Üç Fidan Katledilişlerinin Yıldönümünde Anıldı

0
9

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Örgütü, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 52. yıldönümü nedeniyle parti binasında bir anma programı tertip etti.

CHP İlçe Başkanı Hüseyin Derin ve yönetimi, kadın kolları, gençlik kolları, belediye meclis üyeleri ile partililerin katılı gösterdiği program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Daha sonra bir konuşma yapan İlçe Başkanı Hüseyin Derin, üç fidanın tam bağımsız Türkiye için mücadele ettiklerini hatırlatarak; “Bu anma aslında Denizlerin idam edilişlerinin anması için yapılan bir anma değil 68 devrimci geleneğini, mücadeleyi hatırlama anmasıdır. Türkiye siyasi tarihinde unutulmayacak yeri olan ve 68 devrimci kuşağının önemli isimlerinden Deniz, Yusuf ve Hüseyin son sözlerinde de belirttikleri üzere eşit, özgür ve tam bağımsız bir Türkiye için mücadele ettiler. Onlar devrimci düşüncelerinden bir an olsun ödün vermediler, bir an olsun geri adım atmadılar. Hayatları uğruna mücadeleye devam ettiler.

Hatırlarsınız o dönemde kimileri 6. filonun önünde secde ediyordu. Tek düşünceleri eşit, özgür ve tam bağımsız bir Türkiye olan Denizler, Yusuflar ve Hüseyinler, gerek emperyalistlere ve gerekse de çıkarı için emperyalistlere secde edenlere karşı mücadele ettiler. Hani derler ya ‘Vatan onu parsel parsel satanların değil, uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır’ Uğrunda darağacına gitmekten bir an olsun tereddüt dahi etmediler.

Bugün Denizlerin, Yusufların ve Hüseyinlerin ve tüm 68 kuşağı devrimcilerinin ne kadar haklı olduklarını yaşayarak görüyoruz. Eşitsizliğin kol gezdiği, adaletsizliğin sıradanlaştığı, baskının arttığı, farklı düşüncelere saygının kalmadığı, yolsuzluğun ve yoksulluğun arttığı karanlık bir dönemden geçiyoruz. Ama bu karanlık dönemde bizi aydınlatan ve 52 yıldır sönmeyen Deniz’in, Yusuf’un ve Hüseyin’in yaktığı devrimci ışığın biz değerini ve önemini çok iyi biliyoruz.

Onların idam edilmesi için askeri mahkemelerde karar alanlar, meclis oturumlarında “öncelikle ve ivedilikle” görüşülüp oylanmasını isteyenler ve “kutsal bir görev” yapar gibi darağacına gönderenler bugün unutuldu fakat, 92 yıldır Türkiye devrim tarihine, adları altın harflerle yazılan bu üç fidan hala devrimci mücadeleye ışık tutuyor. 52 yıl önce ölen onların bedenleridir ama düşünceleri sonsuza kadar yaşayacaktır.

Bu düşünceleri yaşatmak için biz de tüm mücadelemizi yapacağız ve bir sonraki kuşaklara bu bayrağı teslim edeceğiz. Yaşasın eşit, özgür ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti” şeklinde konuştu.

Programda daha sonra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın hayat hikayeleri ve ardından şiirler okundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here