Kış Ayının Gelmesiyle Soba Zehirlenmeleri de Maalesef Başladı…

0
72

soba zehirlenmesi1Bir Yaşındaki Bebek Soba Zehirlenmesinden Hayatını Kaybetti

Kış ayının kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle soba zehirlenmeleri de başladı. İlimizde de bu kış için soba zehirlenmesi nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. Reyhanlı’da sobadan çıkan karbon monoksit gazından zehirlenen 1 çocuk hayatını kaybetti. Evde baygın halde bulunan çift ise hastaneye kaldırıldı. Kavalcık Mahallesi’nde sabaha karşı Hasan-Zeynep Yıldız çiftine ait evde kullanılan kömür sobasından sızan karbon monoksit gazından zehirlenen 1 yaşındaki Hatice Nur hayatını kaybetti. Gazdan etkilenerek baygın halde bulunan baba Hasan ve anne Zeynep Yıldız da ambulans ile Reyhanlı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Anne yoğun bakıma alınırken, baba ise Antakya Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Kaymakam Özyiğit Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Yaşanan bu üzücü olayın ardından, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda kış mevsiminde ve özellikle alçak basınçlı havalarda yaşanan karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat çekerek, basit ve küçük tedbirlerle bir takım önlemler alınabileceğini ifade etti.

Halkımızın yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam imkânlarının yaygınlaştırılmasının önem arz ettiğini belirten Kaymakam Özyiğit, kullanılan soba ve boruların uygun özelliklerde olmasına ve sobayı yakarken hava koşullarının da göz önünde bulundurulmasına özen göstermeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Soba zehirlenmesin, odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbon monoksit (CO) gazından kaynaklandığını hatırlatan Kaymakam Özyiğit; “Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Karbon monoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbon monoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür. 

Eğer karbon monoksit zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız; Hemen camları açıp ortamın havalandırılmasını sağlayın, hızla ortamdan uzaklaşın ve açık havaya çıkın, 112 Acil Yardım Servisini arayın” şeklinde uyarılarda bulundu.

Karbon monoksit zehirlenmesinden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan Kaymakam Özyiğit; “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının  kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır. Kombi ve şofbenlerin baca bağlantıları mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir.  Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here