CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal Vergi Artışlarını Eleştirdi

0
162

“Ekonomimiz, Basiretsiz Ekonomi Politikalarının Sonucu İflas Etmiştir”

Geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan vergi zamlarına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Serkan Topal, vergi artışlarının yasal olmadığını savundu.

Hükümetin kamu finansmanını vatandaştan karşılamaya çalıştığını öne süren Topal; “AKP vatandaştan ‘Deli Dumrul’ vergisi toplamaktadır. Bu AKP döneminde alışkanlık haline gelmiştir. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ve TBMM’ye sevk ettiğini açıkladığı torba kanun ile vatandaşın üstünde ki vergi yükünü daha da ağırlaştırarak kamu finansmanını, emeğiyle geçinen toplum kesimlerine daha fazla kemer sıktırarak, karşılama eğiliminde olduğunu göstermektedir” dedi.

Motorlu taşıtlar vergisine getirilen %40’lık artışın yasal olmadığını da savunan Milletvekili Topal; “Anayasa’mızın 73. maddesi ‘vergi yükünün adaletli dağıtılması’ gereğini belirtiyor. Motorlu Taşırlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrası, açık biçimde hükümetin yaptığı %40’lık vergi artışına engel teşkil etmektedir. Kanun; ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılbaşında yeniden değerleme oranında artırılır.’ ‘Bakanlar Kurulu bunu yeniden değerleme oranının yüzde 50’sini geçmemek üzere artırabilir, yüzde 20’sini geçmemek üzere azaltabilir.’ Bu durumda AKP iktidarının vergi indirimi yapması hayal olduğuna göre, MTV’ye üst sınırdan yapacağı, 2017 yılı yeniden değerleme oranının %9.7 olarak açıklandığı tabloda %50 artırılır ise Maliye Bakanının ifadesi ile %14 – %15 civarında bir artış yapılabilir” dedi.

Hayata geçirilen projelerin yükünün vatandaştan çıkarılmak istendiğini öne süren CHP’li Vekil Topal; “AKP’nin şaşalı açılış törenleri ile hizmete açtığı Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün diyeti, Türk halkına ödetilmektedir. Deli Dumrul’un kuru bir çayın üstüne köprü yaptırıp, üzerinden her geçenden 30 akçe, geçmeyenlerden de döve döve 40 akçe aldığı ve ‘Deli Dumrul Vergisi’ olarak nitelendirilen bu 40 akçe üzerine kurulu düzen, bugün de aynı mantıkla işletilmektedir.

‘Deli olan Dumrul mu? Yoksa kuru çayın üstünden akçe vererek geçen, geçmeyen insanlar mı?’ sorusu hala yanıtını arıyor. Deli Dumrul’un kurduğu düzen bile bugün iktidarın uyguladığı düzenden daha adaletli görünüyor. Büyük bedellerle ve hazine garantili kredilerle, geçiş garantileri ile fonlanan projeler bugün yaşanan ekonomik çöküşün ana nedenleridir. Kredi Garanti Fonu’nun hazineye sağladığı krediler sonucu oluşan açığın bu zamların başlıca nedenleri olduğu anlaşılmaktadır” şeklinde konuştu.

Oluşan açığın kaynağının Ak Parti Hükümetinin kötü yönetimi olduğunu iddia eden Topal;  “Türkiye ekonomisi yüksek enflasyon, yüksek işsizlik, yüksek faiz, yüksek cari açık ve yüksek bütçe açığı sarmalında can çekişmektedir. Ülkenin yaşadığı cari açık ve bütçe açığının sebebi namusu ile çalışanlara verilen maaşlar, alın terini toprağa akıtan çiftçilerimiz ve Bağ-Kur primini yatırmak için çalışan esnafa verilen destekler değildir.  Açığın kaynağı AKP’nin kötü yönetimidir. Yandaş işverenlerin silinen vergileri, bir türlü önlenmeyen yolsuzluk ve hırsızlıklardır. Bugün gelinen noktada ekonomimiz, 2002 Kasım’ından beri uygulanan basiretsiz ekonomi politikaların sonucu iflas etmiştir.

Kamunun ihtiyaç duyduğu kaynağı, Türk halkına salınacak yeni vergilerden karşılamaya çalışmak kabul edilemez. Kaynak arayanlar, dönüp 15 yıldır milletin parasını nasıl çar çur ettiklerine bakmalı ve kaynağı kendi savurganlıklarında aramalıdır” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here