Doç. Dr. Muallaoğlu; “Meme Kanserinden Değil, Geç Kalmaktan Korkun”

0
188

gelisim-konferans1Gelişim Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Muallaoğlu; “Meme Kanserinden Değil, Geç Kalmaktan Korkun”

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi, 1-31 Ekim Meme Kanseri farkındalık ayı dolayısıyla İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Konferans Salonunda halka açık bir seminer gerçekleştirdi.

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Başhekimi Dr. Ömer Suha Caymaz, Obezite ve Reflü Cerrahisi Uzmanı, Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, Tıbbı Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminerde Meme Kanseri ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Başhekimi Ömer Suha Caymaz yaptı. Konuşmasına erken teşhisin önemini vurgulayarak başlayan Başhekimi Ömer Suha Caymaz; “Kansere karşı hep birlikte karşı koyalım. Meme kanseri ilgili kontroller geç kalınmadan yapılmalıdır. Buraya gelen herkesin bir şeyler kapıp çıktığı zaman dışarıdaki insanlara bir şeyler öğretmesini istiyoruz. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

gelisim-konferans2

‘Kanser önemli bir halk sağlığı sorunudur’ diyen Obezite ve Reflü Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Cavit Göktaş, erken teşhisin önemine vurgu yaparak; “Ülkemizde kanserleri erken teşhis etmek için Ketem (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) kurulmuştur. Türkiye’de her sekiz kadından birinde Meme kanseri görülmektedir. Kadınlar da görülen kanserlerin %25’ini Meme kanseri oluşturmaktadır” dedi.

Meme kanserinde risk faktörlerini sıralayan Göktaş; “Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması, adet başlama yaşının erken, adetten kesilme yaşının geç olması, obezite gibi sorunlar, meme kanseri gelişme riskini arttırır” dedi.

gelisim-konferans3

Meme Kanseri teşhisinin, fizik tedavi yöntemiyle hastanın kendi-kendini elle muayene ederek konulabileceğini ifade eden Operatör Doktor Cavit Göktaş; “Hastaların %70’i bu yolla meme kanserine yakalandığını öğrenmektedir. Mamografi ve Meme Emarı ile de Meme Kanseri olup olmadıklarını öğrenebilirler. Türkiye’de 40-49 yaş arası KETEM’ler de tarama yapılıyor” dedi.

Meme kanseri belirtilerini de anlatan Operatör Doktor Cavit Göktaş; “Memede şişlik olması. Genellikle ağrısız, sertçe, hareket ettirilebilen veya yerinden oynamayan, zamanla büyüyebilen kitlenin bulunması, memenin genel boyutunda veya şeklinde değişiklik oluşması, meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi oluşumlar, meme başı ve çevresinde renk ve şekil değişikliği, meme başında genişleme, düzleşme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlaklar oluşması, yaralar çıkması gibi değişiklikler, meme başından gelen kanlı veya normal akıntı, koltuk altında görülebilen veya elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler, memede oluşan ağrı hissi. Erken tanı çok önemli eğer kitle 1. evrede fark edilirse çok kolay ve basit yöntemle tedavi olunabilir” dedi.

gelisim-konferans4

Tıbbı Onkoloji Uzmanı Sadık Muallaoğlu da; “Meme kanseri dünyada en sık görülen kanserdir. 30 bin kadına Türkiye’de her yıl meme kanseri tanısı konuluyor. Son yıllarda kanser sayısında artış var. Buna hava, su, besinle alınan toksik öğeler sebep olabiliyor. 1. derecede meme kanseri olan kişilerde emzirme döneminin kısa tutulması, obezite, sigara, alkol, geç menopoz erken adet görülmesi gibi nedenler görülebiliyor. 20 ve 30’lu yaşlarda seyrek görülen meme kanseri 40-50 yaşlardan sonra daha fazla görülebiliyor. 20-39 yaş arası momografi yapılmasını tasvip etmiyoruz, elle muayene ederek ya da Ketem’lere başvurarak muayene olmasını tavsiye ediyorum. 50 yaşın üstü mutlaka yılda bir defa mamografi yaptırmalıdır. Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun” diyerek erken tanı ve teşhisin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

gelisim-konferans5

Katılımcıların sorularının ardından, uzun bir süreç sonunda meme kanserini atlattığını ifade eden katılımcılardan Hülya Gökpınar Türkmen ise yaşadığı süreci anlatarak, erken evrenin hayatını kurtardığına dikkat çekti. Konferansın ardından Genel Müdür ve Başhekim Dr. Ömer Suha Caymaz; Op. Dr. Cavit Göktaş ve Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu’na çiçek takdim etti. Ardından Op. Dr. Cavit Göktaş ise, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız’a, İskenderun’a kazandırdığı onkoloji merkezi hizmetinden dolayı teşekkür plaketini Başhekim Caymaz’a sundu. Konferans, düzenlenen kokteylle sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here