Savaş; “Bu Yükü Bizimle Paylaşacak Paydaşlara İhtiyacımız Var”

0
59

Başkan Savaş, Suriyeli Misafirler Hakkında Açıklamalarda Bulundu

“Ekonomik Anlamda Bu Yükü Bizimle Paylaşacak Paydaşlara İhtiyacımız Var”

İnternet yayını üzerinden canlı olarak yapılan bir programa katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ilimizde bulunan Suriyeli misafirler hakkında açıklamalarda bulundu. Savaş; “Biz 8,5 yıldır her üç vatandaşımızın istihkakıyla bir Suriyeliye bakmakla yükümlüyüz. Ekonomik anlamda bu yükü bizimle paylaşacak paydaşlara ihtiyacımız var. Merkezi hükümetin bu konuda belediyelere destek vermesinde fayda var” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ilimizde misafir ettiğimiz Suriyeli vatandaşlar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşmalarında, Hatay’da 500 bin Suriyeli olduğunu belirten Başkan Savaş; “8 buçuk yıldır bu gerçeklerle yaşıyoruz. Bizim gelirimiz 1 milyon 640 bin kişiye göre ama giderimiz 2 buçuk milyon kişilik. Biz her üç vatandaşımızın istihkakıyla bir Suriyeliye bakmakla yükümlüyüz 8 buçuk yıldır. Merkezi hükümetimizle bu yükü paylaşsaydık çok daha iyi olurdu.

Entelektüel anlamda Türk vatandaşlarından biraz daha geri olduklarını söyleyebilirim. Bu nedenle daha fazla çöp üretiyorlar ve daha fazla da su harcıyorlar” şeklinde konuştu.

Suriyeli sığınmacıların giderleri hususunda Hatay Büyükşehir Belediyesinin yükünü hafifletmek için hükümetten bir destek alıp almadığı sorusuna da cevap veren Savaş; “Şu anda kendi nüfusuna oranla en fazla Suriyeli ağırlayan ikinci il Hatay. Ve sığınmacılar bazı ilçelerimizde daha yoğun şekilde yerleşmiş durumda. Reyhanlı ilçemizde 250 bin nüfusumuz var. Bu nüfusun %60’a yakını Suriyeli! Bu nedenle altyapı, arıtma ve içme suyu konularında maddi olarak zorlanıyoruz. Ekonomik anlamda bu yükü bizimle paylaşacak paydaşlara ihtiyacımız var. Merkezi hükümetin bu konuda belediyelere destek vermesinde fayda var” diye konuştu.

Savaş, sığınmacı oranının yüksek olduğu ilçelerde en çok asayiş ve çevre kirliliği konusunda şikâyet aldıklarını, iki toplumun birbirine uyum sağlamakta zorlandığını da ifade etti.

Başkan Savaş ayrıca bir an önce Suriye’deki kardeş kavgasının son bulmasını dilediklerini, en yakın zamanda Suriye’de huzur ortamı sağlanmasını ve herkesin kendi ülkesine geri dönmesini istediklerini de kaydetti. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here