“Mobil Göç Noktası” Aracı İskenderun’da Hizmet Vermeye Başladı

0
31

Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran “Mobil Göç Noktası” aracı İskenderun’da hizmet vermeye başladı.

Hatay İl Göç İdaresi Başkanlığı tarafından İskenderun ilçe kent merkezinde faaliyete geçen Mobil Göç Noktası aracında yapılan kontrollerle Türkiye’de kalma hakkı olmayan göçmenler tespit edilerek sınır dışı ediliyor.

Düzensiz göçle mücadele kapsamında yapılan uygulama ve denetimler kapsamında güvenlik güçleri düzensiz göçmen olduğundan şüphelendikleri kişilerin kimliğini kontrol ediyor. Kimliğini ibraz edemeyen yabancılar gerekli kontrollerin sağlanması amacıyla Mobil Göç Noktası adı verilen araçlara davet ediliyor. Burada Göç İdaresi Başkanlığı personeli tarafından göç veri tabanı üzerinden biyometrik verilere ilişkin parmak izi sorgulaması yapılıyor. Yasal kalış hakkı olmadığı belirlenen yabancılar, sınır dışı işlemlerine başlanması üzerine geri gönderme merkezlerine gönderiliyor.

İskenderun sahilinde faaliyete başlayan Mobil Göç Noktası aracında, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ile birlikte incelemelerde bulunan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, araç içerisinde uygulanan sistem hakkında bilgiler aldı.

Daha sonra araç önünde açıklamalarda bulunan Vali Masatlı, 1 Ekim itibariyle Ankara, İstanbul İzmir ve Adana’da başlayan ve 30 büyük şehirde sürdürülen Mobil Göç Noktası aracının, Hatay’ın Reyhanlı ve İskenderun ilçelerinde hizmet vermeye başladığını söyledi.

Vali Masatlı, düzensiz göç ile mücadele kapsamında Hatay’da iki ayrı mobil aracın önemli hizmetler vereceğini belirterek; “İçişleri Bakanlığımız, Göç İdaresi Başkanlığımız düzensiz göçle mücadele kapsamında pek çok çalışma yürütüyor. 1 Ekim itibariyle Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da bu şekilde mobil göç noktaları oluşturulmuştu. Sayın Bakanımızın da talimatıyla 30 büyükşehirde göç mobil noktaları oluşturulmaya başlandı.

İlimizde de bir adet Reyhanlı’da, 1 adet İskenderun’da olmak üzere iki tane göç mobil noktamız şu an itibariyle hizmet vermektedir. Buradaki temel amaç şudur; herhangi bir kimliksiz göçmen görüldüğünde, kolluğumuz bunları sorguluyorlar, sorgulamada kimlikle ilgili bir bulguya rastlamadıklarında buraya getiriyorlar. Burada parmak izi, biyometrik göç.net giriş çıkış kayıtlarına da bakılarak bu kişinin ülkemize ne zaman girdiği, nasıl girdiği, kendisi ile ilgili herhangi bir arama veya kısıt olup olmadığı bu şekilde tespit ediliyor. Bizim şu an itibariyle Apaydın’da bir merkezimiz var. Biz oraya gönderiyoruz. Daha sonra tabii ki yurdumuzda, ilimizde kalma izni olmayanları da sınır dışı ediyoruz.

Bunun tamamı başta bizim ilimizde olmak üzere düzensiz göçle mücadeledir. Biz bu şekildeki hizmetin hem vatandaşlarımız açısından, hem buradaki tüm izinli göçmenlerin de dahil güvenliği ile ilgili önemli bir hizmet vereceğini düşünüyoruz. Bu hizmetin oluşturulmasında başta İçişleri Bakanımıza, Göç İdaresi Başkanlığımıza ve bu arada bununla ilgili çalışan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here