Tarihi ‘Catoni Binası’ndaki Yangın Büyük Yankı Uyandırdı

0
68

19 ve 20. yüzyıllarda İskenderun’un en büyük armatör ailesi olan Catoni’lere ait yalıda dün gece büyük bir yangın çıktı. İskenderun’un önemli tarihi yapılarından olan binanın ahşap malzemeleri maalesef kül oldu.

Mareşal Çakmak Caddesi üzerinde, önü Atatürk Bulvarına bakan Fransızlardan kalan, İskenderun’un en parlak dönemlerinin simge yapılarından olan tarihi yapı dün akşam saatlerinde yanmaya başladı. Geceyi aydınlatan alevler tarihi binanın çatısından, camlarından dumanla birlikte yükseldi. Yağmura rağmen alevlerin tüm binayı sardığı yangında, çevrede bulunan binalarda oturan vatandaşlar dumandan etkilendikleri için evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. Alevlerin sardığı çatı ve binanın çeşitli yerlerinden zaman zaman patlama olması ise çevrede tedirginlik yarattı. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek, alevleri kontrol altına alabilmek yoğun çaba harcadı. Yaklaşık 3 saatlik çalışmayla yangın kontrol altına alındı.

Olay yerine gelen İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, ekiplerle görüştü. Ahşap aksamları tamamen kül olan ve hasar oluşan binada soğutma çalışmaları yapıldı.

HBB İtfaiye ekipleri yangın sırasında, alevlerin başladığı noktada siyah poşette içerisinde benzin olduğu düşünülen bidon bulundu. Kundaklama şüphesiyle çıktığı değerlendirilen yangınla ilgili bölgede bulunan emniyet ekipleri de harekete geçti. Yangını çıkaran veya çıkaranların bulunması için geniş çaplı araştırma başlatıldı.

Mülkiyeti Vitamin Gübre Tarım Anonim Şirketi’nde bulunan tarihi yapıda meydana gelen yangınla ilgili şirket bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Hatay ili, İskenderun ilçemizin sahil şeridinde yer alan; mülkiyeti Vitamin Gübre Tarım Anonim Şirketi’nde bulunan ve halk arasında “Catoni Binası” olarak bilinen tarihi yapıda dün akşam saatlerinde meydana gelen yangınla ilgili bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. Bu üzücü olayda en büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının yaşanmaması, yangının çevreye yayılmadan kontrol altına alınması ve söndürülmesi olmuştur. Bilmenizi isteriz ki; bu tarihi yapı, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescilli bir eserdir ve aslına uygun şekilde yapılması zorunlu kılınmıştır.

 

Restorasyon izinleri için gerekli olan projelerin bir kısmının hazır olduğunu ve çalışmasına devam edilen projelerin de bulunduğunu bildiririz. Yangının kısa sürede kontrol altına alınması için başta canlarını ortaya koyan itfaiye ekiplerimize ve bizzat destek veren sayın Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek’e, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel’e, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’e, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’e ve İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş’e çok teşekkür eder, değerli kamuoyuna saygıyla duyururuz.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here