Odeabank, İskenderunlu İş İnsanları İle 2021’e Yönelik Tahminlerini Paylaştı

0
126

Odeabank, dijital ortamda gerçekleştirdiği Dış Ticaret Buluşmalarının 30’uncu toplantısında İskenderunlu iş insanları ile bir araya geldi. Toplantıda 2020 yılı dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmeler, 2021 beklentileri ve COVID-19 salgınının etkileri tartışıldı.

ODEABANK, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ayhan Tosyalı, Antakya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahsin Kabalı, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Başkanı Abdullah Bozatlı ve İskenderunlu iş insanlarının katılımı ile dijital platform üzerinden bir araya geldi. Odeabank’ın İskenderunlu iş insanları ile gerçekleştirdiği toplantı, COVID-19 salgınının başladığı mart ayından bu yana dijital ortamda düzenlediği 30’uncu Dış Ticaret Buluşması oldu. Yaklaşık 60 iş insanının katıldığı toplantıda, 2020 yılında yaşanan gelişmeler ele alınarak, 2021 beklentileri tartışıldı. Toplantıda COVID-19 salgınına karşı geliştirilen aşıların ve ülkelerin aşılama programlarının küresel ekonomiye etkisi de konuşuldu.

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, toplantının açılış konuşmasında Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemde sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Seyar, Odeabank olarak COVID-19 salgınının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla işletmelere önemli kolaylıklar sağladıklarına dikkat çekti. İskenderunlu iş insanları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar, şöyle devam etti: “Odeabank olarak COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağlıyoruz. Ayrıca Odeabank olarak, bugüne kadar ihracatçılarımıza destek olmak amacıyla Merkez Bankamızın Reeskont kredileri programı çerçevesinde yaklaşık 900 milyon dolarlık reeskont kredisine aracılık ettik.  Dünya ve ülkemiz için zor olan bu süreçte müşterilerimizin yanında olduğumuzu göstermek üzere destek paketleri açıkladık. Bu süreçten ülke olarak hasarsız çıkmak için elimizdeki tüm ürün ve kabiliyetlerimizle özellikle reel sektör ve ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Altınsaç: “Ülkelerin Aşılama Programları Küresel Ekonominin 2021 Büyümesinde Etkili Olacak”

Video konferansta konuşan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, 2020 yılı gerçekleşmeleri ve 2021 yılına yönelik öngörülerini İskenderunlu iş insanları ile paylaştı. Altınsaç, dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Küresel piyasalar yılın son döneminde COVID-19 ile mücadelede önemli bir faktör olan aşılamaya odaklanmış durumdalar. Şu anda 10 şirket aşı üzerinde araştırmalar yapıyor. Şimdiye kadar sadece 3 şirket onay alma aşamasına kadar geldi.  2021 yılının ilk çeyreğinde dünyada aşılama süreci başlayacak. Tüm ülkeler yoğun olarak aşılama programları üzerine çalışmaya başladı. 2021 yılında dünya nüfusunun yüzde 60’ının aşılanması durumunda toplumsal bağışıklığın gerçekleşeceği öngörülüyor. Aşılama çalışmalarının ekonomiye pozitif etkileri 2021 yılının üçüncü çeyreğinde hissedilmeye başlanacak. 2021 yılı büyüme tahminleri aşılama tarihleri ile paralel seyrediyor.

Gelişmiş ülkeler COVID-19’dan kaynaklanan krizden çıkış ve toparlamanın devam etmesini sağlamak için yeni teşvikler ve parasal genişleme yapacaktır. Avrupa Toparlanma Fonu’nun da devreye girmesi bunun önemli bir göstergesi. ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde toparlanmanın V şeklinde olacağını Avrupa’da ise bu büyümenin resesyon tehlikesi nedeniyle W şeklinde olması bekleniyor. Enflasyon ve döviz fiyatlarının artışı nedeniyle zorlu geçmesi beklenen birinci çeyrekten sonra, 2021’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de daha rahat bir ekonomik ortama gireceğimizi öngörüyoruz. Ekonomi yönetiminin sıkılaştırma politikasına devam etmesi durumunda Türkiye, 2021 yılında yüzde 3,5- 4 aralığında bir büyüme yakalayacağını tahmin ediyoruz.”

Odeabank Hakkında:

Türkiye bankacılık sektöründe 15 yıl aradan sonra lisans alarak Bank Audi Group’un yatırımıyla 2012 yılında kurulan Odea Bank A.Ş., 2020 Eylül ayı itibarıyla, 17 ilde, 48 şubede, 1,107 çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Odeabank, toplam aktif büyüklüğü açısından özel mevduat bankaları arasında 10. sırada yer almaktadır. Odeabank’ın aktifleri 40,3 milyar TL, mevduatları 24,9 milyar TL, canlı nakdi kredileri 18,7 milyar TL ve öz kaynakları 3,3 milyar TL’dir. Ağustos 2016 itibarıyla International Finance Corporation (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’nın da hissedarları arasında bulunduğu Odea Bank A.Ş.’nin çoğunluk hissedarı Banka Audi sal’dır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here