Gamze Uygun: “Çocuğunuzun Başarısını Karneyle Sınırlandırmayın”

0
151

gelişim-zayıf karneUzman Klinik Psikolog Gamze Uygun, Velileri Uyardı: “Çocuğunuzun Başarısını Karneyle Sınırlandırmayın”

Zayıf karnesi olan öğrencilere olumsuz tepkilerden kaçınılması gerektiğini belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikologu Gamze Uygun, ailelere önemli uyarılarda bulundu. Zayıf karnenin başarısızlık anlamı taşımadığını vurgulayan Uygun, verilecek cezaların çocuklarda reddedilmişlik hissi ve özgüven eksikliği yaratacağını ifade etti.

Karnenin sadece akademik başarıları yansıtmadığını söyleyen Gamze Uygun; “Karne, herkes için farklı bir heyecan ifade eder. İyi beklentileri olanlar için mutlu, kötü beklentileri olanlar içinse çok sıkıntılı bir dönemdir. Bu dönemi en kolay şekilde atlatabilmek için karneye ne anlam yüklediğimiz çok önemlidir. Karne, çocuklarınızın akademik başarılarının ve başarısızlıklarının yanında, onların güçlü ve zayıf yönlerini, davranışlarını ve kendilerini algılama biçimlerini yansıtan bir belgedir. Bu nedenle başarının veya başarısızlığın sadece ders çalışmak veya çalışmamakla sınırlı olmadığını, bununla birlikte birçok etkeni içinde barındırdığını ebeveynlerimiz de unutmamalıdır. Çocuğa doğru eğitim verilmesi, öğrenme ve zekâ ile ilgili becerileri, evin huzuru ve fiziksel ortamı, anne-baba disiplini ve ilgisi, yaklaşımı, çocuğun motivasyonu ve ruhsal durumu bu etkenlerin bir kaçıdır” açıklamasında bulundu.

Çocukların her zaman ailelerinden destek beklediğini belirten Uzman Klinik Psikolog Gamze Uygun; “Ebeveynler bu gibi durumları göz önünde bulundurarak, çocuklara karnenin sadece dönem boyunca aldıkları ders notlarının ortalamasını yansıttığını, onun bilgi, beceri ya da yeterliliklerini tam anlamıyla yansıtmadığını çocuğa belirtmelidir. Çünkü ağır eleştiriler, küçük düşürücü tutumlar ve cezalar, çocuklarda reddedilmişlik hissi yaratacak, özgüven eksikliği, yetersizlik duygusu gibi olumsuz kişilik özellikleri gelişmesine neden olacaktır. Bu nedenle çocukların ebeveynleri tarafından kabul edilmeye ve desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu unutmamamız gerekir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here