Futbol Argosunun Lügatı (2)

0
35

Değerli okurlarım, mide bulandıran küfürlü tezahüratlar; aklı başında hiç kimsenin kabulleneceği ve hatta zevk duyacağı bir yaklaşım olamaz. Bayanların maçlara gelmesiyle bunun bir bağlantısı olamaz. Maşallah genç kızlarımız ve bayanlarımız amigoluk yapıyorlar.

Günün birinde, tribünleri dolduran sporseverler, smokin giymeseler bile, oldukça, hatta çok kibarlaşsalar. Acaba nasıl bir ortam oluşur? Ben size söyleyeyim. En başta amigolar söz alır; “Gardaş, tiyatroya mı geldiniz? Maça geldiyseniz, bunun bir raconu var, taraftar olduğunuzu unutmayın…” şeklinde serzenişte bulunurlar.

Futbolun argo lügatiyle ilgili, rahatlıkla birkaç kitap yazılabilir. Şimdiye kadar neden yazılmadı, bunu da anlamış değilim.

Futbol çok eğlenceli, mükemmel bir temaşa… Tribünlerde herkes gülüyor ve eğleniyor. Normal koşullarda oradaki hürriyetimizin dörtte birini bulamayız. Olaya pozitif yönünden bakacak olursak, futbol çağımızın karnavalı.

İnsanların tribünleri tercih etmelerinin bir nedeni de, toplumsal, kişisel sıkıntılarını aza indirmek, oralarda birazcık deşarj olmak istiyorlar. Hele tuttukları takım kazanmışsa, bu rahatlık onlara dolu-dolu bir hafta rahatlık sağlıyor. Bu da az bir şey sayılmaz.

“Tribünlerdeki küfürlü tezahüratları ortadan kaldıracağız” diyenler havasını alırlar. İnsanları utandıran, mide bulandıran galiz küfürlerin dışında, besteler yaparak, şiirler okuyarak tribünleri karnaval yerine çeviren o insanlara dokunmazlarsa sanırım iyi olur. Argonun da kendine has bir dili vardır.

Tribünlere ilk kez giden yetişkinler, önceleri utanıyor ve sonraları da kahkaha ile gülüyorlardır. Çünkü taraftarlar öyle bir dil kullanıyorlar ki, itiraf edeyim, etkilenmemek mümkün değil. Rakibin ne ürettiğini bilemiyorsun ama önemli bestelere özel olarak çalışıyorlar. Okunurken kendini gösteriyor bir emeğin ürünü olduğu.

Doğruyu söylemek gerekirse, taraftarların iltifat ettiği etkili kişiler; Teknik Direktörler ve de Hakemler… Çünkü bunların ikisi de kral! Şimdilerde kulüp başkanlarına fazla bir şey söylenmiyor.

Futbol, dünde böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacaktır. Burada, yaş, meslek, statü, etnik özellik, hiçbir şeyin önemi yok. Tribünlere gelenler, sporseverler, taraftarlar ve fanatikler, değişik dozlarda gazlarını da boşaltıyorlar açıkçası.

Bir derbi maçında sık-sık yanlış düdük çalan Selçuk Dereli’ye karşı taraftar yanlışlardan dönmesi için şöyle uyarı da bulunmuştu. Selçuk Dereli! Senin Anan Nereli? Bunda bir suç unsuru var mı? Bence yoktur!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here