Damar Tıkanıklığı Sorunu Artık Kabus Değil

0
82

gelişim-damar tıkanıklığıÖzel İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği hekimleri Doçent Doktor Adnan Celkan ve Uzman Doktor Kıvanç Bayatlı yine bir ilke imza attılar.

Türkiye’de ve Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde yeni uygulanmaya başlayan hiçbir kesme işlemi olmadan, kapalı sistemle damar açma operasyonu sayesinde birçok kişi toplardamar ve atar damarları açılarak büyük bir eziyetten kısa sürede kurtuldu.

Yalnız bu operasyonun başarılı olması için erken teşhis ve en kısa sürede uygulama yapılması çok önemli. Kısa süren bir operasyon ve aynı hızda bir iyileşme süreciyle hayat bulan Ayşe Sökmen,  kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi.

Toplar damar tıkanıklığı nedeniyle çekilmesi mümkün olmayan bacağındaki ağrılarla şikayetleri artan 30 yaşındaki dört çocuk annesi Ayşe Sökmen, Türkiye’de yaklaşık bir yıldır uygulanan bir yöntemle Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kıvanç Bayatlı ve Doçent Doktor Adnan Celkan’ın gerçekleştirdiği başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Dayanılması mümkün olmayan bacak şişliği ağrısından kurtulduğu ve bebeğini emzirebildiği için mutlu olduğunu ifade eden Ayşe Sökmen, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları Doçent Doktor Adnan Celkan ve Uzman Doktor Kıvanç Bayatlı’ya teşekkür etti.

Operasyonu gerçekleştiren Uzman Doktor Kıvanç Bayatlı; “Hastamız, toplardamar tıkanıklığı dediğimiz bir damar tıkanıklığı yaşadı. Kateterle kasığından bir filtre yerleştirdik önce ana toplardamarına, daha sonra bacak arkasından kapalı olan toplardamarının içine girip bunu kateter yardımı ile damarını açarak boşalttık. Bacağının şişliği indi ağrısı geçti 4 gün önce de hastamızı taburcu ettik. Şu anda sağlığı çok iyi durumda” dedi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Adnan Celkan ise, varisli bacaklarda, gebelik sonrası, uzun yolculuklar ve çok ayakta kalanlarda meydana gelebilen bacaktaki toplardamar tıkanıklığının yukarı doğru çıkarak kalp ve akciğer sistemlerine zarar verip ölümcül komplikasyonlara neden olabildiğini belirterek; “Artık cerrahi işlemlerden ziyade hastayı çok fazla yormadan kapalı sistemlerle damar açma işlemleri dünyada her geçen gün daha bir güncel hale gelmeye başladı. Daha önceden biz bu tür hastalarda sadece ilaç tedavisi yapabiliyorduk. Bu yöntemle direk damar içine girip pıhtıyı parçalıyoruz ve o parçalanan pıhtı parçalarını direk anında damar dışına alarak damardaki kan akışını çok net bir şekilde sağlıyoruz.  Böylece hastanın daha sonra oluşabilecek ölümcül komplikasyonlardan korunmasını sağlıyoruz.  Bu yaklaşık bir buçuk iki saatlik bir işlem. Hiçbir şekilde bir açma kesme işlemi yok. Damarın içine bir telle giriyoruz, bu çok ince teller. Bu telin üzerinden motor diyebileceğimiz devamlı damarın içinde dönen ve pıhtıyı eriten bir halka gönderiyoruz. Bu pıhtıyı parçalayarak orayı temizliyor. İşlem bittikten sonra hastayı yatağına alıyoruz hatta o gün bile taburcu edebilecek duruma geliyor. Bu hem hastanın hayatı için çok önemli hem de bir an önce günlük yaşantısına kavuşabiliyor” dedi.

Toplar damar tıkanıklığının yaratabileceği sorunun ehemmiyetine dikkat çeken Doçent Doktor Celkan; “Burada amaç pıhtı daha yumuşakken müdahale etmektir. Yani bu işlem bu hastalık oluştuğundan itibaren 20 gün içerisinde mutlaka müdahale edilmesi lazım çünkü zaman geçtikçe pıhtının niteliği değişiyor daha sert bir hale geliyor ve damardaki hasarı daha kalıcı oluyor. Biz bu olay oluşmadan bir an önce bu pıhtıyı eritip oradan çıkartmak zorundayız. Onun için zamanlama çok önemli. Bu tür hastalar diğer branşlara çok fazla giderler, ortopedi ve fizik tedavi bölümlerine bu tür yanlış yönlendirmeler de çok fazla olmakta. Hastanın çok kısa bir zamanı var onun için dikkatli ve uyanık olmak lazım. Bir an önce müdahale edilmesi lazım. Bu işlem toplar damar için yapılan bir işlemdir buna benzer işlemleri atar damar için de yapıyoruz bakın bu da çok önemli. Özellikle diyabet hastalarının ayak damar tıkanıklığında, diz altı bölgede stent uygulamalarımız ciddi anlamda hastalarımıza faydası olan yöntemlerdir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here