“İMO’nun Amacı, Ülkenin Yararları, Mesleğin Gelişmesi İçin Çalışmaktır”

0
221

inşaat mühandisleri odası2İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İskenderun Temsilciliği Yönetim Kurulu’ndan Bilgilendirme

TMMOB’ne bağlı olan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İskenderun Temsilciliği Yönetim Kurulu, kuruluş yıldönümleri nedeniyle yayınladıkları yazılı açıklamada odalarının kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Açıklamalarında ilk olarak TMMOB’nin ne olduğunu anlatan İMO Yönetimi; “1954 yılında yayınlanan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kanunu ile birlikte TMMOB kurulmuştur. Bu kanun ile birlikte, Türkiye’de kamu kurumu niteliğinde yasal dayanağı olan ilk ve tek mesleki demokratik kitle örgütü oluşturulmuştur” dedi.

Meslek Disiplinini ve Ahlakını Korumak…

TMMOB Yasası’nda belirtilen, birliğin amaçlarından da söz eden İMO İskenderun Yönetimi şu açıklamalarda bulundu;

“Birliğin amaçları; günün gerek ve koşullarına ve mevcut olanaklara göre, yasa ve tüzük hükümleri içinde kalmak üzere, mühendis ve mimarları meslek kollarına ayırmak, meslek ve çalışma konuları aynı ya da birbirine yakın bulunan mühendis ve mimarlık grubu için Odalar kurmaktır. Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlakını korumaktır. Kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmaktır.”

İMO Gücünü Üyelerinden Alan Bir Örgütlenmedir

İnşaat Mühendisleri Odası’nın ise TMMOB tarafından 6235 sayılı kanunda yer alan ‘Bütün mühendis ve mimarları ihtisas kollarına ayırmak ve her kol için bir oda kurulmasına karar vermek’ yetkisi ile 19 Aralık 1954 yılında kurulduğunu ifade eden İMO Yönetimi, odaları hakkındaki açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“İMO da yasası gereği, TMMOB gibi bir mesleki demokratik kitle örgütüdür. TMMOB bugüne kadar 23 meslek odasını kurmuştur ve kurulan tüm odalar TMMOB’a bağlıdır. Gerek örgüt birlikteliğini sağlamak, gerekse meslekler arası disiplinin sağlanması için tüm meslek odalarının TMMOB altında toplanması çok anlamlıdır. İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini bitirerek yasa gereği İnşaat Mühendisi unvanını taşımaya hak kazanan kişiler İMO’ya kayıt olabilirler. İMO, merkezi yönetime sahip olmasına rağmen gücünü üyelerinden alan bir örgütlenmedir.

İMO, örgütlenmesi için şubeleri ve temsilcilikleri ile toplamda 150’nin üstünde birime sahiptir. Bu birimler iş yeri temsilcilikleri ile örgütlenmeyi en ufak birime indirerek, herkese ulaşmayı hedefler.  İMO şubeleri 2 yılda bir genel kurullarını, ardından da seçimlerini yaparak yönetimlerini ve delegelerini seçerler. Delegeler merkez yönetiminin seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olur. Oda seçimlerinde kullanılan oylar ve genel kurullardan çıkan sonuçlar oda politikasını belirler. Her fikrin tartışılıp sergilendiği genel kurullar oda seçimlerindeki demokratikliği yansıtır.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın amaçları, kamunun ve ülkenin yararları, mesleğin gelişmesi, meslek mensuplarının şeref ve onur, yetki ve çıkarlarını korumak için gerekli görülen tüm çalışmalarda bulunmaktır. Mesleki eğitim çalışmaları, sosyal çalışmalar ile demokratik ve örgütsel çalışmalar birbirlerini tamamlar.

Mesleki Eğitim Çok Önemlidir!

Mesleki Eğitim Çalışmaları, ülkemizin ve mesleğimizin onurunu korumak, üyelerimizin haklarına sahip çıkmak, bilgi ve becerilerimizin gelişmesine bağlıdır. Hem üyelerimizin özlük haklarını korumak hem de ülkemizin kaynaklarına sahip çıkmak için mesleki eğitimimiz çok önem kazanmaktadır. Türkiye genelinde üyelerimizin birikiminden faydalanarak mesleğimizin tüm alanlarında sempozyumlar düzenlenmekte, bu sempozyumlarda yurt dışından konusunda uzmanlaşmış kişiler çağrılarak bilgi alışverişi yapılmaktadır. Bu sayede ülkemizdeki teknik hizmetlerin ve yatırımların nasıl olması gerektiği konusunda oda yayınları çıkartılmaktadır.

Yerellerde düzenlenen eğitim çalışmaları ile projecilik, şantiye ve kontrol hizmetleri daha kaliteli bir hale getirilmeye çalışılmaktadır. Sosyal etkinlikler çerçevesinde yapılan kültürel ve teknik geziler ile şubelerde yapılan çeşitli etkinlikler sayesinde üyelerin birlikte olması, birbirlerini tanıması sağlanmaya çalışılmakta, aralarındaki sosyal dayanışmanın artırılması hedeflenmektedir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here