Yaşamı Yaşanır Kılan İstisnalar…

0
71

Günaydın Sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Teşekkür ederim bende iyiyim. “İyiyim” diyebilmek ne kadar harika bir şey bunu hep yeniden, yeniden öğreniyorum. Ve kötü olmak istiyorum bazen sırf bu yüzden. Ve korkmak istiyorum karanlıktan, korkusuzluğun ne demek olduğunu bilmek için cehennem karanlığından. İncinmek, kırılmak istiyorum incitmenin ne kadar kötü olduğunu bilmek için. Ve yenilmek istiyorum ve yanlış yapmak istiyorum, doğruyu görebilmek, kazandığım zaman sevinebilmek için. Ve günahkâr olmak istiyorum Allah’a günahlarımı bağışlaması için yana yakıla yalvarabilmek için.

Ve yoksul olmak istiyorum, aç kalmak günlerce, açlar ve yoksullarla duygudaşlık kurabilmek için. Ve savaşı sevmiyorum sonunda barış olacağını bilsem bile. Ve vatandan sürülmeyi de sevmiyorum bir gün döneceğimi bilsem bile. Ve ön yargılı olmak istemiyorum sonunda doğruyu bulacak olsam bile. Ve insan olduğumu unutmak istemiyorum en güzel bir şekilde yaratılmış olduğumu da.

Ve yalnız sevmek istemiyorum sevilmekte istiyorum ve sağlıkla, birlik ve beraberlik içinde olmak da istiyorum, ayrımsız gayrımsız ve barışı diliyorum koşulsuz, eksiksiz, barış bütün dünya için yeni yılda ve her zaman sevgili okuyucularım… Yase

Ve şiir okumak istiyorum her zaman. Ve 2. Kitap şenliğinden resimler paylaşmak istiyorum örneğin şenliğin en küçük kitap severini daha 1. Yaşında annesi ile bebek arabasında dolaşıyor, güven içinde mutlu  kitaplar ve kitap kokuları  arasında elinde bir kitap sanki anlarmış gibi sayfalarını büyük bir ciddiyetle çeviriyor, resimler ilgisini çekiyor tabi. İşte bu istisnalar yaşamı yaşanır kılan.

& & & & &

Bilge ile Köpek

Bir bilge, bir göletin başında oturmaktadır. Susuzluktan kırılan bir köpeğin devamlı olarak gölete kadar gelip, tam su içecekken kaçması dikkatini çeker. Dikkatle izler olayı. Köpek susamıştır ama gölete geldiğinde sudaki yansımasını görüp korkmaktadır. Bu yüzden de suyu içmeden kaçmaktadır. Sonunda köpek susuzluğa dayanamayıp kendini gölete atar ve kendi yansımasını görmediği için suyu içer. O anda bilge düşünür:

-Benim bundan öğrendiğimm şu oldu,der.

-Bir insanın istekleri ile aras?ndaki engel, çoğu zaman kendi içinde büyüttüğü korkulardır. Kendi içinde büyüttüğü engellerdir. İnsan bunu aşarsa, istediklerini elde edebilir. Ama biraz daha düşününce aslında gerçek öğrendiği şeyin bundan farklı olduğunu görür. Asıl öğrendiği şey, insanın bir bilge bile olsa bir köpekten öğrenebileceği bilginin var olduğudur. Bu yüzden ne varsa paylaş, senden de öğrenilecek bir şeyler vardır diğer insanlar için…

Maymun Avı

Asya’da maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak vardır. Bir Hindistancevizi oyulur ve iple bir ağaca veya yerdeki bir kazığa bağlanır. Hindistancevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı kadar büyüklüktedir, yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz. Maymun, tatlının kokusunu alır, yiyeceği yakalamak için elini içeri sokar ve yiyeceği kavrar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkarması olanaksızdır. Sıkıca yumruk yapılmış el, bu yarıktan dışarı çıkmaz.

Avcılar geldiğinde, maymun çılgına döner ama kaçamaz. Aslında bu maymunu, tutsak eden hiçbir şey yoktur. Onu sadece onun kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek şey elini açıp yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde açgözlülüğü o kadar güçlüdür ki bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür. Bizi tuzağa düşüren ve orada kalmamıza neden olan şey, arzularımız ve zihnimizde onlara bağımlı oluşumuzdur. Tüm yapmamız gereken, elimizi açıp benliğimizi ve bağımlı olduğumuz şeyleri serbest bırakmak ve dolayısıyla özgür olmaktır. Joseph Goldstein

Günün Şiiri

Aydınlık

Gece oldu yandım

Tepeden tırnağa donandım

İndim şehre pırıl pırıl

Geçtim ışıklar içinden

Işıklar ışıklar ışıklar içinden

Işıklar içinde

Karamanoğlu Mehmet

Çapkın

Bir gün geçiyordum köyünüzden

Seni gördüm nehirde yüzerken.

Utangaç ve neşeliydin.

Çapkın  “ sen ne güzelsin” dedim.

Çapkın benimle gelir misin dedim.

Güldün.

Gülüşün gamzesi vardı yanağında.

Kendini suya bıraktın, uzaklaştın anında.

Hayal Bana Yakın Yar Bana Uzak

Hayal bana yakın yar bana uzak

Sevdası başıma dolanır gitmez

Aşkına düşeli yar bana uzak

Yüz bin öğüt versen biri kar etmez

Senin aşkın beni kıldı urusvay

Düşmüşüm peşinde koşarım hay hay

Kabul et kapında beni de kul say

Dost yoluna ölür aşık ar etmez

Ey beni bu derde giriftar eden

Eski muhabbeti kaldırdın neden

Gönül ister kavuşmayı ölmeden

Gül olmasa bülbül ah u zar etmez

Beni yakan yansın aşkın narına

Gönül düştü bir zalimin toruna

Bakmaz mısın bu VEYSEL’in zarına

Ah çeker ağlarım yar elim yetmez.

Hayal Bana Yakın Yar Bana Uzak

Hayal bana yakın yar bana uzak

Sevdası başıma dolanır gitmez

Aşkına düşeli yar bana uzak

Yüz bin öğüt versen biri kar etmez

Senin aşkın beni kıldı urusvay

Düşmüşüm peşinde koşarım hay hay

Kabul et kapında beni de kul say

Dost yoluna ölür aşık ar etmez

Ey beni bu derde giriftar eden

Eski muhabbeti kaldırdın neden

Gönül ister kavuşmayı ölmeden

Gül olmasa bülbül ah u zar etmez

Beni yakan yansın aşkın narına

Gönül düştü bir zalimin toruna

Bakmaz mısın bu VEYSEL’in zarına

Ah çeker ağlarım yar elim yetmez.

Aşık Veysel

Güzelliğin On Par’Etmez

Güzelliğin on par’etmez

Bu bendeki aşk olmasa

Eğlenecek yer bulaman

Gönlümdeki köşk olmasa

 

Tabirin sığmaz kaleme

Derdin dermandır yareme

İsmin yayılmaz aleme

Aşıklarda meşk olmasa

 

Kim okurdu kim yazardı

Bu düğümü kim çözerdi

 

Koyun kurt ile gezerdi

Fikir başka başk’a olmasa

 

Güzel yüzün görülmezdi

Bu aşk bende dirilmezdi

Güle kıymet verilmezdi

Aşık ve maşuk olmasa

 

Senden aldım bu feryadı

Bu imiş dünyanın tadı

Anılmazdı VEYSEL adı

O sana aşık olmasa.

Aşık Veysel

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here