İstifa Etmek Özür Dilemek

0
92

Değerli okurlarım, Cenap-ı Allah kullarını dört dörtlük yaratmamıştır. Hepimizin yanlışları hataları mutlaka vardır. Bu olumsuzluklar bilmeyerek ve de istemeyerek yapılmışsa, üçü geçer ve dörde yaklaşırız. Ülkemizde, istifa etmek ve özür dilemek diye bir hadise yoktur. Bu ifadeler lügat tan çıkarılmıştır adeta. Bu ifadeler çok ayıp olarak kabul edilir.

Konuyu biraz açalım dilerseniz… Dünyanın kendine “MEDENİ” diyen tüm toplumlarında bir görevi kendi iradenle bırakmak, bir koltuğu kendi rızanla terk etmek başlı başına erdemli bir davranış olarak görülür.

Aklımdayken söylemek istiyorum. Bu istifa müessesesi bir kez çalıştı. Hepinizin hatırlayacağı gibi Cennet-i Mekân Başbakan Bülent Ecevit görevinden istifa etmişti. Bunlar mı? Güldürmeyin insanı…

Devam ediyoruz… Bu istifa ve özür dilemek ülkemizde nasıl? Bu iki önemli kavram Türkiye’de yanlış anlaşılıyor. Her şeyi bildiğini iddia eden üst akıl da açıklama yapmıyor nedense. Bekliyoruz tabii.

Efendim, bizde, özür dileyene zavallı, istifa eden mağlup gözüyle bakmak bir toplum geleneği haline dönüşmüştür. Bir özür dile, ya da istifa et bakalım. Hemen linç edilirsin. En azından her şeyi kabul etti ve gitti denilir.

Oysa, özür dilemek sadece haksız olduğunuzu göstermez, aksine karşınızdakilere verdiğiniz değerin egonuzdan yüksek olduğunu gösterir. Hırsızı, yolsuzu, ihale fesatçılarını vs. bulabilirsiniz bu ülkede. Ama nedense özür dileyeni, istifa edeni bir türlü bulamazsınız.

Yanlış anlamalara meydan vermemek için, altını çizerek ve hatta kazıyarak şu ifadeleri kullanmak istiyorum. İstifa etmek bir yenilgi değildir… İstifa etmek tüm iddiaları kabul etmekte değildir… İstifa, oturduğu koltuğa değil, onuruna sarılmaktır… Özür dilemeye gelince: Bir kişi özür dilemekle hiçbir zaman küçülmez,

Muhatabı da hiçbir zaman büyümez, Bu iki kavramda en önemli yarar yine insanlar içindir… İstifa, mahkemelerin rahat çalışmasını sağlamaktır… Özür dilemek, muhatabın temin olmasını sağlamak ve de onore etmektir. Açıklamalarımızla bir yerlere mesaj verdik ama inşallah anlaşılmıştır.

ocal-sanat19

Özür dilemekte, istifa etmek de dürüst insanların işidir. Bir insan torunlarını kucağına aldığı zaman dürüstçe güzel şeyler söyleyebilmeli…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Gülmekten Vazgeçmeyin

Değerli okurlarım, çocukluğumda sık sık duyardım. “Bir kahkahaya dört adet pirzolaya bedel” derdi büyüklerimiz. Doğruluğu hakkında kesin bir şey söylenmese bile, gerçek payının fazla olduğu kanaatindeyim. İnanmak için de kahkaha ile yaşamak lazım.

Günümüzde, gülmenin ne anlama bile geldiğini bilmeyenler çoğunlukta. Nasıl gülünür ki. “ALDANDIK” ve “ALDATILDIK” ve de “RABBİM AFFETSİN” diyerek temize çıkanlar, haklı haksız olduğu bilinmeden hayatı karartılanlar vatan haini ilan edildiği şöyle bir ortamda nasıl gülünür ki?

Yaşamın içinde gülmek konusunda ketum davranılırken, dijital dünyada alabildiğine cömert bir tutum sergileniyor. Oysa gülümsemek gerçek hayatta en güzel yüz ifadesidir. Tanıyalım ya da tanımayalım, karşımızdaki birinin gülmesi, gülen bir yüz göstermesi bizi rahatlatır. Gülen bir yüzün etrafa yaydığı pozitif enerji, insanın stresi, umutsuzluğu bir anda yer ile yeksan der. Samimi olarak gülmeyi deneyin isterseniz…

Ancak, aşırı maddiyatçılık, yalnızlaşma, ertelenmiş istek ve arzular yaşama sevincini erozyona uğratıyor. Demek ki, gülmek için yaşam sevincini korumak çok önemli.

Peki, gülünce neler oluyor? Güldükten sonra nasıl rahatladığınızı hiç fark ettiniz mi? Çevreye olumlu sinyaller verdiğinizi, konuştuğunuz insanları ne denli rahatlattığınızı, sorunları en aza indirdiğinizi hissettiniz mi?

Gülmek, özellikle kahkaha kişinin kendine güvenini artırır. Yaşamın çatışma ve zorlukları ile başa çıkmak için zihinsel güç verir. Depresyondan çıkmaya yardımcı olur, stresi azaltır, zihinsel sağlığı geliştirir ve kısa süre için bile olsa günlük yaşamımızda ki gerginliği unutmamızı sağlar. Başkaları ile gülmek iletişim kurmaya, empati yapmaya yardımcı olur. Bu yaklaşım sosyal etkileşimi arttırır.

Hangi asırda yaşamış olursak olalım, yaşam daima çok stresli olmuştur. Daha önce önce yaşayanlar farklı nedenlerle de olsa, bugün olduğundan daha az stres veya zihinsel gerginlik altında değildi.

Gerçekten komik bir film izlemek, ustasından bir fıkra dinlemek, gülmekten öte, kahkaha atmak, insanın kişisel sorunları ve e olumsuzluklarından bir anlığına da olsa uzaklaştırmaktadır. Bu yöntemin eskiden olduğu gibi, günümüzde de etkili olduğu görülmektedir.

Gülmek ya da kahkaha marketlerde satılmaz, parayla da satın alınmaz. Bedava ve de tamamen bizim insifiyatimizde olmasına rağmen bakın dertlere, kötü hastalıklara deva oluyor. Bazı hastalıklar insanları derinden yaralar. Her türlü rahatsızlıkların tedavisi, ilaçları vardır ama en önemli ilaç gülmektir, özellikle kahkaha atmaktır.

Doktorların hastalarına tavsiye etmelerine rağmen, bu sütunlarda altını çizerek söylüyorum. Gülmek, nezaket ve terbiye gibi hiçten gelir ama çok şeyi halleder. Her şey Cenab-ı Allah’dan bu çok doğru. Ancak, gülmeyi seven bir hastanın ecele yenik düştüğüne ve e gülmeyi seven insanların kısa ömürlü olduklarına şu ana kadar hiç tanık olmadım. Ömrünüz, gülmek ve kahkahayla dolsun…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Sıcaklar Sinir Bozabilir

Mevsim itibariyle sıcak havalar insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yapar. Nemin fazla olduğu bölgelerde insanların bu etkileşimi daha fazla hissettiğini söylemeliyiz.   Sıcak havalarda insanlar rahatsız oluyor demiştim ya… Şu şekilde kendini gösterir…

Öfke, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk ve refleks zayıflığına neden olduğu gibi, sıcakların hormonal dengeyi, davranışı etkilediğini ve algı bozukluklarına neden olabileceğini ve bizim bilmediğimiz daha birçok rahatsızlıklara neden olabileceği bilinen bir gerçek.

Sıcaklıklardan çok etkilendiğimiz saatlerde ani tepkilerden kaçınmalıyız. Tepki verecek bile olsak, bunu insani ölçüler içinde yapmalıyız.

Bunun için de, nefes egzersizi yapmayı, kendimize dinlenme zamanı ayırmayı ve bol sıvı tüketmeyi samimi olarak önerebilirim. Yaşam koşullarından birisi ve en önemlisi sakin olmak, duruşumuzu bozmamaktır. Bunları beceremiyorsak, tatile gitmezsiniz, olur biter.

Günün Sözü

İleri Yaşlar Mutlu Yıllardır

Öcal’dan İnciler

Sevmemiş Olanlar, Gönülden Yaşlı Olur

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here