İnşaat Şantiyesinde Yavru Ebabil Kuşu Bulundu

0
639

Köprülü Kavşağın İnşaat Şantiyesinde Görülen Sevimli Kuş, Sağlık Kontrollerinden Sonra Doğaya Salınacak

İskenderun’da Köprülü kavşağın yapıldığı inşaatın şantiyesinde, yavru olduğu için uçamayan Ebabil kuşu bulundu.

Bumeranga benzeyen kanatları, kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahip, Göçmen kuşlardan olan ve Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göç eden, ilkbaharın sonuna doğru tekrar Türkiye’ye gelen kuş türü olan yavru Ebabil kuşu görenlerin ilgi odağı oldu.

Hatay Büyükşehir Belediyesi İnşaat Mühendisi, Köprülü kavşağın kontrol Mühendisi Ali Fırat Gürlek; “Dünyada çok nadir görülen Ebabil kuşu yavrusunu şantiyemizde bulduk. Üniversitede sağlık kontrollerinden geçtikten sonra milli parka doğaya salınacak” dedi.

Baharın habercisi olan ebabiller, özellikle sesleri ile insanları büyüleyen canlı türlerinden birisidir. Diğer kuşlara göre ebabil kuşu özellikleri farklıdır ve haklarında çeşitli efsaneler vardır. Sizler bu kuşları merak ediyorsanız ebabil kuşu nedir konusunda sizlere detaylı bilgi sunacağız. Ebabil kuşlarını diğer kuş türlerinden ayıran en önemli özellikleri ömürlerinin %90’lık kısmını uçarak yani havada geçirmeleridir. Sadece yemek yemek ve üremek adına yere inen ebabil kuşları kuş bilimcilerinin en çok araştırdığı kuşlar arasında yer almaktadır. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır ve bu kuşun türlerinden 4 tanesi ülkemizde yaşamaktadır.

Koyu kahverengi, boz, küçük ve ak karınlı ebabiller ülkemizde yaşam süren ebabil kuşu türleridir. Sağangiller familyasından olan bu kuşlar ömürlerinin büyük kısmını uçarak geçirdikleri için ilgi odağı haline gelse de Kabe’yi korumak için katıldıkları savaşlar nedeniyle de merak edilmektedirler. Ebabil kuşları göçmen kuşlardandır. Kış mevsiminde ülkemiz soğuk olduğu için Afrika kıtasında kış mevsimini geçirirler ve yaz mevsimi yaklaştığında ülkemize geri gelirler. Son bahar mevsiminde aynı şekilde Afrika kıtasına büyük bir göç hareketi başlatarak uçup giderler. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here