İyi ki Futbol Varmış (4)

0
20

Değerli okurlarım, bir sporcuyu taltif ederken de, alkışlarken de, zamanlamayı iyi yapmakla beraber, dozunu kaçırmamak gerekir, azı da çoğu da sporcuya faydalı olması, hatta zararlı da olur. Örneğin, bir çocuk deneyleri, merakları için alkışlanırsa, bunların içindeki, altındaki üstündeki sırları merak eder. Yine alkış alıra merakı boyut kazanır, istikbalin ilim adamı olur.

Efendim, futbol okullarının, alt yapılarının önemi işte burada ortaya çıkıyor. Burada bir genelleme yapmak istiyorum. Her futbol okulundan, her alt yapıdan, yetişen sporcuların mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. Orta şekerlileri çoğunlukta! Bununla beraber oralarda spor ahlakı daima ön planda tutulmaktadır.

Milli Eğitimde de aynen bunlar uygulanır, yani okumayı, yazmayı sevdirmek, istekleri kontrol altında tutmak, güzel örnekleri göz önüne getirip ufuk açmak, yönlendirilmiş merakları kamçılamak, kategoriler belirleyip bunları kendi aralarında yarıştırmak, grup psikolojisi içinde arzu edilen nesiller yetiştirmek, çağın ilim ve teknik seviyesine göre bunları eğitmeye devam etmek.

Ancak, burada da alkış ve taltif vardır ve de olmalıdır. Başarılı bir çocuğu, okul idaresi bir hediyeyle değerlendirdiğinde, o çocuğun başarısı en azından ikiye katlanır.

Şimdi, bir önemli konuya değinmek istiyorum. Gerek şehrimizde ya da başka bir kentlerde, alt yapı çalışmalarını ziyadesiyle izledim. O yaşlar da ban de bir takımın alt yapısında yetiştiğimden bazı gelişmeler hala belleğimde. Gençler göze girmek ve hocalarından bir “AFERİN” alabilmek bütün hırslarını ve güçlerini ortaya koyarlar. Buraya kadar gayet normal ve geçerli olan da budur.

Hırsın ve bencilliğin ön plana çıktığı yerlerde (spor kurumları da buna dahil) kavga olmasa bile, münakaşalara sık-sık rastlanıyor. Hocalar tatlıya bağlasa bile münakaşaları önleme becerisini gösteremiyorlar. Bu münakaşalar sık-sık tekerrür ettiğinde, türlü olumsuzluklar ve hatta kin garez halini alıyor. Böyle olunca da genç sporcular arasında kopmalar, düşmanlıklar ortaya çıkıyor. Genel olarak bunun önüne geçilemiyor.

Oysa spor okullarında ve alt yapılarda spor ahlakı iyi işlense bu olumsuzluklar büyük ölçüde önlenebilir. Burada tabi ki hocaların da kalitesi kapasitesi söz konusudur. Genç sporcuların sık-sık yaptıkları münakaşaları oyun içinde oluşan hırsa bağlayan hocalar, büyük yanlışa düşüyorlar. Kavgalarla, münakaşalarla iyi çalışmalar olmadığı gibi, iyi futbolcular da yetişmez. Bunları da yarın ki sayımızda açıklayacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here