Diyetisyen Diana Ayrancıoğlu’ndan Tavsiyeler

0
261

“Meşhur İskenderun Sıcaklarında Su Tüketimi İki Katına Çıkmalı”

Kentimizin tanınmış beslenme uzmanlarından Diyetisyen Diana Ayrancıoğlu, sosyal paylaşım hesabından İskenderunluların sorularını yanıtlıyor.

‘Bana Soru Sor’ mottosuyla takipçilerinin sorularına içtenlikle cevap veren Ayrancıoğlu, özellikle sıcakların en yoğun olarak yaşandığı içerisinde bulunduğumuz günlerde su tüketiminin önemine vurgu yaptı.

Kilo koruması için günlük alınması gereken meyve miktarını soran takipçisine; “Kişiye göre değişen bir ölçüdür bu. Her insanın ihtiyacı olan kalori besin değeri farklıdır. Ortalama 2 porsiyon meyve demek çok doğru olmaz. Kronik bir rahatsızlığınız var ise bu tüketim ihtiyacımızı etkiler” şeklinde yanıt veren Diyetisyen Ayrancıoğlu, ‘Ekmek ve hamur işleri nasıl bırakılır?’ şeklinde yöneltilen soruya da; “Ekmeği bırakmak yerine türünü değiştirerek adımların en önemlisini atabiliriz aslında. Tam buğday ekmeklere sofralarda artık yer vermeye başlarsak hamur işi de artık sizin damak tadınıza eskisi gibi güzel gelmeyecektir veya evet artık bu poğaçayı da yememem gerekli diye düşüneceksinizdir” şeklinde yanıt verdi.

‘Vejeteryan beslenenler için bir öneri yapabilir misiniz?’ sorusunu da içtenlikle yanıtlayan Ayrancıoğlu; “Protein alımınız kısıtlı olduğu için günlük beslenmenizde kurubaklagilleri unutmamanız gerektiğini, bitkisel Omega 3 kaynağı olan keten tohumunu günlük 1-2 tatlı kaşığı geçmeyecek şekilde tüketmenizi önerebilirim” dedi.

Takipçisinden gelen ‘Bazen tüm gün acıkmıyoruz, bazen de doymak bilmiyoruz, nedeni nedir?’ sorusuna “Birçok nedeni var aslında. Hormonal dengesizlik hali, mevsimsel geçişler, yemek yeme alışkanlıkları, mesela öğün atlanması veya öğünlerin geçiştirilmesi ve bence en önemli neden duygu-durum halimiz açlık-tokluk metabolizmamızı yönetmektedir” şeklinde yanıt verirken, ‘Hiçbir şekilde ekmek ve şeker tüketmeden zayıflar mıyız?’ sorusuna “Ne kadar basit şeker beyaz un uzak yaşantı, o kadar sağlıklı beslenme ama hiçbir zaman ekmek ve şeker tüketmezsem kilo veririm demek doğru olmaz. Bir besinin tamamen yokluğu zarardır insana, karbonhidrat sıfır bir yaşantı yağı yüksek diyeti getirir, bu da ilk zamanlar zayıflatır ileri dönemde organlara zarar verir” şeklinde yanıt verdi.

Son günlerde çok sayıda İskenderunlunun ‘Şu İskenderun sıcaklarında nemli havanın sebep olduğu halsizliğe karşı hangi besinlerle dinçleşebiliriz?’ yönündeki şikayetlerine de kulak veren Ayrancıoğlu; “Meşhur İskenderun’a sıcaklarında en başta kaybettiğimiz sıvıyı ve minerali karşılamak amacıyla su tüketimimiz iki katına çıkmalı ve aralarda mineral vitamin içeriği yüksek yaz meyvelerini tüketmemiz gerekir. Ağır kızartma tarzı yağlı beslenmeden uzak durmalı, elektrolit dengesi sağlayacak yoğurt ve ayranı da bol tüketmeliyiz” şeklinde tavsiyelerde bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here