İSTE’de ‘Bir Üniversitenin Kuruluş Sancıları’ Konferansı Düzenlendi

0
121

iste-kuruluş1İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) merkez konferans salonunda “Bir Üniversitenin Kuruluş Sancıları” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KYÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç konuşmacı olarak katıldı. Güvenç, 8 yıl önce başladıkları ve birçok sorunla karşılaştıkları kampusun kuruluş sürecinde yaşananları anılarından örnekler aktararak paylaştı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, son dönemde Kilis’te yaşanan olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek; “Zor günlerin yaşandığı Kilis’ten gelerek böyle bir dönemde bizlere vakit ayırdığı için Prof. Dr. İsmail Hocamıza özel teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Dereli, görev süresi bu yıl dolacak olan Prof. Dr. İsmail Güvenç’in tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirterek, tek bir binadan yola çıkılarak kurulan Kilis 7 Aralık Üniversitesinin devasa bir kampusa dönüşme sürecinde ortaya koyduğu özverili çalışma ve başarıdan ötürü; “Tarih mutlaka İsmail Güvenç hocamızı yazacaktır” dedi.

Konuşmasına başlamadan önce Prof. Dr. İsmail Güvenç’e İSTE rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından çiçek takdim edildi.

iste-kuruluş2

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç ise konuşmasında Kilis 7 Aralık Üniversitesinde 8 yıl boyunca kurucu rektör olarak görev yapmanın onurunu yaşadığını ifade ederek, kuruluş sürecinde yaşadıklarını bir kitap haline getirdiklerini söyledi. Eğitim ve bilim kavramlarının zaman-zaman iç içe geçmiş gri alanları olan kavramlar olarak karşılarına çıktığını kaydeden Prof. Dr. İsmail Güvenç; “Bilim, sanat, felsefe ve din başlıklarından oluşan dört konuyu temel değerlendirme şekillerine göre zihinlerimizde oturtabilirsek hayatı da anlarız” dedi.

Temellendirilmiş bilgiye ulaşmak için araştırmak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Güvenç, 18’inci yüzyıl öncesine kadar ‘karanlık dönem’ olarak adlandırılan ve deneme yanılma metoduna dayanan bir süreç yaşandığını anımsatarak, deneme yanılma metoduyla öğrenme süreçlerinin uzadığını belirtti. Güvenç 8 yıllık kurucu rektörlük görevi sırasında karşılaşılan sıkıntıları da örneklerle paylaştı. Göreve geldiğinde kampüs alt yapısı olmadığını belirten Güvenç, yolu bile olmayan geniş bir araziye modern bir kampüs inşa ettiklerini anlattı. Kampüsü kurarken “Merkezi Işınsal” denilen bir modeli tercih ettiklerini kaydeden Güvenç, bununla birlikte müfredatın binalardan çok daha önemli olduğunun altını da çizdi.

Yeşil alan oluşturmaya ayrı bir önem verdiklerini söyleyen Prof. Dr. İsmail Güvenç, “üniversite kurmak” ile “üniversite olma”nın birbirinden farklı olduğunu vurguladı. Konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İsmail Güvenç sabırla kendisini dinleyen akademisyenlere teşekkür etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here