ÇKD Başkanı Kara; “Arsuz’u Kirli Teknolojilere Kurban Etmeyeceğiz”

0
256

arsuz termik santral5İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Arsuz’u Kirli Teknolojilere Kurban Etmeyeceğiz”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Arsuz’da yapılması planlanan termik santral ile ilgili olarak bir açıklama yaparak; “Arsuz’u Turizmin marka şehri yapmak isterken Termik Santrallere kirli teknolojilere kurban etmeyeceğiz” dedi.

Hatay’ın Türkiye’nin en zengin turizm ve kültür değerlerine sahip miras kaynağı olduğunu vurgulayan Kara; “Yaylası, denizi, sahil şeridi ve kutsal mekanları ile dünyanın sayılı Turizm cennetlerinden biri olarak gösterilmektedir. Arsuz Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olmakla birlikte 68 km sahil şeridi uzunluğu, bakirliği ve güzelliği ile bir doğa harikasıdır. İskenderun Körfezinde hali hazırda farklı kirleticiler mevcut iken bir Termik santral projesinin de Arsuz ilçesinde yapılacak olması kabul edilemez” dedi.

Bölgemizde zaten 2 adet kömürlü termik santral (2410 mw) bir doğal gaz çevrim santrali (900 mw) ve fuel oil gazı kullanan 220 Mw’lık santral bulunduğunu, 16 adet Termik santralin de proje aşamasında olduğunu hatırlatan Kara; “Daha önce Termik Santral projeleri aleyhine açmış olduğumuz davalarda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu; Herhangi bir yerde kurulan veya kurulacak Termik santrallerin çevreye etkilerinin bölgesel bazda değerlendirilmesi gerekliliğini oy çokluğu ile kabul etmişti.

arsuz termik santral3

Yani; Çed kararlarının verilmesi aşamasında aynı şehir ve coğrafi bölgede kurulan ya da kurulacak olan Termik santrallerin yer ve konumu ile yakıt türleri daha önce verilen ÇED kararları dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirilmesi suretiyle bölgesel bazda çevreye olan etkilerinin neler olacağı konusunda bir değerlendirme yapılmalıdır” dedi.

Bölgemizin zaten büyük sanayi kuruluşlarının yoğunluğu nedeniyle ağır metal kirlenmesi tehlikesi altında olduğunu kaydeden Kara; “Termik santraller soğutma suyuna ihtiyaç duyduklarından deniz kenarlarına kıyı kesimlere kurulmak istenmektedir. Ancak bu Termik deşarj suyun ısınmasına, suda yaşayan canlıları olumsuz yönde etkileyecek miktarlarında azalmalara ve yok olmalarına sebep olacaktır. Arsuz’da da beklenen tehlike budur. Çünkü Arsuz’da balık yemek bir ayrıcalık iken balıkçılığın gelecekte yok olmasına imkan verecek yatırımlara izin veremeyiz. Yine Arsuz’da yaşayan halkın tarım seracılık- meyve sebze yetiştiriciliği gibi geçim kaynaklarının var olduğundan yola çıkarak yeni yapılacak Termik santrallerin bölge halkının ekonomik değerlerini elinden alacağı kaygısını yaşıyoruz. Biz Arsuz’u Turizmin marka şehri yapmak isterken Termik Santrallere kirli teknolojilere kurban etmeyeceğiz. ÇED süreci ile ilgili projeye ilişkin olumsuz görüşümüzü bugün yönetim kurulumuz ile değerlendirip Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne bildireceğiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here