S.S. Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Kuruldu

0
70

S.S. Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi gerekli yasal prosedürleri tamamlayarak kuruluşunu gerçekleştirdi.

Türkiye’de, kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefi çerçevesinde ülke kooperatifçiliğinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hayata geçirilen Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı kapsamında, kooperatiflerin başvuruları 15 Temmuz 2020 itibariyle kabul edilmeye başlandı.

İlk etapta yapılan değerlendirmeler sonucu, Hatay’ın da dahil olduğu 11 ilden 54 kadın kooperatifinin, toplam bedeli 7,3 milyon lira olan projelerinden 5,4 milyon lirasının Ticaret Bakanlığı’nca hibe desteği olarak karşılanmasına karar verildi.

Verilen destekler, büyük oranda makine ve ekipman alımına yönelik oldu. Bu kapsamda, Ticaret İl Müdürlüğü’nün ve Ticaret Bakanlığının hibesi kesinleşmiş olup, 180 Bin Liranın yüzde 25’nin ödeyerek 5 makine alınmış olacak. Projenin onaylanması durumunda Tarım Akademisi projesi içerisinde yer alan 2 katlı ve 660 metrekare 2 bina ve sosyal tesis tüm makine ve donanımlarıyla yapılacak. Ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflerin, amaç faaliyet konularına uygun üretim ve istihdama katkı sağlayacak.

Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyet programında, Atalık tohum, zehirsiz tarım uygulamalarıyla elde edilecek sağlık ürünlerinin yaş olarak veya işlenerek kooperatif kanalıyla satışını yapmak suretiyle kadınların ve ortakların ekonomik fayda görmeleri sağlanacak. Proje ile kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeleri sağlanacak. Arsuz tarımına getirisi yüksek ve sağlıklı yeni ürünlerin kazandırılması için çalışmalar yapılacak. Tarımı, turizm ile birleştirerek ekolojik köy, sağlık ve gastronomi turizminin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Arsuz’da toprak analizi yapılmış olup bölgenin coğrafyası ve iklimi, yapılacak çalışmalar için uygun olduğu tespit edildi.

Bölgeye lazım olacak tarımsal ürünlerin fidelerin üretimleri yapılacak. Bunun yanı sıra sera tarımının eğitimi verilecek ve seracılık geliştirilecek. Bu sayede kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflerin, amaç faaliyet konularına uygun üretim ve istihdama katkı sağlayacakları ifade edildi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here