Politikada Çeşitlemeler

0
73

Kurşun adres sormaz. Hangi adrese gideceğini önceden kestirmek zordur. Rasgele önüne gelen ilk adrese ulaşır. Bir zamanlar oylar da kurşun gibi adres sormazdı. Şimdi artık ulaşacağı gerçek adresi sora-sora arıyor sonunda buluyor…

Köylü milletin, hortumcular yolsuzlukların, yalancılar iftiraların, seçmenler ise oyların efendisidir. Koltuk aşkı diğer aşklara benzemez. Yusuf ile Züleyha’nın, Leyla ile Mecnun’un, Kerem ile Aslı’nın aşklarını gölgede bırakır.

“Eline, beline, diline hâkim ol!” Politikacı sadece eline ve beline hâkim olmalı. Diğeri özel hayat kapsamına giriyor, vatandaşı ilgilendirmiyor.

Poker kurnazlık, Satranç zekâ oyunudur. Her ikisi de riskli oyunlardır. Kazanmak için bilgi ve beceri gerektirir. Politikayı da bu oyunların arasına ekleyebiliriz.

Nehir ve derelerde SU KEMERİ, uçak ve otomobilde EMNİYET KEMERİ, haçlı seferlerinde BEKÂRET KEMERİ… Politikacıların da bir seçim kazasına uğramamaları için, işi başından itibaren sıkı tutup oylara ‘OY KEMERİ’ taktırmaları yararlı olur.

Yurt dışına mal ihraç etmeden kâğıt üzerinde mal ihraç edilmiş beyanda bulunulmasına, “hayali ihracat” denir. Bol keseden verilmiş boş vaatlere de “hayali vaatler” denir.

Politikacının trafikte radara yakalanmasıyla, söylediği yalanlara yakalanması arasında hiç fark yoktur. Seçmenler, seçim trafiğine çıkmadan önce, oy muayene istasyonlarında “vicdan kontrol ve bakım” servisinde işlem yapmayı ihmal etmesinler. Aksi halde oy trafiğinde “insan kaynaklı bir saniyelik dikkatsizlik” hatası yüzünden seçim canavarının kurbanı olur, geleceklerini yok edebilirler.

Oy için gece gündüz dil döken, ikna etmeye çalışan politikacıya şöyle seslenmeli: “Gölge etme, başka ihsan istemem…”

Genellikle politikacılar, eskimiş, kalıplaşmış cümleler kullanırlar. “…Eğer koltukta gözüm varsa, iki gözüm çıksın. Sadece vatandaşın refahı için yapacağım hizmetlerde gözüm var…”

Politikacının oy kapma yöntemlerinden biri de, seçmene fiziksel ve psikolojik baskı uygulamasıdır. Seçmenin gözüne girmek için, tokalaşma, sırtı sıvazlama, öpüşme ve kucaklaşma moduna girilir. Bu davranışlara “fiziksel taciz”, dil dökerek söz ile ikna yoluna gitmeye da “psikolojik taciz” denir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here