İTSO Başkanı Yılmaz, Odanın Çalışmalarını Anlattı

0
7

Yılmaz; “Şehrimizin Bir An Önce Kalkınması İçin Gerekli Adımlar Atılmalı”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, odanın yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı.

İTSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, İskenderun’un il olma konusu hakkında da somut adımlar atılmasını talep etti. Yılmaz, depremde büyük hasar alan kentimizde yapılması gereken çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

İTSO Başkanı Levent Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, odalarının faaliyet ve çalışmalarını anlattı. Yaşanan felaketin ardından oda olarak hizmetlerini aksatmadan sürdürdüklerini kaydeden Yılmaz; “Deprem felaketinin yaralarının sarılması ve bölgemizin yeniden toparlanması konusunda, ülke olarak genel bir mücadele başlatıldı. Bu süreçte İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de, mağduriyet yaşayan vatandaşlarımız için elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalıştık.

Depremin şokunun ve zorlu ilk günlerin atlatılmasının ardından, oda olarak üyelerimizin acil ihtiyaçları doğrultusunda, asli görevlerimizi yerine getirme konusunda çok hızlı aksiyon aldık. Önce anıt alanındaki konteynerda, oda binasının tadilatının tamamlanmasının ardından da hizmet binamızda, hizmetlerimizi aksatmadan sürdürdük.

Depremde yaşam alanlarını kaybeden vatandaşlarımıza çadır ve konteyner temin edilmesi, temel ihtiyaç malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması noktasında çalışmalarımız oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile diğer oda borsalarımızın, bölgemize sağladıkları yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılması konusunda, koordinasyonda ve dağıtımda, elimizden gelen desteği sağladık. Deprem zamanı sıklıkla üyelerimizi ziyaret ederek; yaşanılan sorunları ve çözüm önerilerini, bakanlarımıza, milletvekillerimize, bürokratlarımıza ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne birçok kez raporlar halinde sunduk. Bölgemizdeki Sivil Toplum Kuruluşlarının bir arada olduğu bir platform oluşturarak ve paydaşlarımızla toplantılar yapmak suretiyle, güncel sorunların çözümü ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda basın açıklamalarında bulunduk. Ayrıca yaşadığımız yıkımı tüm dünyaya duyurabilmek maksadıyla, ulusal ve yerel basın kuruluşlarına röportajlar verdik.

Yaşanan felaket konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak ve şehrimizin bilimin ışığında ortak akılla deprem dirençli olarak yeniden inşa edilmesi noktasında, kamu kurum ve kuruluşlarımızla ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla birlikte bilgilendirme seminerleri organize ettik. Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Naci Görür’ü şehrimize davet ederek, İskenderun’un depremselliği ve deprem dirençli İskenderun konulu bir konferans verdik.

Depremden etkilenen KOBİ’lerimizin finansmana erişimleri noktasında girişimlerimiz oldu. İlk etapta sınırlı iş kollarına verilmesi düşünülen krediyi tüm KOBİ’lerin kullanabilmesi için KOSGEB Başkanlığı ile görüşmeler yaptık. Ayrıca KOSGEB Hatay Müdürlüğü ile sürekli istişare halinde olarak, odamızda hizmet veren KOSGEB Temsilciliğimizin de yoğun çabaları ve özverili çalışmalarıyla, deprem kredisine hak kazanan tüm üyelerimizin kredi alabilmesi için önemli destekler sağladık. Kredinin duyurulması, başvuru süreci, evrak hazırlığı ve ödeme takibinde bulunarak, üyelerimizin deprem kredisinden faydalanmalarını sağladık. KOSGEB Hatay Müdürlüğü’ne oda binamızda yer vererek, üyelerimizin KOSGEB Hibe ve Kredi desteklerine erişimlerini kolaylaştırdık. Bölgemizde faaliyet gösteren bankalarla özel görüşmeler yaparak, üyelerimizin uygun kredi faiz oranlarına ulaşmaları için çalışmalar yaptık” şeklinde konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin İskenderun Yardım Çadırında depremzedelere çok değerli yardım ve desteklerinin olduğunu ifade eden Yılmaz; “Değerli desteklerinden dolayı TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Arif Parmaksız’a ve Cilvegözü Gümrük İşletme Müdürü Hulusi Sezginer’e özellikle teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından depremin ilk gününden itibaren birçok destek verilmiş, 23 Mart 2023 -15 Şubat 2024 tarihleri arasında ise 1.467.505 adet yemek ikramında bulunulmuştur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yalnızca İskenderun’a yapılan yemek yardımı 150 milyon lirayı aşmıştır. Ayrıca aralarında öğrenci ve öğretmenlerin, yaşam alanı ve aile fertlerini kaybetmiş depremzedelerin ve ihtiyaç sahiplerinin bulunduğu yaklaşık 1.800 kişiye halen yemek verilmekte olup haziran ayına kadar 3 öğün yemek dağıtılmaya devam edilecektir” dedi.

Bu zorlu süreçte üyelerinin taleplerini yerine getirmek adına da yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Yılmaz; “Üyelerimizden gelen bilgiler sonucunda, mücbir sebep halinin devam etmesi konusundaki talebimizi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ve Hazine ve Maliye Bakanına oda olarak ilettik. Bu konuya destek vermeleri için depremden etkilenen çevre odalara yazı yazarak lobi çalışmasında bulunduk. Ayrıca Muhasebeciler Odası ile birlikte kapsamlı bir çalışma yaparak, 6 Şubat depremi sonrası bölgemizde yaşanan ekonomik ve sosyal konuları görüşüp, şehrimizin güncel önemli sorunlarını Milletvekilimiz Sayın Abdulkadir Özel’e ilettik. Nardüzü’de bulunan ve üretim yapan fabrikaların bulunduğu alanın, organize sanayi bölgesine dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında ATSİAD ile birlikte hareket ederek, Arsuz Kaymakamlığı’yla görüşme sağladık. Bu süreçte bölgemizin önde gelen sektörleri arasında yer alan filtre sektörünü desteklemek ve geliştirmek için URGE projesini hayata geçirme konusunda aksiyonlar aldık. Mart ayı itibariyle K yetki belgesiyle ilgili olarak odamızda hizmet verilmeye başlanmış olup uzun yıllar vermiş olduğumuz uğraşlar sonucunda, üyelerimiz bu iş için Antakya’ya gitme külfetinden kurtulmuştur” diye konuştu.

Şehrimizin eğitim faaliyetlerini ve gençlerini desteklemek maksadıyla İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı olarak bugüne kadar 1.200 öğrenciye öğrenim kredisi desteği sağladık.larının hatırlatan Yılmaz, TOBB Hatay Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının bölgemizde girişimciliği ve yeni nesil ticareti desteklemek ayrıca afet sonrası kentimizin toparlanma sürecine katkı sağlamak amacıyla birçok değerli projeye imza attığını da sözlerine ekledi.

İskenderun’u yeniden ayağa kaldırmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Yılmaz; “2023 yılının şubat ayından bu yana böylesine acı bir olayı tecrübe etmiş bir ilçe olarak, bundan sonra depreme dayanıklı ve modern bir şehirde yaşamak en önemli beklentimiz, önceliğimiz ve en doğal hakkımızdır diye düşünüyoruz. Şehrimizin yeniden kalkınması için, hem merkezi yönetimden hem de yerel yöneticilerimizde, bürokratlarımızdan ve siyasilerimizden birtakım taleplerimiz bulunmaktadır. Deprem nedeniyle yok olan kalıcı konutların ve işyerlerinin acilen depreme dayanıklı bir şekilde yeniden yapılmasının ve şehirden göç edenlerin şehre geri dönmesini sağlamanın hem iş hacmini artırmak, hem de kalifiye personel ihtiyacını sağlamak açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Çok uzun yıllardır dile getirdiğimiz İskenderun’un il olma talebinin dikkate alınmasını ve bu konuda somut adımlar atılmasını bekliyoruz. İskenderun şehir merkezindeki Küçük Sanayi Sitesi’nin şehir içinden taşınmasını temenni ediyoruz. İskenderun’un altyapısının ilgili kurumların çalışmasıyla baştan aşağı yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Feyezan kanalının bir an önce kalıcı bir şekilde ıslah edilmesini bekliyoruz. İskenderun şehrine otoban girişinin modern ve şık bir şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Arsuz’a Tarım Organize Sanayi Bölgesi yapılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Depremden etkilenen şehrimizin bir an önce kalkınması için gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here