İskenderunlu Emekçiler Alanları Doldurdu… “Yaşasın 1 Mayıs!”

0
22

İskenderunlu Emekçiler Alanları Doldurdu…
“Yaşasın 1 Mayıs!”

İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Tayfur Sökmen Bulvarında toplanarak, Gar Meydanına kadar yürüdü ve burada açıklama yaptı.

1 Mayıs Mitingine, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, Dörtyol Belediye Başkanı Bahadır Amaç, KESK, Eğitim Sen, Eğitim İş, Dayanışma Gönüllüleri Derneği, Hatay Depremzede Derneği, TMMOB, İHD , Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve İskenderun Cemevi, 2021 Emekli Sen, CHP, Dem Parti, Emek Partisi, Sol Parti, TKP, Birleşik Metal İş ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Tayfur Sökmen Bulvarında toplanan emekçiler, buradan sloganlar atarak Gar Meydanına kadar yürüdü.

1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlenen buradaki mitingde açıklamayı İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ünsal yaptı.

Açıklamasında ilk olarak depremin izlerine değinen Ünsal; “İktidar sözcülerinin “Yüzyılın Felaketi” dediği, milyonların Yüzyılın İhmali olarak tanımladığı depremin üzerinden 14 ay geçti. Aradan geçen 1 yılı aşkın sürede ne yazık ki ne bu kadar yaşanan can kayıplarının sorumluları hesap verdi, ne de yaralar sarıldı. Bizler deprem bölgesinde yaşayanlar hala yıkımlarla molozlarla, asbest ve zehirli gazlarla, çoğunluğun kalıcı barınma alanlarına ulaşamadığı, işsizlik, ekonomik sıkıntılarla yaşamaya çalışıyoruz. Depremzedelerin sorunlarının takipçisi olmaya ve deprem sonrası bölgemizin bilimsel bir yaklaşımla yeniden inşası, rezerv alanlarının iptal edilmesi ve hak kayıplarının giderilerek, depremzedelere bedelsiz kalıcı konut verilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda buluşarak, ekmeğin her gün küçülmesine, adaletin terazisinin tamamen bozulmasına, en temel hak ve özgürlüklerin gasp edilmesine hep bir ağızdan DUR dediklerini vurgulayan Ünsal; “Başta Taksim olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarında işçiler, kamu emekçileri, mimarlar, mühendisler, hekimler, emekliler, kadınlar ve gençler kol kola, omuz omuza hakkını hukukunu savunuyoruz. Dünyada ve ülkemizde kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturası her geçen gün büyüyor. Her baktığı yerde doların yeşilini, petrolün siyahını gören kapitalist barbarlık çarklarını milyonlarca işçiyi, emekçiyi her gün daha fazla sömürerek döndürmeye devam ediyor. Savaş ve çatışma kültürü ile, nükleer santrallerle,  siyanürlü maden aramalarıyla atmosfere, toprağa saldıkları zehirli gazlarla, atıklarla doğamızı mahvediyor. Bizler, işçiler, emekçiler, emekliler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, bizler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini emeğimizle var ediyoruz ve insanca yaşamayı hak ediyoruz. Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor.

İnsanca yaşayamıyorsak bu ülke fakir olduğu için değil; ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için değil. Bu ülkenin kaynakları hepimizi insanca yaşatmaya yeter. Yeter ki kaynaklarımız rantçılara, sermayeye, faize, şatafata, silaha, değil işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın.  Yeter ki çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için dönen bu düzene bir son verelim.

Tüm bu zorlu çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için Anayasal demokratik haklarını kullanmak, sendikalı olmak, örgütlenmek, grev yapmak, meydanları doldurmak ve hatta geçinemediğini haykırmak bile “suç” olarak gösteriliyor. Sorgusuz sualsiz işten atılıyor. Otoriter bir rejimin ağır baskıları altında hepimiz kölece çalışıp asgari yaşamaya mahkum ediliyoruz. Bu nedenle demokrasi mücadelesi 2024 1 Mayıs’ının en asli gündemlerinden biridir” şeklinde konuştu.

1 Mayıs’ın anlam ve öneminden söz eden Ünsal; “1 Mayıs’ta alanlarda olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak hakkımıza-hukukumuza; gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak İstanbul Sözleşmesine, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesine sahip çıkmaktır.

1 Mayıs alanlarında olmak eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, hepimizin eşit yurttaşlar olarak barış içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir memleket mücadelesine sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak emperyalizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini savunmaktır. 1 Mayıs’ta alanda olmak haksız hukuksuz yere işinden olan KHK zulmüne uğrayanların hakkını aramaktır.

Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir dünya ve ülke için omuz omuza verelim. Yaşasın 1 Mayıs!” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Açıklamanın ardından sahne alan Grup Sıla söylediği şarkılarla katılanları coşturdu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here