İskenderun’da Üreticiden-Tüketiciye Yöresel Ürünler Pazarı Açıldı

0
589

Türkiye’nin 70 ilinden katıksız, organik, doğal ve sağlıklı yöresel ürünlerin satışa sunulduğu pazar İskenderun’da eski doğum hastanesinin yerinde açıldı.

Malatya’nın balından, Hekimhan armudundan, Trabzon ekmeğinden, Mersin’in şurubundan, Adıyaman’ın menengiç kahvesine kadar her şey bu pazarda satışa sunuluyor. Yöresel ürünler pazarı 23 Eylül-2 Ekim tarihlerinde gece saat 24.00’a kadar açık olacak.

Yiğit Organizasyon ve Neslihan Çetin organizatörlüğünde, üreticiden-tüketiciye sloganı ile yola çıkılan pazarda sunulan ürünlerin sağlıklı, kaliteli ve ucuz olduğunun altı çiziliyor.

Üreticiler, bölgedeki belediye başkanı, vali, kaymakam gibi yerel yönetimlerin pazar yerinin açılmasında kendilerine destek olmasını isterken, bu pazarların hazırlanmasında hijyenik olmasının önemli olduğunu, sattıkları ürünlerin insanlar tarafından tüketildiğini belirtiyorlar.

Yöresel Ürenler Pazarının açılışını İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı yaptı. Başkan Tosyalı açılışta yaptığı konuşmasında; “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz belediye olarak bu tür pazarları destekliyoruz. Herkese iyi pazarlar diliyorum” dedi. Açılıştan sonra Belediye Başkanı Fatih Tosyalı tek, tek esnafı gezerek, kolaylıklar diledi ve esnafın kendisine sunduğu ikramları yedi.

Malatya Ürünlerini ve Trabzon Özel Ürünlerini Pazara Getirdik

Malatya, Hekimhan ilçesinden pazara katılmış olan Mustafa Özdemir, diğer senelere göre işlerinin daha düşük olmasına rağmen pazara katılmaktan son derece memnun olduğunu ifade ederek; “Pazara Malatya kayısısı, gün kurusu, Malatya’nın karışık çerezini getirdik, kayısı pastırması, kuru dutumuzu getirdik. Kayısı dönerimiz, kayısı lokumu, kayısı çekirdeğimiz, kuru kırmızı erik, Malatya cevizi ile pazara geldik. Biz bu pazara katılmaktan gayet memnunuz. İskenderunlu hemşerilerimizi pazarımıza bekliyoruz” dedi.

Trabzon’dan gelen Mehmet Eren ise; “Trabzon’un mıhlama peynirini tostta, kahvaltıda ve makarnada kullanabilirsiniz. Bu peynir tam, tamına 60 metre uzamaktadır. Trabzon’un dil peyniri, bize ait değil ama Kars kaşar peynirinin yanında yaylalarımızdan elde ettiğimiz özel Trabzon yağı bulunmaktadır” dedi.

İzmit’ten pazara katılan Pişmaniyeci Oktay Usta bir taraftan pişmaniyesini yaparken, diğer taraftan pişmaniyenin nasıl yapıldığını anlattı. Oktay Usta; “Biz pişmaniye yapıyoruz, İzmit’in meşhur pişmaniyesi, ana maddesi, un, yağ, şeker bir de ben varım. Ben beş sene önce de gelmiştim. Pişmaniyeci Oktay Usta İskenderun’da buyurun bekliyoruz. Gelsinler taze, taze, sıcak, sıcak pişmaniye ve çeşitlerinin tadına baksınlar. Saray helvamız büyük beğeni kazanmıştır” dedi.

Adıyaman ilinden katılan Harun Usta özellikle Adıyaman’ın menengiç kahvesinden söz ederek; “Adıyaman ilinden buraya meşhur menengiç kahvesini tanıtmak ve satmak için geldik. Menengiç kahvesi şifalı bir bitkidir, şu anda Adıyaman’da büyük bir çalışma var. Yaklaşık 10 menengiç kahve fabrikası bulunuyor. Tadının dışında bunun en önemli özelliği, astımı yok etmesi, balgamı yok etmesi. Bu kahveyi her yaştan insan içebilir, gelsinler ve tatsınlar. Eminiz kahvemizi beğeneceklerdir” dedi.

Afyon ilinden lokumlarıyla gelen esnaflar ise; “15 çeşit Ayfon lokumu ile pazara geldik, bunlar kaymaklı, kaymaksız. Ürünlerimiz tamamen doğaldır, kesinlikle glikoz içermez, almasalar bile gelip, tadına bakıp öyle karar versinler” dedi.

Malatya Balı ve Mersin Gülnar Şurubu ile Pazarda İskenderunluları Bekliyorlar

Yine Malatya ilinden katılan İsmail Ak; “Bizim ballarımız hakiki, çiçek ve keven balıdır. Karakovan ballarımızın yanında, üzüm pekmezi, harnup,  pekmezi, tut pekmezi, fiyatlarımız uygundur. Gelsinler, baksınlar istiyoruz. Biz toplama bal ve pekmez satmıyoruz. Bizim ürünlerimizdir” dedi.

Karadut şurupları ile katılan Şerif Meltem de; “Biz Karadut şurupları satıyoruz. Nar ekşimiz var, yabani nardan yapıyoruz, bunda renklendirici, tatlandırıcı kesinlikle yoktur. Karadut reçeli, karadut özü bulunmaktadır. Karadut özellikle ağız yarası, dil yarasına ve diş yarasına iyi gelmektedir. Kızılcık pekmezimiz var, şeker hastalarına özellikle öneriyoruz. Astım için andız pekmezi var, böğürtlen, damla sakızı gibi ürünlerimiz bulunmaktadır. Portakal, kayısı, karpuz reçellerimiz bulunmaktadır. Bol ürünlerimizle pazara indik. İskenderun halkını bekliyoruz” dedi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here