Komünist Başkan Maçoğlu, İskenderunlularla Buluştu

0
107

Tunceli Ovacık ilçesinin Türkiye Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, İskenderun Cemevi ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Yerel Yönetimler ve Kooperatifçilik’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Göreve başladığından bugüne belediyecilik deneyimlerini, politika belirleme alanlarında birlikte yönetme modelini, bölgede yaygınlaşan kooperatifçilik ve yeni döneme ilişkin hedeflerini paylaşan Maçoğlu, çalışmaya 1,5 trilyon lira borçlu, hemen 300 milyon lira ödenmesi gereken borcu, kasasında 10 bin lirası olan bütçeyi yönetme korkusuyla başladıklarını, yönetimde aile modelini esas aldıklarını, giderleri buna göre planlayarak belediye başkanı ve belediye çalışanlarının özel giderlerinin kısılmasıyla işe başladıklarını belirtti. Maçoğlu, Niğde, Eskişehir ve Konya da dahil, Türkiye’nin değişik bölgelerinden doğal üretim modeliyle ilgili birlikte çalışma teklifleri aldıkları bir aşamaya geldiklerini kaydetti.

Bölgede hem hayvancılığı hem doğayı koruyan, hem de tüm canlıları gözeterek sağlıklı ürün elde edilmesi kriteriyle hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Maçoğlu; “Toprakları kanserleştirdiler, daha çok kazanma uğruna atılan ilaçlarla toprakları zehirlediler, bütün canlıları öldürdüler. Eğer ilaçlamıyorsanız, gübrelemiyorsanız oluşan çiçeklerde arı sağlıklı bal yapar. Toprağın altındaki solucanı, mikroorganizmaları öldürmediğinizde çok sağlıklı bitki elde ediyorsunuz, ürünlerini de çok sağlıklı bir şekilde ulaştırmaya çalışıyorsunuz” dedi.

Sağlıksız gıda üretim yöntemlerinin beraberinde getireceği tehlikelere de dikkat çeken Maçoğlu, “Bu bilinçle hareket etmemiz lazım. Yerel yönetimlerin, vicdanlıların, aydınların, kamunun geleceğe dair plan programlarının olması, bu bilinci kuşanması gerekiyor. Yani sadece nohut yada fasulyenin pazarlanması değil, temelinde bütün canlıların, o ekolojik dengenin de sürmesi adına çaba olmalı. Bizim siyasetimizin adamı olsun diye bir çalışma yapmadık. Herkesin ürettiği üzerinde örgütlenmesi gerektiğini düşündük. Yani kooperatifçiliğin olması gerektiğini düşündük. Kooperatifçilik yaparsanız kamuya açık olursunuz” şeklinde konuştu.

Hayata geçirdikleri projelerin sadece fiziksel ihtiyaçlarını değil, duygusal ve iletişim yönüyle de geliştirici etkisine proje uygulamalarından örnekler vererek anlatan Maçoğlu, aslında bununla bir kültür de yaratıldığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kültür ulaşımın beleş meselesi olmadığını, temel ihtiyaçla ilgili sunulanın bir hak olduğu ve hatta birlikte karar almayı öğrenmeyi de sağladığını gördük. Üretime ilişkin çalışmada da temel ihtiyaçlar üzerinden tartışma yürütüyoruz. Aslında temel ihtiyaçları karşılayacak politikalar örgütlüyoruz.”

9 meclis üyesinden 5’inin kadın olduğu Ovacık’ta kadın çalışmalarıyla ilgili de konuşan Maçoğlu; “Birlikte çalışıyoruz, hiçbirimizi ötekileştirmeden çalışıyoruz. Kadınlarımız coğrafyamızda söz sahibidir. Dersim böyle bir yer zaten, politik bir yer. En ufak bir şey yaptığımızda biz korkuyoruz aslında. Türkiye’nin bir parçasıyız. Bizde de maalesef kadın istenilen noktada değil. Bir de kadının bunu beklememesi, bir başkasından beklediği andan itibaren kendini toplumun bakış açısına bırakmış olur. Kadının politikleşmesi, politik örgütlerini kurması çok önemli” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here