Berkyürek; “Termik Santrale Hayır!”

0
303

arsuz termik santral3Sosyal Haklar Derneği (SHD) Çukurova Bölge Temsilcisi Mübarek Berkyürek; “Termik Santrale Hayır!”

İskenderun Körfezi’nde 1 tanesi halen çalışmakta olan, 2 tanesi inşaatı bitmek üzere, 2 tanesi de inşaat çalışmaları yeni başlayan olmak üzere toplam 13 adet termik santralin yapılmasının planlandığını hatırlatan Sosyal Haklar Derneği Çukurova Bölge Temsilcisi Mübarek Berkyürek, şimdi de Arsuz’a Termik Santral yapım süreci başlamış olmasının kabullenilemez olduğunu vurguladı.

Kömürlü termik santrallerin, havayı en çok kirleten etmenler arasında yer aldığını kaydeden Berkyürek; “Bu kirlilik ile kalp krizi ve akciğer kanseri arasında anlamlı bir ilişki olduğu yıllarca yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlandı. Dahası, astım krizleri ve diğer solunum problemlerini de beraberinde getirerek; bebek, çocuk ve yetişkinlerin sağlığına zarar veriyor. Santrallerin bacalarından çıkan kurşun, arsenik ve kadmiyum gibi binlerce kilogramlık zehirli metal, hem kanser riskini yükseltiyor, hem de çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor. Termik santrallerin soğutma suyuna ihtiyacı olduğundan çoğunlukla deniz kenarına yapılmaktadırlar. Denizden çekilen su, termik santrallerin soğutulmasında kullanıldığı için, yüksek ısıyla denize boşaltılmaktadır. Bu durum, deniz suyunun zamanla ısınmasına sebep olarak su canlılarını olumsuz etkileyip bazı türlerin kısa zamanda yok olmasına neden olabilir” dedi.

arsuz termik santral2

Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Berkyürek; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugünkü haliyle İskenderun körfezinin Dilovası ve Aliağa’dan sonra Türkiye’nin 3. kirli noktası olduğunu söylemektedir. 25-30 yıllık ekonomik ömrü olan bu santrallerin bu kirlilik oranını artıracağı, milyonlarca yılda oluşmuş ekosistemi, çevre ve insan sağlığını, tarıma dayalı ekonomik sistemi yok edeceği açıktır. Tüm bu ölümcül sağlık risklerine rağmen, hükümet bu kirli ve modası geçmiş enerji kaynağından bir türlü vazgeçmiyor. Yetkilere sesleniyoruz. Geleceğimizi yok edecek olan Termik Santral sevdasından derhal vazgeçin. Yenilenebilir ve sürdürülebilir temiz enerji kaynaklarına yatırım yapın. Sosyal Haklar Derneği olarak temiz bir çevrede yaşama hakkımız için elimizden geldiğince mücadele edeceğimizi duyurur yurttaşlarımızı Termik Santrallere karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here