“Yanlışlardan Ders Alınmazsa Tarih Tekerrür Eder”

0
162

‘Amanosların Çığlığı’nın Yazarı Nurullah Er, İlçe Kütüphanesinde Kitabını Anlattı

İskenderun İlçe Halk Kütüphanesinin konuğu olan İskenderun Demir Çelik Çalışanları ve Emeklileri Derneği (İSÇEİD) Başkanı Nurullah Er, yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ‘Amanosların Çığlığı’ kitabını anlattı.

Kitabında Hatay’ın tarihini anlattığını aktaran Er, yaptığı araştırmalar sonucunda Hatay’ın tarihini anlatan edebi bir eser olmadığını gördüğünü ve bu eksikliği gidermek adına kitabını yazmaya başladığını ifade etti. Kitabının tarih kitabı olmadığını kaydeden Er, tarihi bilgilerin yanı sıra kurgulardan oluştuğu için roman olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Romanların daha ilgiyle okunduğunu o nedenle klasik bir tarih kitabı gibi yazmadığını belirten Er; “Bu kitabı yazmak kolay olmadı, uzun bir süreçti. Tarihi bir kitap ama kurgu katarak roman olarak yazmak istedim. Çünkü zaten okumayan bir toplumuz. Türk toplumu olarak tarihiyle çok övünen ama tarihini çok bilmeyen bir toplumuz çünkü okumuyoruz. Okuyup bilsek, yaşadığımız sıkıntılarla daha rahat baş edebiliriz. Yapılan yanlışlarda ders çıkarılmazsa tarih tekerrür eder.

Tarihte yapılmış hataları öğrensek, bugün aynı hataları yapmayız. Okumayan insan tarihini bilmez. Okumayan bir toplumuz dedim ya hele de klasik tarih kitapları çok tercih edilmiyor. Örneğin bir Halide Edip Adıvar’ın ‘Vurun Kahpeye’ adlı romanı, Nazım Hikmet’in ‘Kurtuluş Savaşı’ şiirini pek çok insan bilir. Şiir ve roman okumayı daha çok seviyor insanlar. Tarihi edebi bir dille yazmak insanlara daha çok hitap ediyor. Ben Hatay’ın tarihini yazdım edebi bir dille. Hatay’ın tarihi ile ilgili edebi bir eserin olmamasını bir eksiklik olarak düşündüm ve bu kitabı yazdım. Okuyucuların takdirine sunuyorum” diye konuştu.

Kitabı hakkında bilgiler aktaran Er, kitabın 479 sayfa ve üç bölümden oluştuğunu aktararak; “Birinci bölümde Birinci Dünya Savaşı sonunda Anadolu’nun işgali ve Ermeni ayaklanmalarının sonucunda bölgede yaşanan acıları dile getirmeye çalıştım. İkinci bölümde İskenderun’un işgali var. İşgal, 1918’in aralık ayında başlar. Kara Mehmet’in Dörtyol’dan attığı ilk kurşunla başlar. Milli mücadelenin ilk kurşunu burada atılmış. Burada yaşayan farklı kültürlerin bu savaşlarda ki yerini anlatmaya çalıştım. Tarihimizi, yaşanılanları bilmezsek, bugün bölgemizin önemini de bilemeyiz. Üçüncü bölümde ise İskenderun’un sancak statüsü alması, Hatay Devleti kurulması ve sonrasında Hatay’ın anayurda katılmasını anlattım” diye konuştu.

Er, tanıtım ardından söyleşiye katılanların sorularını yanıtladı. Kütüphane Müdürü Harika Leyla Yaman, kitapseverlerin ilgiyle dinlediği söyleşiye katılımından ötürü Nurullah Er’e teşekkür etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here