Milletvekili Dudu, Hatay’a İstiklal Madalyası Verilmesini İstedi

0
200

mevlüt dudu (19)Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, ‘Hatay’a İstiklal Madalyası Verilmesi’ hakkında kanun teklifi sundu.

Teklifinde ilk olarak gerekçelerini sıralayan Milletvekili Dudu; “İstiklal Savaşımızda Hatay’ın çok özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Atatürk’ün “Kırk asırlık Türk yurdu” olarak tanımladığı Hatay, ulusal mücadele sürecinde düşmana karşı direnişi ile tarihteki yerini almıştır. 1918 yılında Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının hemen arkasından işgale uğrayan Hatay, düşmana karşı ilk direnişin başladığı yerdir. Esasında Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşunu, İzmir’de değil, 19 Aralık 1918 tarihinde Hatay Dörtyol’da atılmıştır.

Milli Mücadele’de ilk kurşun, Hatay’ın Dörtyol İlçesi, Karakese Köyü yakınındaki Özerli Çayı kenarında Mehmet Kara ve Çete Arkadaşları tarafından Ermenilerin ağırlıkta olduğu Fransız Müfrezesi’ne karşı 19 Aralık 1918 tarihinde atılmıştır. Ulusal bilincin yayılması açısından dönüm noktası olan bu ilk kurşun, Hatay’da destansı direnişlere ilham olmuştur. İlk kurşunu atan çete Mehmet Kara’nın kısa bir süre sonra ölmesiyle aynı çete içinde yer alan Karaçaylı Kara Hasan Paşa ile Kuvayi Milliyeci Deli Ağa Hatay Milli Mücadelesinde etkin görev üstlenmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Paşa ile tam bir dayanışma içinde yer almışlardır. Onların şanlı direnişi, Hatay’ı bir daha karşılaşmamak üzere düşman işgalinden kurtarmıştır.

Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldıran Mondros Anlaşması’nın ardından Gazi Mustafa Kemal, “Bundan sonra Harb-i Kebir bitmiştir, Harb-i Sagir başlayacaktır” demiştir. İşte İşgalci güçlere karşı mücadele ve direnişe işaret eden bu sözler Hatay’da tam manasıyla vücut bulmuştur. Atatürk; Kuvayi Milliyeci Deli Ağa ile özel bir dostluk ve güven ilişkisi kurmuş, “Benim sadık dostlarım Dörtyol’dadır” diyerek sağlığında üç kez Hatay’ı ziyaret etmiştir.

İşgal kuvveti Fransızların acımasız ve vahşi saldırılarına karşı Kuvayı Milliye ruhuyla direnen Hatay halkı cesur ve kahramanca savaşarak, Ulusal Mücadeledeki yerini almıştır. Hatay Milli Mücadelesi, Kurtuluş Savaşı ile sona ermemiş, Anavatan’a ilhak olunan 1939 yılına kadar ulusal ve uluslararası boyutta devam etmiştir. Atatürk’ün “40 asırlık Türk yurdu, ecnebi elinde kalamaz” anlayışına tam destek veren Hatay halkı, yeni bir mücadele başlatmıştır. Hatay Devleti’nin kuruluşunun ardından oluşan Hatay’ın ilk Devlet Başkanı olan Tayfur Sökmen öncülüğünde Hatay Millet Meclisi’nde 29 Haziran 1939 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhak olma kararı oy birliği ile alınmıştır.

Teklif ile İstiklal Savaşı’nda ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhak sürecinde şehir halkının gösterdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren Hatay ilimize İstiklal Madalyası verilmesi hususu Yüce Meclisin takdirlerine sunulmuştur. Hatay’a İstiklal Madalyası verilerek, taltifi gecikmiş bir hakkın teslimi olacak, madalya Hatay’ın manevi şahsında tüm Türkiye’ye verilmiş olacaktır” dedi.

Milletvekili Dudu’nun, meclise sunduğu ‘Hatay’a İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun Teklifi’ ise şu maddelerden oluştu;

“MADDE 1- Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren Hatay’a İstiklal Madalyası verilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here