Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde Kalp Ameliyatlarında Yeni Dönem
Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi Doç. Dr. Adnan Celkan ve Op. Dr. İsmail Körk, bölgede ilk kez uygulanan ‘minimal invaziv’ yöntem ile 77 yaşındaki hastanın göğüs kemiğini kesmeden kalp kapağını değiştirdi.
Klasik yönteme göre, ‘Minimal İnvaziv’ tekniğiyle birlikte hastanın kısa sürede toparlandığını, daha az ağrı hissettiğini, ameliyattan sonra sırt üstü yatma zorunluluğunun olmamasının büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Doç. Dr. Adnan Celkan, Yusuf Öztürk’ün hızla sağlığına kavuştuğunu belirtti.
“Hastamız Hızla İyileşti”
Hastanın göğüs kemiğini kesmeden, sol meme altından 5 santimlik bir kesiyle kalp kapağı değişimini başarıyla gerçekleştirdiklerini ve bu yöntemin bölge için bir ilk olduğunu söyleyen Doç. Dr. Adnan Celkan; “Nefes darlığı ve kalp çarpıntısı sorunlarıyla gelen hastamıza daha önce birçok ilaç tedavisi uygulanmasına rağmen, yapılan tetkiklerde mitral isimli kalp kapağında kopma olduğu ve yetmezlik geliştiği görüldü. Bu endikasyonlarla hastamızı ameliyata almaya karar verdik ve hastamıza bu yöntemle yapılacak bir ameliyatın kendisi için daha iyi olabileceğini ifade ettik. Yaklaşık iki yıllık bir süreçte, bu ameliyat için her türlü altyapıyı zaten hazırlamış ve ekibimizi eğitmiştik. Hastamızda ‘Minimal İnvaziv’ yöntemine olumlu yaklaştı ve ameliyat olmaya karar verdi. Gayet rahat geçen ameliyatta, hastanın kalp kapağını değiştirdik ve ertesi gün hastayı servise aldık. Hastamız şuan tüm hayati fonksiyonlarını yapabilecek durumda. Çukurova Bölgesi’nde böyle bir ameliyatın yapılması, büyük bir başarıdır. Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ile Anestezi ekibini başarı ve katkılarından dolayı kutluyor, teşekkür ediyorum” dedi.
Uyguladıkları yöntem hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Adnan Celkan; “Minimal invaziv yöntem; göğüs kemiği açılmadan, hiçbir kas ve kemik kesilmeden yapılan, kalp kapak ameliyatları ve bypass ameliyatlarıdır. Ameliyat, meme altından veya göğüs duvarı yan tarafından ve kaburgalar arasından 5- 6 santimlik kesi ile girilerek yapılır. Bu işlem, halk arasında koltuk altından yapılan ameliyatlar olarak da biliniyor. Bu ameliyatlar genelde, kalp çalışırken veya kalp durdurularak yapılmaktadır. Ameliyatta özel bir kamera sistemi kullanıyoruz ve hastayı, kalp akciğer makinesine kasık damarlarından bağlıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Hasta kısa sürede toparlanıyor”
Minimal invaziv yöntemde, enfeksiyon riskinin daha düşük olduğunu belirten Doç. Dr. Adnan Celkan; “Minimal invaziv ameliyatında kesi, daha küçük ve estetiktir. Hasta, ameliyat sonrası yüksek bir konfora sahip olur. Özellikle şeker hastalarında, obezlerde, ileri yaşlılarda, kalp gücü zayıf olanlarda, kronik akciğer hastalığı olanlar için bu yöntem idealdir. Enfeksiyon riski de klasik önden yapılan ameliyatlara göre daha düşüktür. Bu yöntemin en belirgin avantajları; hastanın daha az ağrı hissetmesi ve daha çabuk ayağa kalkabilmesidir. Normal bir açık kalp ameliyatında, ortalama 8- 10 gün hastanede kalan bir hasta, bu yöntemle, 3-4 gün içerisinde taburcu olup, kısa sürede normal yaşantısına dönebilmektedir” dedi.
“Adnan Celkan İskenderun için büyük şans”
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Yusuf Öztürk, ameliyatını başarıyla gerçekleştiren Doç. Dr. Adnan Celkan ve ekibine teşekkür ederek; “Birkaç aydır, nefes darlığı ve kalp çarpıntıları yaşıyordum. Doktorum Adnan Celkan, ilk defa uygulayacakları ameliyat sayesinde sağlığıma kavuşabileceğimi belirtti. Ameliyat oldum, çarpıntı ve terleme problemim kalmadı. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Ameliyatımı başarıyla gerçekleştiren Doç. Dr. Adnan Celkan ve Op. Dr. İsmail Körk ile Anestezi Uzmanları Dr. Ceren Kahraman ile Dr. Salih Ağar’a ve tüm Kalp ve Damar Cerrahisi ekibine teşekkür ederim. Bu ekip İskenderun için büyük bir şans” dedi.