Kara; “Karayolları Arazisi, Sahipsiz Alan Görünümünden Kurtarılmalıdır”

0
204

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Karayolları Arazisi, Sahipsiz Alan Görünümünden Kurtarılmalıdır”

İskenderun Çevre Koruma Derneği üyeleri, geçtiğimiz hafta sonu, Karayolları kapısı önünde bir araya gelerek, karayolları içerisinde bulunan palmiye ağaçlarının birer birer yakılmasıyla ilgili tepkilerini ortaya koydular.

Basın açıklamasına, ÇKD üyelerinin yanı sıra, Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşları, sendikalar, siyasi parti temsilcileri de katılım sağladılar.

Burada bir basın açıklaması yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, basın açıklamasına katılanlara teşekkür ederek; “İskenderun İsmet İnönü Caddesinde bulunan eski Karayolları arazisinde park halindeki araçların camlarının kırılması ve palmiye ağaçlarının yakıldığı yönündeki haberler son günlerde kamuoyunda gündem oluşturmaktadır. Karayolları arazisi içerisinde 2863 sayılı Kültür varlıklarını koruma kanunu kapsamında tescilli anıt ağaç niteliğindeki palmiye ağaçlarının yakılması nedeniyle söz konusu bu ağaçlarımızın kamu yararı kapsamında korunmasına yönelik basın açıklamamıza desteklerinizden dolayı burada bulunan tüm arkadaşlarımıza  ve basın emekçilerine derneğimiz adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Uzun bir süredir karayolları arazisinin hurda deposu gibi kullanılmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini kaydeden Kara; “Uzun zamandır Hazinenin mülkiyetinde olan eski Karayolları arazisinin açık otopark ve hurda deposu gibi kullanılması birtakım sorunları da birlikte getirmekte zaman zaman ve giderek artan bir şekilde var olan ağaçların yakıldığı yurttaşlarımızca şikâyet konusu olmaktadır. Söz konusu arazinin bugüne kadar yapılaşmamış olması, adeta beton yığınına dönüşmüş olan kentimiz için bir şans olarak değerlendirilmeli ve yeşil alan statüsü korunarak ve bu amaca uygun olarak; deprem sonrası toplanma alanı, botanik park, sosyal ve kültürel aktivite alanları olarak acilen planlanarak sahipsiz alan görünümünden kurtarılmalıdır.

Bu arazide yapılabilecek en iyi proje; şu anki haline hiçbir ağacına ve hiçbir bitkisine dokunmadan gezinti yolları bisiklet gezi yolu olarak belirlenerek, alan içerisinde de çim, kısa palmiyeler, israil kauçuğu özelliklede susuz ortamlarda havadaki nemle beslenip, doğal klima görevini yapan zeytin ağaçları ve diğer bitki örtüsü ile yeşillendirilip toplantı gezinti alanı yapım projesidir.

Bu anlamda ilgili ve yetkilileri görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda gerekli tedbir ve önlemlerin alınması talimatı Belen Kaymakamımız Abdülaziz Aydın ve birkaç gün önce Hatay valimiz Erdal Ata tarafından verilmiştir. Söz konusu olumsuzlukların devam etmemesi tek temennimizdir. İvedilikle gerekli hassasiyetin gösterilmesi biz İskenderunluların yararına olacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Karayolları arazisinin bir ay içerisinde eski haline dönüştürüleceği ile ilgili çalışmalar yapılacağını öğrendiklerini de sözlerine ekleyen Kara; “Bu hafta içerisinde Hatay Valisi Erdal Ata, İskenderun’da sivil toplum örgütleri ve birçok kurum müdürleriyle bir toplantı yaptı. Biz bu toplantıda değildik, bilgimiz yoktu. Ama diğer arkadaşlarımız bu konuyu gündeme getirmişler. Vali beyin talimatıyla İskenderun Belediyesi, bir ay içerisinde bu bölgeyi eski haline getireceğine dair söz vermiş.

Biz şunu önerdik, ağaçların budanabileceğini ifade ettik. Fakat bunlar korunaklı ağaçlar oldukları için dokunamıyoruz diye bir ifade kullanıldı. Buna Samandağ’daki Musa Ağacını örnek verebiliriz. Önemli olan korunaklı ağaçların gelecek nesillere daha iyi bir şekilde aktarılmasıdır. Bunların tamiri, bakımı, budaması gayet yapılabilir. Dolayısıyla orada bir örnek var iken biz bu ağaçlara dokunamıyoruz demek mantıksız olur. Bu bir aylık süreyi bir telkin, bir söz olarak kabul ediyoruz. Bekleyeceğiz. Bundan sonraki süreçte de olayın takipçisi olacağız” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here