Sporda Doğrular ve Yanlışlar (3)

0
41

Değerli okurlarım, okurlarımın soruları arasında terlememek önemli yer tutuyordu ve bu nedenle de ‘terleme-terlememe’ konusuna ayrıntılı gireceğim. Spora başladıktan üç beş dakika sonra şakır-şakır terleyenler de var. Yarım saat sonra da terleyenler var. Bu sizleri korkutmamalı.

Bunun türlü nedenleri bulunmaktadır. Çok serin havada yürüyüşe çıktıysanız, çok düşük tempoda yürüyorsanız. Yürürken sık-sık mola veriyorsanız… Bu saydığım faktörler (yürüyüşte daha da belirgindir) terleme oranını en aza indirir. Hele bayanlar yürürken o kadar çok konuşuyorlar ki, dil kondisyonları çok geliştiğinden, hem tempoları düşüyor aynı zamanda çabuk yoruluyorlar.

Bu konu ile ilgili yayınlanan makalelerimde, söylediğimi sanıyorum. Yürüyüş egzersizi yaparken yeni malzeme gerekmez. Eski olsun ama rahat olsun. Buna paralel olarak spor yapan bayanların makyaj yapmaları gereksiz. Terledikleri zaman da nasıl olacaklarını söylememe gerek yok.

Az kalsın unutuyordum. Normal zamanlarda ve yürüyüş esnasında terlemiyoruz diyen okurlarım fazla üzülmesinler. Bu hadise genetik de olabilir. Daha önce çözümlerinden söz etmiştim. Kısa sürede çok terleyenler ve uzun süre sonra terleyenler onu sorun haline getirmesinler. Bunun nedeni, aktif ve aktif olmayan ter bezlerinin farklılığıdır.

Spor yaparken nefes alıp vermekte oldukça önemlidir ve hatta doğru nefes almak egzersizin yarısıdır. Özellikle, güç gerektiren spor türlerinde bilinçli nefes alıp vermek kasların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Doğru nefes tekniğini çalışırken, egzersizin en zor kısmında sesli bir şekilde ağzınızı açmak nefes vermektir.

Önemli bir detay… Egzersizlerinizi, yani yaptığınız sporu nefes alıp vermeleriniz kontrol etmelidir. Yanlış nefes almak performansınızı etkiler, yani sizler çabucak yorulursunuz.

Bir bayan okurum “Çok spor yapıyorum ama bende bir türlü kas oluşmuyor” diyor. O konuya yarınki sayımızda ayrıntılı olarak gireceğiz.

Eğer bisiklet sporu yapıyorsanız, her zaman aynı tempoda pedal çevrilmez. Güzergâh da burada oldukça önemli! Zemin müsaitse her geçen güz fazla olmamak kaydıyla tempoyu yükseltebilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için, her hafta tempomuzu ayarlamalısınız. Yani üstüne koyarak ve kendinizi da fazla yormadan egzersizinize devam etmelisiniz.

Kasların sürekli olarak zorlanmaya ihtiyacı vardır. Çalışmalarınız sırasında egzersizlerin sayısını (Halterciyseniz) kaldırdığınız ağırlıkları bir yere not edin ve bir hafta sonra sayıyı ve ağırlığı arttırmaya çalışın. Belli yaşlarda halter sporunun yapılamayacağı tabiidir. Genel olarak bisiklete binmenin, yüzmenin yaşı olmaz. Sağlık kazanmak isteyenlerin yürüyüşü benimsediği de bir gerçek. Bu nedenle hepimiz yürüyüşe devam edelim.

Neden yürüyüşte ısrarlıyım biliyor musunuz? 40 ve üzeri yaşın yapacağı en ideal spordur da ondan. Zararsızdır, masrafsızdır ve tam size göredir. Tabi tadında bırakmak kaydıyla…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here