Talasemi Sosyal, Dini ve Tıbbi Açıdan Değerlendirildi

0
90

anemi toplantısı1Talasemi ve Orak Hücreli Anemi hastalıklarının dini, tıbbi ve sosyal yönden ele alınarak tartışıldığı “Sosyal, Dini ve Tıbbi Bakış Açılarıyla Talasemi Paneli” geçtiğimiz gün Antakya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panelde, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu ve Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği (ALİYAD) Onursal Başkanı Nasreddin Eskiocak da, konuyu dini açıdan ele alarak katılımcılara bilgi verdiler.

 Panelde konuşan  Hatay Valisi Celalettin Lekesiz; “Toplum olarak -Her şey insan için, her şeyin başı sağlık, insan yaratılanların en değerlisidir- diyen bir anlayışa sahibiz. O halde insanın hem ruhen hem bedenen tam bir iyilik halinde olması önemli. Ancak talasemi hastalarının maalesef hem ruhsal hem de bedensel açıdan tam bir iyilik halinde olduğunu söyleyemiyoruz” dedi.

Talasemi hastalarının sayısı bakımından ilimizin ne yazık ki Türkiye’de birinci sırada yer aldığını ancak gerekli tedbirler alınırsa hastalığın önlenebileceğini ifade eden Vali Lekesiz; “Hasta dünyaya geldiğinde yaşam kalitesini devam ettirebilmesi için ilgili kurumlarımız ellerinden geleni yapıyorlar ama hastayı tedavi ile iyileştirebilme imkânı yok. Yapılması gereken, baştan tedbir alarak çiftlerin evlenmeden önce mutlaka test yaptırmalarıdır. Anneler çocuklarının sağlıklarından, yarınlarından emin olsunlar. Anne ve çocukların tek damla gözyaşları akmasın” şeklinde konuştu.

anemi toplantısı2

Amaç, 2017 Yılından İtibaren İlimizde Hasta Doğumunu Sıfırlamaktır

 Talasemi hastalarına ayda en az bir defa kan nakli gerektiğini, hastalığın; diğer organların tahribi, şiddetli ağrılar, maddi külfet gibi olumsuzluklarının yanı sıra hastanın ve ailesinin büyük  bedensel ve ruhsal çöküntü yaşadığını ifade eden Vali Lekesiz; “Günü birlik doğrular yerine sağlam verilere dayalı kurumsal doğruları hayata geçirmek üzere yaklaşık bir yıl süren çalışmayla ‘Talasemi ile Mücadele Eylem Planı’ hazırladık. Köy ve beldeler de dahil il genelinde nerede hasta var, nerede taşıyıcı var hepsini kayıt altına aldık, takip ediyoruz, gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Hastanelerimizde bununla ilgili birimler kuruldu. Toplumda deyim yerindeyse bir seferberlik başlatıldı. Amacımız; 2017 yılından itibaren ilimizde hasta doğumunu sıfırlamaktır. Bu çerçevede, 2000 yılında doğan hasta sayısı yaklaşık 55 iken, 2013 yılında 12’dir” diye konuştu.

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki de, panelin düzenlemesinin talasemi ile mücadele kapsamında önemli bir adım olduğunu ifade ederek; “Dünya Sağlık Örgütü de sağlığı tanımlarken, ‘sadece bedenen değil, sosyal ve ruhen de sağlıklı olmak’ şeklinde tanımlar. Dolayısıyla hastalığın sadece bedenimizde yarattığı sorunlar değil aynı zamanda sosyal ve ruhen yarattığı sorunlar da bizim için önemli” dedi.

Konuşmaların ardından, Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki başkanlığında Mustafa Kemal Üniversitesi Hematoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Hasan Kaya, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Canbolat, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, ALİYAD Onursal Başkanı Nasreddin Eskiocak, İskenderun Devlet Hastanesi’nden Psikolog Ayça Neslihan Öner panele katılanlara konu hakkında bilgi vererek soruları cevaplandırdılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here