Ölü Toplar Çok Önemlidir (3)

0
57

Değerli okurlarım, dün taç atışlarını ve önemini anlatacaktım ama yerimiz kalmamıştı ve o nedenle bugün sarktı. Kalecilerin dışında, topun elle oyuna sokulduğu tek atıştır. Yeşil zemini sınırlayan beyaz çizgilerden yan çizgileri (en uzunlarını) terk eden top, taç atışı oyuna sokulur ama hangi oyuncudan çıkmışsa rakibi tarafından kullanılır. Taç atışları futbolun bir kuraldır, fakat o atışında, atılırken de kuralları vardır.

Atış Kuralları şunlardır: *Atışı yapacak futbolcu, çizginin dışında olacak, *Topu iki eliyle kavrayıp, başının üzerinden geçirecek, *Atışı yaparken iki ayağının zeminle irtibatı olacak, *Mutlaka iki eliyle topu fırlatacak.

Taç atışı çok önemli bir kuraldır ve onun için, birçok yabancı takımlar diğer kurallarla birlikte, bunun da özel antrenmanını yaparlar. Şöyle düşünebiliriz, taç atışları, uzak yerlere atış yapabilen futbolcular üzerinde bu antrenmanlar yoğunlaştırılır. Bir futbolcu iki ayağını da raket gibi kullanıyor olsun. Elle daha isabetli atışlar yapılacağından diğer kurallara daha ağır basan yönlerinden birisidir.

Diğer taraftan, rakip kale içinde kaç oyuncunuz olursa olsun topu elle oraya gönderebilirsiniz. Bu atışta ofsayt kuralı çalışmaz. Özellikle köşelerden ve oralara atış yapabilen futbolcular daima tehlike yaratırlar. En azından karambol oluştururlar. Bir önemli husus, futbolculara çok şeyler kazandıran çalışmalardır. Sadece ter atmak, çift kale bir maçla bu çalımları bitirmek doğru değildir.

Bu antrenmanlarda, topa sert ve isabetli vurabilen oyuncular, frikik atışı yaptırılmalıdır ve antrenman sonra da o futbolcu bu çalışmayı tek başına yapıp alışkanlık kazanmalıdır. Ölü toplar takım içinde belli futbolculardan yapılan taç atışları hiç kimseye değmeden ağlarla buluşursa bu gol olarak değer kazanmaz. O nedenle, takım içinde 2-3 oyuncu uzak atış yapabiliyorsa, o takım rakibine üstünlük sağlar. Bildiğiniz gibi o kadar çok taç atışı yapılıyor ki…

Antrenmanlar, futbolculara çok şeyler kazandıran çalışmalardır. Sadece ter atmak, çift kale bir maçla bu çalışmaları bitirmek doğru değildir. Bu antrenmanlarda, topa sert ve isabetli vurabilen oyuncular, frikik atışı yaptırılmalıdır ve antrenman sonra da o futbolcu bu çalışmayı tek başına yapıp alışkanlık kazanmalıdır.

Ölü toplar takım içinde belli futbolcular tarafından değerlendirilir. Bu özelliğe sahip oyuncular daima takımlarına puan kazandırırlar. O nedenle, antrenmanlar çok yönlü yapılmalıdır. Faydalıdır da ondan!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here