Her Yerde Futbol Var (5)

0
52

Değerli okurlarım, yürümek, koşmak gibi sportif hareketler -ki günümüzde buna atletizm diyorlar- ve tüm beden hareketleri, futbolun alt yapısı ve yan kuruluşudur ifadelerini kullanmak bile, tamamen doğrudur. Çünkü futbol bu hareketlere göbekten bağlıdır.

Bir zamanlar ayak oyunu idi. Sonradan adı “FUTBOL” olan bu sektör öylesine boyut kazanmıştır ki, erişilmesi, yakalanması olanaksız hale gelmiştir. Şöyle de izah edilebilir. Futbol, diğer spor dallarıyla “SPOR” sözcüğünü ortak kullanıyor. Sadece bu ortak yönleri… Tüm spor dallarında dostluk ve kardeşlik geçerlidir ama futbolun dostluğu da, kardeşliği de bir başka.

Bir futbol müsabakasında ve atılan bir golün sonrasında, hiç tanımadığımız birilerinin öpmedik yerini bırakmıyoruz. Diğer spor dallarında böyle bir şey söz konusu olabilir mi? Zaten tüm spor dalları, futbolun varlığı altında eziliyor, kımıldayamaz hale geliyor…

“HER YERDE FUTBOL VAR” diyoruz. “İÇİMİZ DIŞIMIZ FUTBOL” diyoruz. Bunları söylemekle bu karizmatik sporu göklere çıkarıyor değiliz. Onun böyle bir desteğe zaten ihtiyacı yok. Futbol (Ayak oyunu bir diğer adıyla da Tepükleme) zirveye öylesine alışmış ki, bir gücün onu aşağı indirmeye gücü yetmeyeceği gibi, kendisinin de zirveden inmeye hiç de niyeti yok…

Şu hususu da belirtmeye çalışmalıyım. Her ne kadar futbolun ilk oynandığı mekânın neresi olduğu kesin olarak bilinmiyor. Bazı bilim adamları Orta Asya’da, çok uzun yıllar önce bu sporla ilgilenildiğini söyleseler de sadece boş bir seda olarak kalmakta. Örneğin Amerika genç bir kıta ama onun keşfedilmesi yeni bir tarih oluşturuyor. Kim bilir keşfinden önce nasıldı. Yani orada futbol var mıydı? Yok muydu?

Genel olarak duyduğumuz ve benim tamamıyla iştirak ettiğim bir konu da şu: Futbolun beşiği İngiltere’dir. Bu ifade futbol ilk kez orada oynandı anlamı taşımıyor. Zevkle izlediğimiz futbolun her şeyi İngilizler tarafından kağıda dökülmüş ve yürürlüğe konulmuş. Yani İngilizler günümüz futboluna olağanüstü emek vermişler.

Konuyu biraz açalım. Futbol Federasyonları, nizami futbol sahaları, şu aşamada bile geçerli olan kuralları, Hakemlik müessesesi, Derby müsabakaları… Bu saydıklarımın büyük bölümü İngiltere’de hayat bulmuştur. Be nedenle de diyoruz ki, İngilizlerin futbola katkısı çok büyüktür ama hiçbir zaman futbol kesinlikle ilk olarak bu ülkede oynanmamıştır diyemeyiz. Bu konuda ısrarcı olmanın da bir anlamı yoktur.

Milattan Önceki yıllara bakıldığında, hangi koşullarda olursa olsun, en iptidai bir şekilde bile bu spor gündemdeydi ve o zaman bile her yerde futbol vardı. İnsanların futbola aşırı tutkulu olmaları, bu oyunun bir anda yok olmasına neden oluyordu. Bu muhteşem spor günümüze kadar gelemeyecek ve bilim adamları “Bir Zamanlar Böyle Bir Spor Vardı” diyeceklerdi.

Neden öyle olmuştu? Amerika Kıtası keşfedilmeden, Afrika’nın varlığı yokluğu belirsizken, Uzak Doğu’ya kolay gidilmezken, Avrupa’da krallar, çıkan olaylar nedeniyle bu sporu yasaklamışlardı. Olaylar hep İngiltere’de çıkıyordu. Bunu da hemen belirtmeliyim.

Bugünlerde ise “Avrupa Şampiyonası-2016” heyecanını yaşıyoruz. Bugün Türk Milli Takımımız İspanya karşısında önemli bir maça çıkacak. Başarılar diliyoruz. Fransa’daki maçları keyifle izlemeniz dileği ile…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here