Sporda Moral Motivasyon (3)

0
57

Değerli okurlarım, kondisyon ve futbolda hatta sporda altın kurallarla ilgili birer paragraf açmıştım. Ayrıntıya girmemekle beraber, satır başı olarak bazı bilgiler sunmuştum. Bugün de moral-motivasyon konusunda, dağarcığımızda neler varsa, sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu şekilde motivasyonun ne denli önemli gerçeği de ortaya çıkmış olacaktır.

MORAL MOTİVASYONUN ÖNEMİ NEDİR? Bir futbol takımı düşünelim ki, kendine güveni tam, çevresinin de güvenini kazanmış, bir hedefi de var ve aynı zamanda sabretmeyi de biliyor. Buraya kadar bir problem yok, her şey yolunda. Ancaaak hafta sonu oynayacağımız maça motive olduk mu? Takımın morali hangi aşamada? Moral motivasyon her şeyin başında gelir, onun zafiyeti tüm taraftarları ters yönde etkiler.

Aslında, motivasyon spor kuralı gibi gözükse de toplumsal bir kavramdır. İş hayatımızda, sosyal yaşamımızda, kariyer kazanmamız yolunda, atılan her adımda, davranışta motivasyon tahmin edilemeyeceği kadar önemli rol oynar. Efendim, önce “MOTİVE OLMAK” nedir, ona bakalım, daha sonra da, motivasyon hakkında bildiklerimizi sunalım…

Motive olmak, yapacağımız işe şartlanmak demektir. Futbolda ise, bazı yöneticilerin ‘neye mal olursa olsun, bu maçı alacağız, başka yolu yok’demeleri motive etmek demek değildir. Koşullar ne olursa olsun her şey futbolun kuralları içinde yapılmalıdır.

Sporcular kendilerine şu soruları sormalıdırlar: *Ne istiyorum? Benden ne isteniyor? *Neden başarılı olmalıyım? *Kimin için başarılı olmalıyım? *Nereye varacağım? İşte bütün mesele bu sorulara sağlıklı olarak cevap bulmakta yatmaktadır. Motivasyon, sporcunun kafasındaki gerçeklere doğru hızla yol almasıdır. O sporcu varacağı yola inanıyor, kararlıysa, motivasyonda amacına ulaşmış olur.

Tekrar etmekte fayda var diye düşünüyorum. Spor adına neler yapılacaksa, kurallar içinde yapılmalıdır. Motivasyonu genel olarak ikiye ayırabiliriz: *Toplu motivasyon, *Ferdi motivasyon. Bunlara da yarınki sayımızda temas edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here