Yıldırım; “2021 Yılı Muhasebeciler Yönünden Çok Zorlu Geçti”

0
18

Son günlerini yaşadığımız 2021 yılını kendi meslek örgütleri açısından değerlendiren İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Merih Hasan Yıldırım, 2021 yılının meslektaşları yönünden de çok zorlu geçtiğini vurguladı.

Özellikle pandemi döneminde, yasakların e yoğun yaşandığı dönemlerde bile, büyük özverilerle hizmet vermeye devam ettiklerini kaydeden Yıldırım; “Bir kaç seneden beri devam eden pandemi, yasal prosedürlerde de büyük değişiklikleri beraberinde getirdi. Mükelleflerimize ek yükler söz konusu oldu. Mükellefe gelen yükümlülükler yüzde 99 bizim sektörümüzü ilgilendiren konular olduğu için bu yüklerin tamamını bizim meslektaşlarımız yerine getirmeye çalıştı. Bu uygulamalar yapılırken dönem içerisinde olan değişiklikler bizim ücretlerimize yansımadı dolayısıyla bizim meslektaşlarımız çok daha fazla çalışmak kaydıyla daha az ücret ile görevini yapmak zorunda kaldı. Günün ekonomik şartlarında mükelleflerde ödeme güçlüğü yaşadı. Hem ödeme açısından bizim meslektaşımızı etkiledi, hem de işlerinin yerine getirilmesi, defterlerin işlenmesi, beyannamelerinin verilmesi konusunda meslektaşlarımız çok büyük zorluklar yaşadı. Uygulama ekonominin birazcık da düzgün olmamasından kaynaklı sonuçları beraberinde getirdi. Ülke olarak üretim ekonomisini uzun zaman önce terk ettik, üretim olmayınca üretimin karşılığındaki mükellef sayısı azaldı, üretici azaldı, yatırımcı azaldı. Dolayısıyla iş kapasitesi de beraberinde azaldı. İstihdamı da beraberinde etkiledi, bizde bunlardan etkilenmiş olduk” dedi ve sorunların çözümü noktasında üretime dayalı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

Yıldırım, üretimin canlandırılabilmesi için öncelikle bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini ve bunu uygulamaya koyarken de ehil insanların göreve getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Beyanname verme uygulamalarında teknik altyapının kendilerini çok büyük sıkıntılara soktuğunu da ifade eden Yıldırım; “Biz bu uygulamaları yapmaktan imtina etmiyoruz ama yapılacak işler öncelikle TÜRMOB ile mutabakat sağlanıp, bunun meslektaşlarımıza anlatılması, bu konuda meslektaşlarımızın eğitilmesi ondan sonra uygulamaya sokulması hem bu işi yapanlar adına hem de bu işi icra edecek meslektaşlarımız adına faydalı olacaktır.

2021 yılında hem pandemi ile mücadele, hem ekonomik sıkıntılarla mücadele özellikle son aylarda yaşanan kaos bizim mesleğimize de yansıdı. Neyi nasıl yapacağımızı şaşırmış olduk. Bir hükümetin en büyük gelir kapsı vergilerdir. Bunu bizim meslek grubumuz yapıyor. Biz devletin, hükümetin paydaşıyız, aynı gemi içerisinde, aynı amaca çalışan insanlarız ama bizim muhataplarımız bizi yok sayarsa, bizi zora sokarsa, o zaman biz onlara nasıl faydalı olabiliriz. Bir takım uygulamalarda Maliye Bakanlığı bizi üvey evlat gibi görüyor, bu bizim meslek camiamız da sıkıntı yaratıyor. Yeterli ilgi, alaka göremediğimizi düşünüyoruz ama buna karşılık biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

Pandemi döneminde yaklaşık yüze yakın meslek şehidimiz var. Bu arkadaşlarımız çalışırken şehit oldu. Pandemi döneminde özveri ile çalışan bir meslek grubuyuz. Bunun da karşılığını görmek istiyoruz. Meslek camiamız her zaman devletimizin yanındadır, her zaman verilen görevleri yerine getirmek için hazırdır. Biz TÜRMOB olarak eğitmen ordusu yaratmış durumdayız, meslektaşlarımıza yönelik sürekli eğitimler veriyoruz. Bizim meslektaşlarımız donanımlıdır, bu mesleği hakkı ile icra eden arkadaşlarımızdır. Her zaman devletimizin yanındayız ama onlardan da ilgi ve alaka bekliyoruz.

Meslek grubumuzun en büyük sıkıntılarından bir tanesi maliye bakanlığı önünde duran bir dosyamız var. Meslek uygulamasında büro standartları dediğimiz bir uygulama var, saat ücreti uygulaması dediğimiz bir uygulama var. Bu uygulamalar gündeme gelir, yasalaşırsa hem mesleğin kalitesinin artacaktır, hem de devlet daha fazla gelir elde edebilecektir. Belki kayıp ve kaçaklar da ortadan kaldırılacak” dedi. Yıldırım ayrıca bir kişinin vergi mükellefi olabilmesi için eğitimden geçmesi gerektiğini de savundu.

Yeni yıldan beklentilerini de paylaşan Yıldırım; “İnşallah 2022 yılı, 2021 yılındaki sıkıntıları bertaraf etmek için imkan sağlar. Üretime ağırlık verdiğimiz sürece sıkıntıların daha kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Yeni yılda aynı problemler yine devam edecektir. Bu problemler konusunda, daha akılcı tedbirlerle çalışmalar yapılırsa çok daha kolay çözümlere ulaşılabilir diye düşünüyorum. 2022 yılının memleketimize, insanlarımıza, meslektaşlarımıza güzel günler göstermesini temenni ediyorum” şeklinde temennilerde bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here