İskenderun Ermeni Kilisesinde Coşkulu Doğuş ve Vaftiz Kutlaması

0
47

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde her yıl kutlanan İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz Bayramı (Surp Dzununt) 5 Ocak akşamı Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinle coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutsal Doğuş ve Vaftiz Ayinine Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti, Anadolu Havarisel Vekilliği Episkoposu Genel Vekili Peder Antuan Ilgıt ile İskenderun Katolik Kilisesi Pederi Dariusz Dogondke de iştirak ettiler.

Ermeni Ortodokslar tarafından her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’ İskenderun Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen ayinle kutlandı. İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde, Kilisenin Ruhani Lideri Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayine, çok sayıda cemaat üyesi katılım gösterdi. Diğer mezhepten vatandaşlar ile birlikte bazı Müslümanlar da Ermeni cemaatinin bayram coşkusuna ortak oldular.

Mumların yakılıp, duaların edildiği ayinde Patrik Sahak II’nin ‘Doğuş ve Beliriş Yortusu’ mesajını da okuyan Peder Tabaşyan, verdiği vaazında ise barış, huzur ve mutluluk vurgusu yaptı.

Farklı Tarihlerde Yapılan Kutlamalar Kiliselerimizin Zenginliğidir

Noel’de aslında her birimizin kendi doğuşunu kutladığına değinen Tabaşyan; “Rabbe hamtlar olsun ki bir 5 ve 6 Ocak’ta Ermeni Kilisesi olarak Rabbin doğuşunu kutluyoruz. Kiliselerin zenginliğidir ki birçok kiliselerimiz 24 Aralık gecesi doğuşu kutladı, 6 Ocak’ta da vaftiz bayramını kutlayacaklar. Öyle ki biz 4. yüzyıldan itibaren doğuş ve vaftiz bayramını birlikte kutluyoruz.

Yüzeler yücesi Rabbin doğuşunu kutlarken aslında her birimiz kendi doğuşumuzu kutluyoruz. Çünkü yeryüzü karanlığın içinde ve günahlarla boğuşurken, Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki biricik oğlunu gönderdi, bizler bol yaşama kavuşalım diye… Doğuş Bayramı, ölümün habercisi olmasa çok çabuk unutulurdu. İnsanoğlu yeryüzünde yaşamak için ölümü bekler aslında. Bizler diri olanın ölümü yenmesiyle doğuş bayramının bizler üzerindeki etkisini kutluyoruz.

Barışı Sağlarsan, Sen de Tanrı Evladı Olacaksın!

Tanrı insan oldu ki bizler Tanrı gibi olalım der kelamda! Bizler bugün Tanrının bizim üzerimizdeki yüce birliğini yaşamak için bir araya geldik. İnsanoğlu dua ederken üç şey ister, barış, huzur ve mutluluk. Bunlar istediğimiz şeyler de peki yüreğimiz istiyor mu bunları? Eğer istiyorsak Rab İsa Mesih’e bakmamız gerekiyor. Çünkü o hem barışı, hem huzuru hem de mutluluğu getirdi bize. Onun yemlikte doğuşuna baktığımızda krallar etrafında toplandı. Onlar bir kral karşılamaya geldiler, ancak onu ahır içinde görünce şaşırdılar. Bir kralın ahırda doğması büyük bir aydınlık demektir. Krallık üstünlük demektir ama onlar gördükleri karşısında şaşırdılar.

Rab İsa Mesih, kötülüklerimizi, acılarımızı ve nefretlerimizi yok etmek için dünyaya geldi. Ve dedi ki Sen umutla yaşarsan, Tanrı’ya bağlanırsan huzur ve mutlulukla dolacaksın, barış elçisi olacaksın. ‘Ne mutlu barışı sağlayanlara’ dedi Rab İsa Mesih çünkü onlara Tanrı oğulları denecek. Sende bugün barış sağlayıcısı olursan, evet sen de Tanrı’nın evladı olacaksın!” şeklinde konuştu.

Temsili Vaftiz Töreninde Haç Suya Batırıldı

Ayinde ayrıca İsa Mesih’in vaftiz edilişinin anılması temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Cemaat mensupları daha sonra ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek ve İsa Mesih’in ışığını simgeleyen mumları alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar.

Kilise bahçesinde düzenlenen kokteylde ise Ermeni Kilisesi Vakıf Başkanı Yusuf Tabaş, önceki dönemde Başkan ve Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olan Garbis Kısadur ve Mihail Tabaş’a plaket takdim etti. Plaket töreninin ardından Noel Pastası kesildi. Her yıl kutlanan Noel ve Vaftiz Bayramının coşkusu, Noel Baba’nın kilise çocuklarına hediyeler vermesi ve cemaat üyelerinin birbirlerinin bayramını kutlamasıyla son buldu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here