“Kadınların Ülkemizin Karar Alma Mekanizmalarında Eşit Sayıda Yer Almasını İstiyoruz”

0
103

CHP Kadın Kolları Başkanı Dr. Muhsine Korkmaz; “Kadınların Ülkemizin Karar Alma Mekanizmalarında Eşit Sayıda Yer Almasını İstiyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Örgütü 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

CHP İlçe Kadın Kolları tarafından düzenlenen basın açıklamasına katılan İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu; “Yüce Atatürk kadın erkek eşitliğinin hem önemini hem de gerekliliğini şu anlamlı sözleri ile vurgulamıştır; “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin.’

Ne yazıktır ki kurucusu olduğu CHP’de bile kadınlar Belediye Başkanı, milletvekili, belediye ve il genel meclis üyesi olmalarını kolaylaştıracak tüzük maddeleri ile kurallar ve kotalar konulmasına rağmen hep ikinci planda tutulmuş, hakları kullandırılmamıştır. CHP’de kadınlarımız demokrasi savaşını ve yolculuğunu bütün engellere karşın sürdürmektedirler. Varlığımızın temeli olan kadınlarımızın, dost ve kardeşlerimiz olmak üzere tümünün seçme ve seçilme haklarına kavuştuğu bu tarihi ve önemli gününü en güzel ve iyi duygularımızla kutluyoruz, sevgiler ve saygılar sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yapan CHP Kadın Kolları Başkanı Dr. Muhsine Korkmaz, 85 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuştuğumuz zamanlarda dünyada ikinci sırada olduğumuzu ancak günümüzde 118. sırada olduğumuzu kaydetti.

Ülkemizde istenen ilerlemenin ne yazık ki sağlanamadığını vurgulayan Korkmaz; “Türkiye’de kadınlara milletvekili olma hakkının tanınmasının ardından yapılan ilk seçimlerde meclise 18 kadın milletvekili girmiş, bu rakamla kadınlar % 4,5 oranında temsil edilmişlerdir. Kadınlar 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile yerel ve genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. İlk kadın belediye başkanı öğretmen Müfide İlhan, 1950 yılı yerel seçimlerinde Mersin belediye başkanı seçilmiştir. İlk kadın muhtar Gül Esin, Aydın Çine ilçesi Demirdere köyü Türkiye Cumhuriyeti ilk kadın muhtarı olmuştur.

Türkiye nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına karşın ülkemizde yapılan 2014 yılı yerel ve 2015 yılı genel seçimlerinde seçilmiş kadınlarımız yüzde 14’ü milletvekilliğinde, yüzde 10.7 belediye meclis üyeliğinde, yüzde 4.3 il genel meclis üyeliğinde, yüzde 3 belediye başkanlığında, yüzde 1.2 ile muhtarlıkta temsil edilmektedir. Bugün mecliste kadın milletvekili sayısı 104’tür. Birleşmiş Milletler son verilerine göre tüm dünyada mecliste kadın erkek eşitliğinde genel olarak değerlendirildiğinde kadın milletvekili ortalaması %22 iken ülkemizde yüzde 14.9’dur.

Mustafa Kemal Atatürk 1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmada ‘Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadını, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.” Bu konuşma ile kadın erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koyan Atatürk, Birleşmiş Milletlerin 20 yıl sonra kabul ettiği Evrensel insan hakları bildirgesinin bir ve ikinci maddesi ile yayımladığı ilkeleri daha önce dile getirmiştir.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren kadının siyasal yaşama aktif katılımını sağlamak adına öncelikle kadın erkek eşitliği temel ilkesinin yani toplumsal cinsiyet eşitliğinin okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatında akabinde toplumun tümünde, kurum ve kuruluşlarında fiili olarak hayata geçirilerek sağlanması ülkemizin ilerlemesi açısından önemlidir. Biz nüfusun yarısıyız. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında, mecliste eşit sayıda yer almasını istiyoruz.

Buradan tüm siyasi partilere sesleniyoruz; 5 Aralık 1934’te Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bu meşaleyi bir adım öne götürmek ve ilerletmek adına eşit temsil için özel önlem alınmasını, anayasada siyasi partiler ve seçim yasalarında parti tüzüklerinde seçilme hakkımızın yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyette en az %40 temsil hakkı getiren değişikliğin gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here