Neden Karanlıkta Kaldık?

0
82

elektrik kesintisi7Elektrikler Kesintilerinin Sebebi Henüz Bulunamadı…

Önceki gün Türkiye’nin büyük bir kısmında elektrik kesintisi yaşandı. Elektrik kesintisine neyin yol açtığı ise henüz bulunamadı.

TEİAŞ yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36’da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektriklerin kesildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada; “Avrupa-Türkiye elektrik hattı bağlantısında kopma nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintisi yaşanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kesintilerle ilgili; “10.36 itibari ile sistemde çökme oldu sebebini araştırıyoruz. İletim hatlarından ya da manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Yıldız, enerji arzında sıkıntı olmadığını sebebin ne olduğunu bulmaya çalıştıklarını da belirtti. Ayrıca Bakan Yıldız, Slovakya gezisini yarıda keserek yurda döndü.

Tüm yurtta yaşanan bu kesinti, kentimiz İskenderun’da da sıkıntı yaşattı. Saat 10.35 civarında kesilen elektrikler, İskenderun ve çevresine önceki gün saat 20.00’ye kadar verilemedi.

Ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşanmadığı tek il Van oldu. Van’da enerjinin İran üzerinden alındığı için bu ilin kesintiden etkilenmediği bildirildi.

CHP Milletvekili Umut Oran Ülke Geneline Yayılan Elektrik Kesintisini Meclise Taşıdı

“Terör ya da Siber Saldırı mı?”

Öte yandan, Türkiye genelinde önceki gün saat 10.36’da yaşanan ve ilk belirlemelere göre 38 ili felç eden büyük elektrik kesintisi CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na; “Büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir?” diye sordu. CHP’li Umut Oran’ın elektrik kesintisi nedeniyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. Umut Oran’ın Davutoğlu’na yönelttiği sorular şöyle:

“Tüm Türkiye’de saat 10.36’da gerçekleşen ve ilk belirlemelere göre 38 ilde yaşamı durduran büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir? Bu kesintiyi ilk olarak tam olarak saat kaçta öğrendiniz ve hangi acil adımları attınız?

Elektrik kesintisi  Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır,  Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Muş, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Zonguldak  illerinde mi yaşandı, kesinti başka hangi illere etkiledi?

Kesintinin, elektrik ihalelerine alan şirketlerin alacaklarının tahsil edememeleriyle ilgili bir toplu eylemden kaynaklandığı iddiası doğru mudur? Türkiye’de enerji güvenliği bu kadar zayıf ve kırılgan mıdır? Ülke genelinde yaşamı durduran bu büyük elektrik kesintisi bir terör ya da siber saldırı sonucu mu gerçekleşti? 

2014 yılının Kasım ayında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Çin’in ve “birkaç ülkenin” ABD’nin bütün elektriğini siber saldırıyla kesebileceğini duyurmuştu, benzeri bir risk Türkiye için de var mıdır? 

Siber saldırılara karşı enerji üretim ve iletim sistemimizde hangi güvenlik önlemlerini aldınız? Bu elektrik kesintisi ile TBMM’den bu hafta geçirmeye çalıştığınız nükleer santral yasa tasarısı arasında herhangi bir ilişki var mıdır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here