Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan Ödeme Bilgileri!

0
144

Sosyal Güvenlik Kurumundan vatandaşlara yönelik, Geçici İş Görmezlik Ödeneği, Sürekli İş Görmezlik Ödeneği, İşçinin Hak Sahiplerine Gelir Bağlanması, Cenaze ve Evlenme Ödeneği ile Tazminat ödemeleri konularında bazı bilgileri sizin için derledik. Bilinmesi gereken konulara hep birlikte göz atalım.

İş kazası geçiren sigortalının işvereni, iş kazası bildirimlerini kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise en geç “üç iş günü” içinde bildirmelidir. İşçi de öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmalı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde gelir ve ödeneklere hak kazandıktan sonra, hala karşılanmayan zararlar için işverene kusuru oranında başvurabilir.

Geçici İş Görmezlik Ödeneği: İşçinin iş kazası geçirmesi halinde geçici olarak çalışamaması halinde ödenir. İş kazası tarihinden itibaren yeniden çalışır hale geleceği tarihe kadar verilir.

Sürekli İş Görmezlik Ödeneği: İşçinin sürekli iş görmezlik ödeneğine hak kazanabilmesi için iş kazası sonucu oluşan hastalık veya sakatlık durumu nedeniyle meslekte kazanma gücünün, en az %10 oranında azalmış olduğunun tespiti gereklidir.

İşçinin Hak Sahiplerine Gelir Bağlanması (Ölüm Geliri): İş kazası sonucu veya sürekli iş görmezlik ödeneği alan sigortalının ölümü sonucu, sigortalının hak sahiplerine yapılan parasal yardımdır. Burada hak sahipleri ise eş, çocuk, anne ve babadır.

Cenaze Ödeneği: Cenaze ödeneği hak sahiplerine, sırasıyla eşe, yoksa çocuklara yoksa ana-babaya en son kardeşlere verilir.

Evlenme Ödeneği: Kız çocuklarına, evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları gelir ve aylıkların 2 yıllık tutarı bir defaya mahsus evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.

Maddi Tazminat: İşçi iş kazası neticesinde uğradığı bedensel zararların tazminini ve mal varlığında meydana gelen kaybını talep edebilir.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: İşçinin iş kazası neticesinde ölümü halinde desteğinden yoksun kalanlar da tazminat talebinde bulunabilirler.

Manevi Tazminat: İş kazasından dolayı işçinin bedensel veya ruhsal olarak uğradığı zararlardan dolayı çektiği acı elem ve ıstıraba karşılık manevi tazminat talep edebilme hakkı bulunmaktadır. İşçinin ölümünde ise işçinin ölümünden acı elem ve ıstırap duyan yakınları manevi tazminat talep edebilirler.

Ayrıca iş kazasının durumuna göre işverenin taksirle adam yaralama veya taksirle adam öldürme suçları açısından cezai sorumluluğuna da gidilebilir. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here