Vekil Dudu; “Tütünü Milli Tarım Projesine Alın”

0
115

CHP’li Vekil Mevlüt Dudu, Tütün Üreticisinin Sıkıntılarına Değindi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Avukat Mevlüt Dudu, tütün üreticisinin içine düştüğü ekonomik açmazı ve tarımda da dışa bağımlı hale getirilen ülkemizin içine düştüğü durumu değerlendirdi.

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın AKP marifetiyle bitirildiğini iddia eden Milletvekili Dudu; “Masraflarını karşılayamayan, devletten üretim desteği alamayan çiftçimiz geçim derdine düşerek, artık tarım ve hayvancılıktan elini eteğini çekmiştir. Ülkemiz, Avrupa’nın birinci, dünyanın 2. sığır ithalatçısı noktasına düşmüştür. Son olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Sırbistan’dan da et ithal etmek zorunda bırakılan ülkemiz, tarımsal açıdan maalesef Cumhuriyet tarihinin en acı tablosuna mahkûm edilmiştir. Üretimi sıfırlayan AKP iktidarı, şimdi de Türk tütün üreticisini de yok etmek için ellerini kavuşturmuştur” dedi.

Kaçak Tütün ve Sigara En Önemli Sorunlardan Biri

Tütünün, Anadolu topraklarına Osmanlı döneminde girdiğini ve yaklaşık 400 yıldır yetiştirildiğini hatırlatan Vekil Dudu; “Yurtdışında “Türk tütünü” tabirinin oluşması, bu ziraatın Anadolu’daki etkinliğinden kaynaklanmaktadır. Türk tütünü Virgina tütününden de yabancı tütünlerden de kalitelidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamalarına göre bu yüzden de fındık ve üzümden sonra tütün en çok ihracat yaptığımız ürünlerin başında gelmektedir. Ne yazık ki Başbakan Binali Yıldırım, Türk tütününü Milli Tarım Projesi’ne almamış, tütün üreticisini desteksiz bırakmıştır. Oysa üretilen tütünün her yıl yüzde 90’ı ihraç edilmektedir. Tütün ihracatı tüm engellere rağmen ülkeye yıllık 500 milyon dolar gelir getirmektedir.

2002 yılında yürürlüğe giren Tütün Yasası, Türk tütün üreticisinin emeğine kibrit yakmıştır. Bu tarihten sonra tütünde destekleme alımlarına son verilmiş, sözleşmeli üretim modeline geçilmiştir. TEKEL kapatılmıştır. Tekel’in tütün piyasasından çekilmesi sonrasında da maalesef piyasa çok uluslu sigara şirketlerinin denetimine geçmiştir.  Çok uluslu şirketler ise yerli tütünden imal edilen sigaraların piyasaya girişini engellemiştir. Tütün piyasasındaki sert kapitalist düzenden dolayı tütün üretici sayısı yüzde 90’lara varan oranda azalmıştır. Tütün üretimi düşerken, tütün tüketimi artmıştır. Kaçak tütün ve sigara, Türkiye’nin önemli sorunlarından biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Sigara Tüketiminde Artış Var

Ülkede sigara satışının yükseldiğini kaydeden Dudu; “AKP iktidarları, sigara kullanımına ilişkin önemli düzenlemeler yapmış, kapalı alanlarda sigara tüketimini sınırlamış, bu konuda önemli ve doğru hamleler yapmıştır. Ancak sigaranın vergisini yükselttikçe millet sigaradan vazgeçmemiş kaçak sigara ve kıyılmış tütüne yönelmiştir.

2012 yılından itibaren sigara tüketiminde başlayan ani yükseliş dikkat çekicidir. 2012 yılında 100 milyar âdete ulaşan sigara tüketimi, şu anda 105.5 milyar adede yükselmiştir. Genç nüfusun sigaraya yöneliminin artması da düşündürücüdür. Yabancı tütünün kalitesi çok düşüktür. Üstelik Amerikan sigaraları içindeki katkı maddeleri nedeniyle bağımlılığı daha da arttırmaktadır. Tüketimin artışı da buna bağlanmaktadır. Tütüne arka arkaya konan vergiler nedeniyle kaçak sigara tüketimi artmıştır. Şu anda sigarada vergi yükü yüzde 84’tür. Bu da kaçak sigara tüketimini yükseltmiştir. Tütün mamullerindeki kaçak sigaranın piyasanın yüzde 15’ini oluşturduğu tahmin edilmektedir. Kaynağı belli olmayan bu ürünler hem halk sağlığını hem de ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir” diye konuştu.

Azıcık Kendi Halkınızı Düşünün

Sarma sigara için kullanılan yaprak sigara kağıdının piyasadaki satışının tamamen kaçak olduğunu da sözlerine ekleyen CHP’li Vekil Dudu; “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Torba Yasa’da şimdi de üreticiye sarmalık kıyılmış tütün yasağı getirilmektedir. Marketlerde 8-10 liradan satılan sigarayı alamayanlar sarmalık tütüne yönelmektedir. Geçen yıl 19 milyar adet makarona sarılmış tütün içilmiştir. Yani piyasanın yüzde 30’dan fazlası kaçaktır.

AKP, bir paketi 30 ila 50 kuruşa satılan makarona bir anda tam 2 lira 20 kuruş vergi koymuştur. Amaç kendi halkını ve üreticini sürekli dövmek ise AKP’nin bu konuda karnesi çok kötüdür.

Hükümete buradan sesleniyoruz. Elinizi üreticinin emeğinden, ekmeğinden çekiniz. Yabancı şirketleri çok uluslu şirketleri desteklemek yerine kendi üreticinizi destekleyin. Tütünü milli tarım projesine alın, üreticiye her türlü teşviği verin, ihracatın önünü açın. Piyasada yeniden Bafra’ların Samsun’ların yerini almasını sağlayarak sigara tüketimini düşürün. Çünkü yabancı şirketler piyasada olduğu sürece sigara bağımlılığı da tüketimi de düşmeyecek! Ne olur azıcık da kendi ülkenizi ve halkınızı düşünün!” diyerek sözlerini noktaladı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here