten Gökpınar; “Yaşadığımız toplumda ötekileştirilmek istemiyoruz. “İşte ben buyum, görmememden utanmıyorum, ezilmiyorum” diyerek hayata dâhil olmaya çalışan görme engelli bireylerin önündeki tüm engellerin kaldırılması hepimizin görev ve sorumluluğudur. Engelli olanı ve olmayanıyla, çocuğu, genci ve yaşlısıyla, etnik ve inançsal çeşitliliği ile Toplum olarak kaderimiz ve geleceğimiz ortaktır. Görme engelli bireylerimizin sorunlarını dile getirmeye ve geliştirilecek çözümler konusunda etkin biçimde rol üstlenmeye, ailelerini ve görme engelli bireyleri çağırıyoruz. Herkes için eşit, adil, erişilebilir bir dünya dileğiyle” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here