Sokağımız Defne Kokuyor

0
143

Ayna Kültür-Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin Geleneksel ‘Defne Sabunu’ yapım etkinliği, derneğin bahçesinde gerçekleştirildi.

Yapılan etkinlik hakkında bilgiler aktaran Ayna Kültür-Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım; “‘Sokağımız Defne Kokuyor’ etkinliği artık bizim gelenekselleştirdiğimiz bir etkinlik. Doğal hayatı koruma konusunda, çevre konusundaki duyarlılıklarımız zaten belli. Kesintisiz bir şekilde bu alana duyarlı insanları da davet ediyoruz kürsüye. Bu çok kadim bir kültür, bu kadim kültürü yaşatalım istiyoruz öncelikli olarak. Aynı zamanda da insanları doğal hayat ve temizlik konusunda da uyarmaya çalışıyoruz, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Gelen konuklarımıza da 1 adet üzerine damgamızın basılı olduğu sabun hediye ediyoruz. Bu da Türkiye’de yapılmış ender şeylerden bir tanesi. Bu geleneği sürdürmeye çalışacağız. Yanı sıra daha farklı kadim etkinlikler de katmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu tür sürprizler ile karşılaşacak İskenderun halkı” diye konuştu.

Yaklaşık 25 yıldır Defne Sabunu yaptığını söyleyen Ali Kiremit, eşi Meryem Kiremit’in de yardımıyla, talep doğrultusunda, evlere gidere defne sabunu kaynatıp döktüklerini anlattı.

Defne Sabununun yapım aşamalarını anlatan Kiremit; “Defne sabunu yapmak için önce zeytinyağı ve defne yağı kazana konuyor. Isındıktan sonra kostiği su ile karıştırıp eritiyoruz, ölçülü olarak yağların üzerine döküyoruz. Belirli bir aşamaya geldiği zaman ateşten alıp yere indiriyoruz. İndikten sonra kendiliğinden sabuna dönüşmeye başlıyor, kabarıyor, köpürüyor. Sabuna dönüştükten sonra daha da katılaşması için tekrar ateşe koyuyoruz. Ateşte bir miktar kaldıktan sonra karıştırıyoruz. Katılaşıp sabun haline geldikten sonra kalıba döküyoruz, düzeltiyoruz. Bir saat bekledikten sonra bıçağımızla kesip kullanıma hazır hale getiriyoruz” dedi.

Yaptıkları defne sabunun tamamen katkısız ve doğal olduğunu kaydeden Kiremit; “Sabunumuz tamamen doğal. Zeytinyağı ve Defne yağıyla yapıyoruz, herhangi bir katkı maddesi yok. Kokusunu tamamen defne yağından alıyor, herhangi bir esans katmıyoruz. İyi sabun kokusundan belli olur, kullanırken belli olur, köpürmesinden ve çabuk erimemesinden belli oluyor. Defne yağı ne kadar fazlaysa daha çok köpürür ve yumuşak olur, cildi yumuşatır.

Bazıları soruyor eden yeşil değil rengi ama yeşil olan boyalıdır. Sabunda ne kadar çok Defne yağı varsa sabun o kadar esmer olur. Piyasada 30 liralık sabun da var, 150 liralık sabun da var. Defne yağı fazla olunca fiyat otomatikman yükseliyor, çünkü defne yağının kilosu 150 TL civarında. Sabunluk zeytinyağı en azından 30 TL kilosu. Biz Defne yağı ve zeytinyağını 40’a 60 oranında karıştırıyoruz. % 40 Defne yağı, % 60. Ucuz sabunlarda katkı maddeleri oluyor, esas koyuyorlar. Bazılarında zeytinyağı, Defne yağı bile yok, içinde Pamuk yağı da koyabiliyorlar, hayvan yağı da koyabiliyorlar, esanslarla koku veriyorlar, ısırgan otu katıyorlar yeşilimsi renk vermesi için” dedi.

Defne sabununun faydalarından da söz eden Kiremit; “Defne sabunu cilde çok iyi gelir, saçları yumuşak hale getirir, kepeği önler. Bir şampuanla yıkandığınız zaman 10 tasla köpüğü götüremezsiniz ama Defne sabunun köpüğü üç tasla gider. Saçlara ipeksi bir görünüm verir” dedi.

Geçen sene 1 kilo sabunu 50 TL’ye sattıklarını ancak bu yıl yağlara gelen zamlardan ötürü 1 kilo sabunu 80 TL’ye satmak zorunda kaldıklarını da söyleyen Kiremit, 1 kg sabundan yaklaşık 4 kalıp sabun çıktığını da sözlerine ekledi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here